Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijā ūdeles nav paredzēts masveidīgi iznīcināt, kā to paveikusi Dānija, bet gan plānots kažokzvērus vakcinēt, vēsta mūsu kaimiņvalsts Aizsardzības ministrijas portāls "Zvezda".

Eiropā un ASV iepriekš atklāti vairāki jaunā koronavīrusa mutācijas gadījumi. Mutācijas veidojušās tieši ūdeļu fermās, vīrusam strauji izplatoties starp dzīvniekiem, un vēlāk inficējot arī fermu darbiniekus. Tas radījis bažas, ka vakcīnas var nebūt gana efektīvas, ja mutētās vīrusa formas var izrādīties pret tām imūnas.

Dānijā atklāts, ka vairāki ar mutēto vīrusa paveidiem inficētie cilvēki pat nav bijuši saistīti ar kādu no fermām, kurās konstatēts vīruss, kas nozīmē, ka mutētās vīrusa formas jau pārvietojušās starp cilvēkiem. Dānijā tika nolemts iznīcināt visas fermās esošās ūdeles jeb aptuveni 17 miljonus dzīvnieku. Vēlāk valsts atbildīgie dienesti ziņoja par pilnīgu mutēto vīrusa formu izskaušanu.

Ūdeļu iznīcināšana Dānijā:

Iepriekš Krievijas ūdeļu audzētāji medijiem jau noraidījuši plānus sekot Dānijas paraugam, kā galveno argumentu minot to, ka nevienā ūdeļu fermā nav apstiprināti inficēšanās gadījumi.

Krievijas federālais lauksaimniecības nozares pārraugs "Rosselhoznadzor" jau testējot ūdelēm paredzētu vakcīnu un sākšot vakcināciju, līdzko testi būs pabeigti. Pagaidām gan nav zināms, vai ūdeļu vakcinēšana varētu sākties līdz ar masveidīgu cilvēku vakcinēšanu, kuru Krievijā plānots sākt nākamgad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!