Foto: LETA

Saskaņā ar jaunāko bloka Pamattiesību aģentūras (FRA) aptauju, ebreji Eiropas Savienībā (ES) joprojām saskaras ar augstu antisemītisma līmeni, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Pētījumā aptaujāti vairāk nekā 8000 ebreju 13 ES valstīs, tostarp Vācijā un Francijā, no kuriem 96% sacīja, ka savā ikdienas dzīvē ir saskārušies ar antisemītismu. Lielākā daļa bija saskārušies ar uzbrukumiem interneta vidē.

FRA direktore Sirpa Rautio brīdināja, ka Eiropa saskaras ar "antisemītisma vilni", ko daļēji izraisījis konflikts Tuvajos Austrumos. Viņa brīdināja, ka tas būtiski ierobežo ebreju iespējas ES valstīs "dzīvot drošībā un cienīgi".

Aptauja, kurā tika aplūkota dalībnieku pieredze iepriekšējā gadā pirms tās veikšanas, notika 2023. gada pirmajā pusē – pirms palestīniešu teroristu grupējuma "Hamās" sarīkotā slaktiņa 7. oktobrī, un tam sekojošās Izraēlas militārās operācijas Gazas joslā.

Tomēr FRA paziņoja, ka kopš kara sākuma Gazā ir dramatiski pieaudzis ziņoto antisemītisko uzbrukumu skaits. FRA norādīja, ka tās pētījumi gadu gaitā atklājuši, ka antisemītismam ir tendence pieaugt brīdī, kad palielinās spriedze Tuvajos Austrumos.

Lai gan 90% respondentu teica, ka ir saskārušies ar antisemītismu internetā, FRA sacīja, ka "antisemītiski uzbrukumi un vardarbība galvenokārt notiek ielās, parkos vai veikalos".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!