Eiropas Savienības robežsapsardzības aģentūras "Frontex" darbinieki, kuri palīdz Lietuvas robežsargiem, svētdien, ar helikopteru patrulējot pierobežā Šalčininskas rajonā, pamanījuši migrantu grupu, ko līdz robežai pavadījis Baltkrievijas robežsardzes transportlīdzeklis, vēsta "delfi.lt".

Lietuvas Iekšlietu ministrija paziņojumā presei norādījusi, ka konkrētā veida transportu izmantojot baltkrievu robežsargi.

Šogad no Baltkrievijas robežu ar Lietuvu šķērsojuši vairāk nekā 4000 nelegālo migrantu. Pirmdien, 2. augustā, Lietuvas iekšlietu ministre un valsts ārkārtējās situācijas operāciju vadītāja Agne Bilotaite pieņēmusi lēmumu, ka dienestiem, kuri atbild par valsts robežas apsardzību, jādara viss likumā paredzētais, lai robežu neatļautās vietās nebūtu iespējams šķērsot.

Migrantiem jāzina tās vietas, kur viņi likumīgi var iesniegt lūgumu piešķirt patvērumu. Lietuvas robežapsardzības dienestā portālam "Delfi" apstiprināts, ka aizvadītajā naktī vairākas migrantu grupas nogādātas atpakaļ Baltkrievijā. Lietuvas robežsargiem palīdzējusi militārā policija, kā arī kinologi ar dienesta suņiem.

Jau ziņots, ka Lietuvas robežsardze pie robežas ar Baltkrieviju plāno uzbūvēt četrus metrus augstu stiepļu žogu, kuram augšā būs dzeloņdrātis.

Šāds žogs vajadzīgs, lai apturētu nelegālo migrantu iekļūšanu no Baltkrievijas, un tas izmaksās 152 miljonus eiro.

Lietuvā pagājušajā diennaktī aizturēti 35 nelegālie migranti, bet vēl lielāku skaitu Lietuvas robežsargi piespieduši doties atpakaļ uz Baltkrieviju, trešdien paziņoja Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Pēdējo reizi Lietuvā diennakts laikā aizturēto nelegālo migrantu skaits ar divciparu skaitli bija mērāms 24.jūlijā, kad tika aizturēti 40 migranti. Pēc tam skaits pieauga un 2.augustā sasniedza diennakts rekordu - 287.

Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite pirmdien parakstīja rīkojumu, kas paredz, ka robežsargiem migranti, kas nelegāli šķērsojuši robežu, jāpiespiež doties atpakaļ. Šim nolūkam atļauts izmantot psiholoģisko spiedienu un fizisko spēku. Šo rīkojumu robežsargi sāka pildīt otrdien.

Valsts robežsardzes dienesta preses sekretārs Roks Pukinsks, atbildot uz ziņu aģentūras BNS jautājumu, atteicās atklāt, cik robežu nelegāli šķērsojušo migrantu aizvadītajā diennaktī piespiesti doties atpakaļ uz Baltkrieviju. Pukinsks tomēr apstiprināja, ka šis skaits ir lielāks par 180, ko otrdienas pēcpusdienā nosauca Valsts robežsardzes dienesta priekšnieks Rustams Ļubajevs.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un ir sniegusi patvērumu tās līderei Svjatlanai Cihanouskai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!