Tūkstošiem nelegālo imigrantu cenšoties no Turcijas iekļūt Grieķijā, uz abu valstu robežas izcēlušās robežsargu un migrantu sadursmes, piektdien vēsta raidsabiedrība "Aljazeera".

Lai nepieļautu migrantu ielaušanos Grieķijā, grieķu varasiestādes liek lietā ūdens lielgabalus un asaru gāzi. Izskanējušas arī ziņas, ka no Turcijas puses Grieķijā izšauta asaru gāze.

Turcija iepriekš paziņoja, ka uz pierobežu nosūtījusi policistus, lai neļautu migrantiem atgriezties atpakaļ Turcijā.

Tūkstošiem migrantu un bēgļu mēģinājumus iekļūt Grieķijā pa sauszemi un jūru sāka šonedēļ pēc Ankaras paziņojuma, ka tā vairs neliks šķēršļus valstī esošajiem migrantiem doties tālāk uz Eiropu.


Turcijā atrodas aptuveni 3,6 miljoni bēgļu no pilsoņu kara plosītās Sīrijas. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans paziņoja, ka Turcija vairs nebūs Eiropas vārtu sargātāja.

Ankara ar Eiropas Savienību (ES) pēc 2015. gada bēgļu pieplūduma ES vienojās par miljardiem eiro palīdzību Turcijai, lai mazinātu nelegālo migrantu iekļūšanu un palīdzētu Turcijai risināt bēgļu problēmu.

Erdogans apgalvo, ka ES nepilda savas saistības, lai palīdzētu Turcijai tikt galā ar migrantu masām tās teritorijā, bet Brisele uzstāj, ka vienošanās nosacījumus pilda.

Erdogana lēmums atvērt Eiropas robežas bēgļiem sekoja Krievijas atbalstīto Sīrijas valdības spēku ofensīvai Idlibas provincē, kur Turcija atbalsta pret valdību noskaņotas nemiernieku grupas.

Ofensīvas rezultātā ir gājuši bojā turku karavīri un gandrīz vēl miljons bēgļu no Sīrijas devies uz Turcijas robežām.

Piektdien Idlibā stājies spēkā pamiers, par ko Maskavā ceturtdien vienojās Erdogans un Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!