Trešdien ASV Kapitolija ēkā ielauzās dusmīgi un kareivīgi noskaņoti esošā prezidenta Donalda Trampa atbalstītāji. Kongresa abām palātām trešdien formāli bija jāapstiprina Elektoru kolēģijas balsojums, ar kuru tika apstiprināta Džo Baidena uzvara ASV prezidenta vēlēšanās.

Dažiem protestētājiem bija izdevies ielauzties Kapitolijā, pēc kā apturēta Kongresa sesija. Sadursmes starp protestētājiem un policiju notikušas vietā, kur pēc divām nedēļām paredzēta Baidena inaugurācijas ceremonija.

Protestētāji sagāzuši metāla barjeras pie Kapitolija kāpnēm, kur viņus sagaidīja policisti. Kapitolija policija lūgusi tiesībsargājošo iestāžu, arī federālo, palīdzību.

Dažas stundas pēc protestu sākuma drošības iestādēm izdevās padzīt demonstrantus no Kapitolija ēkas, kā arī šķietami atgūt kontroli pār teritoriju ap Kapitoliju.

Kongresa deputāti ir apņēmušies atsākt darbu un pabeigt pārtraukto sēdi.

Portāls "Delfi" ziņoja par aktualitātēm Vašingtonā trešdienas vakarā un agrā ceturtdienas rītā pēc Latvijas laika. Piedāvājam iepazīties ar teksta tiešraides arhīvu.

Daži no protestētājiem, kuri ielauzušies Kapitolijā, skandējuši saukļus "Mēs gribam Trampu", vēsta BBC.


Mikroblogošanas vietnē "Twitter" notiekošo Vašintonā komentējis arī Donalds Tramps. Viņš aicinājis visus Kapitolija ēkā būt mierīgiem: "Nekādas vardarbības! Atcerieties, ka MĒS esam Likuma un kārtības partija - cieniet likumu".

Gan Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi, gan jaunievēlētā ASV viceprezidente Kamala Harisa ir drošībā, ziņo "NBC News".

Viens no Pārstāvju palātas deputātiem - Dīns Filips - "Twitter" paziņojis, ka viņam ieteikts sagatavot gāzes maskas.


Saistībā ar nekārtībām Kolumbijas apgabala mērs Mjūriela Bouzere no trešdienas plkst.18 līdz ceturtdienas plkst.6 izsludinājusi komandantstundu. Sadursmes sākušās īsi pēc tam, kad Tramps aicināja viceprezidentu Maiku Pensu neapstiprināt Džo Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanās. Reaģējot uz Trampa sacīto, Penss paziņoja, ka neiejauksies, lai apturētu Baidena uzvaras apstiprināšanu Kongresā.

Kongresa abām palātām trešdien formāli jāapstiprina Elektoru kolēģijas balsojums, ar kuru tika apstiprināta Baidena uzvara ASV prezidenta vēlēšanās, kuras notika 3.novembrī.

Pirms vēlēšanu rezultātu apstiprināšanas ASV Kongresā Tramps, uzrunājot atbalstītājus, turpināja atkārtot nepatiesus apgalvojumus par to, ka pērnā gada prezidenta vēlēšanās notikusi krāpšanās un teica, ka ir uzvarējis.

"Mēs nekad nepadosimies. Mēs nekad neatzīsim [zaudējumu]," teica republikāņu prezidents. "Mēs uzvarējām šajās vēlēšanās, un uzvarējām pārliecinoši," nepamatoti apgalvoja Tramps.

Visi ASV štati ir apstiprinājusi vēlēšanu rezultātus, dažos no tiem pat notikusi pilnīga balsu pārskaitīšana. Līdz šim brīdim nav pierādījumu, kas apliecinātu, ka pērnā gada prezidenta vēlēšanās būtu notikusi masveida krāpšanās, kas būtiski ietekmējusi to rezultātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!