Foto: AFP/Scanpix
Zelta un sudraba priekšmetus, kaulus, keramiku un citas senlietas pat no 1500 gadu senas pagātnes Titikakas ezerā Bolīvijā atklājuši zemūdens arheologi, vēsta telekanāls "France 24".

"Mēs atradām 2000 objektu un fragmentu," otrdien svinīgā ceremonijā Lapasā, kurā piedalījās arī Bolīvijas prezidents Evo Moraless, paziņoja pētniecības projekta dalībnieks no Beļģijas Kristofs Delaērs.

Pirms diviem mēnešiem sāktā zemūdens arheoloģijas projekta laikā ezera Bolīvijas daļā ir atrasts 31 zelta gabals. Galvenokārt tie atradušies pie Saules salas, kur saskaņā ar senu leģendu no ūdeņiem izniris Inku impērijas dibinātājs.

Priekšmeti datēti gan ar Inku impērijas periodu, gan pirms tā. "Ir keramika un urnas no vairāk nekā 500 un 800 gadu senas pagātnes," skaidro Delaērs. Atrasti arī 1500 gadu veci artefakti – akmens trauki un dzīvnieku figūriņas.

Bolīvijā jau gadsimtiem ir klīduši nostāsti par ezera gultnē esošām pilsētām un bagātībām. 20. gadsimta sešdesmitajos gados vairākas ekspedīcijas uz ezeru rīkoja franču zemūdens pētnieks Žaks Īvs Kusto, atrodot seno civilizāciju pēdas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!