Foto: AFP/Scanpix

Krievijas padziļinātā militārā sadarbība ar Ziemeļkoreju ir uzsvērusi nepieciešamību Japānai veidot ciešākas attiecības ar NATO, jo reģionālie drošības draudi kļūst arvien sasaistītāki, aģentūrai "Reuters" sacīja premjerministrs Āzijas valsts premjers Fumio Kišida.

Rakstiskajās piezīmēs pirms dalības NATO samitā Vašingtonā šonedēļ Kišida arī pauda bažas par Pekinas iespējamo lomu, palīdzot Maskavas divus gadus ilgajam karam Ukrainā, lai gan viņš nenosauca Ķīnu vārdā.

"Eiroatlantisko un Indijas-Klusā okeāna valstu drošība ir neatdalāma, un Krievijas agresija pret Ukrainu un padziļinātā militārā sadarbība ar Ziemeļkoreju ir spēcīgs atgādinājums par to," sacīja Kišida. "Japāna ir apņēmības pilna stiprināt sadarbību ar NATO un tās partneriem," viņš piebilda.

Japānas līderis sacīja, ka pasaulei nevajadzētu paciest dažu valstu mēģinājumus izjaukt iedibināto starptautisko kārtību un atkārtoja brīdinājumu, ka situācijā, kurā šobrīd atrodas Ukraina, drīzumā jau var nonākt arī kāda Austrumāzijas valsts. Viņš arī mudināja sadarboties, lai cīnītos pret jauniem drošības apdraudējumiem, kas pārsniedz ģeogrāfiskās robežas, piemēram, kiberuzbrukumiem un konfliktiem kosmosā.

No 10. līdz 11. jūlijam notiekošajā sanāksmē ar NATO līderiem piedalās arī Dienvidkoreja, Austrālija un Jaunzēlande, kas kopā ar Japānu ir pazīstamas kā Indijas-Klusā okeāna četrinieks (IP4).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!