Foto: AFP/Scanpix/LETA

Francijas politiķes Marinas Lepēnas parija "Nacionālā apvienība" (RN) aizvada sarunas par pievienošanos Eiropas Parlamenta (EP) grupai, kuru pārstāv arī Ungārijas premjera Viktora Orbāna sabiedrotie, raksta "Financial Times" (FT).

RN, kas, kā tiek prognozēts, iegūs visvairāk mandātu svētdien paredzētajās Francijas parlamenta vēlēšanās, pirmdien izlems, vai pievienoties grupai "Patriots for Europe" ("Patrioti Eiropai"), FT atklāja trīs cilvēki, kas ir informēti par situāciju.

Orbāns pagājušajā nedēļā paziņoja, ka vēlas izveidot šo grupu kopā ar Austrijas un Čehijas partijām, kā arī meklē citus, kuri varētu pievienoties šai frakcijai. Saskaņā ar EP noteikumiem grupās jābūt vismaz 23 deputātiem no septiņām valstīm. Ja RN pievienotos ar saviem 30 EP deputātiem, tā kļūtu par lielāko spēku šajā frakcijā.

Lepēnas partijas pievienošanās gadījumā "Patrioti Eiropai" varētu konkurēt ar labējo Eiropas Konservatīvo un reformistu partiju (ECR), lai kļūtu par trešo lielāko grupu EP.

"Viss, kas veicina patriotu intereses ES parlamentā, mums nāk par labu. Orbāns ir lielisks politiķis, kuram ir prasmes darboties ES līmenī," sacīja viena RN amatpersona. Orbāna runasvīrs Zoltans Kovacs aicināja žurnālistus saglabāt modrību tuvāko dienu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!