Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vācijā policija trešdien likusi lietā ūdens lielgabalus, lai Berlīnes centrā pie Brandenburgas vārtiem izdzenātu protestētājus pret plānotajām izmaiņām likumā, kas dotu valdībai plašākas pilnvaras cīņai pret Covid-19 pandēmiju. Varasiestādes norāda, ka demonstranti ignorēja prasību valkāt sejas maskas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vācija nav Covid-19 vissmagāk skartā Eiropas valsts, taču situācija pasliktinās un līdz šim valstī no jaunā koronavīrusa izraisītās slimības miruši vairāk nekā 13 tūkstoši cilvēku. 16 valsts reģionos ir spēkā daļēji karantīnas noteikumi.

Vairāk nekā 10 tūkstoši protestētāju trešdien par spīti aizliegumam sapulcējās uz protestu starp Brandenburgas vārtiem un Reihstāgu. Neilgi pēc pusdienlaika policija nolēma demonstrāciju pārtraukt, norādot, ka vairums tās dalībnieku nevalkā sejas maskas un neievēro distanci cits no cita.

Protestētāji pret policistiem meta pudeles un akmeņus, bet likumsargi lika lietā ūdens lielgabalus.

Vācijas mediji raksta, ka protestam jeb "Dienai X" cilvēkus jau dienām ilgi aicināja pievienoties Covid-19 noliedzēji no "Querdenken" kopienas, apvienojot spēkus ar vakcinācijas pretiniekiem un galēji labējiem aktīvistiem.

Galēji labējo un konspirācijas teoriju piekritēju uzkurinātas demonstrācijas pēdējos mēnešos Vācijā ir notikušas vairākas reizes, skaidro BBC.

Šoreiz viens no protestu iemesliem ir parlamenta apspriestās reformas, kas valdībai dotu plašākas tiesības noteikt dažādus ierobežojumus Covid-19 pandēmijas dēļ. Kritiķi šo plānu salīdzinājuši ar 1933. gadu, kad pie varas nāca nacisti un vara tika nodota Ādolfa Hitlera rokās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!