Foto: Shutterstock
Milzīgie tehnikas zaudējumi Ukrainā likuši Krievijas armijai pārlūkot savus konservu krājumus un no noliktavu dziļumiem stumt ārā pirms 60 gadiem izstrādātos tankus T-62. Šos reliktus Krievijas bruņotie spēki maija beigās ir sākuši pārvietot uz Ukrainas dienvidiem, kur tos vienu pēc otra sāk likvidēt Ukrainas armija. Portāls "Delfi" skaidro, ko varētu nozīmēt tik veca tanka izmantošana un kāda varētu būt tā loma Krievijas īstenotajā agresijā Ukrainā.

1950. gadu vidū Padomju Savienība saprata, ka tās armijas pamata tanks T-55 nav konkurētspējīgs ar Aukstā kara pretinieku analogām kaujas mašīnām, tādēļ 1957. gadā aizsākās darbs pie jauna tanka izstrādes. Pirmais prototips no rūpnīcas izbrauca 1959. gadā, bet līdz 1961. gadam ilga T-62 eksperimentālie testi.

T-62 ir tipisks tā laika tanku izkārtojums: tanka vadītāja vieta atrodas priekšā, munīcijas krātuve centrā, bet dzinējs aizmugurē. Četru cilvēku ekipāžā ir komandieris, vadītājs-mehāniķis, tēmētājs un lādētājs. Lai gan T-62 ir ļoti līdzīgs T-55 un izmanto daudzas tās pašas detaļas un agregātus, ir dažas atšķirības – nedaudz lielāks tanka korpuss, citādi riteņi un nevienādas atstarpes starp riteņu pāriem.

Ukraiņi uzlabos tanku iznīcināšanas rezultātus

Bijušais Latvijas Sauszemes spēku komandieris, atvaļinātais pulkvedis Igors Rajevs 1980. gadu beigās dienesta laikā padomju armijā pie Sverdlovskas (tagad Jekaterinburga) saskārās ar T-62 tankiem, un toreiz tie nepavisam nav atstājuši labu iespaidu. "Pulkā, kurā es dienēju, sākumā tieši bija šie T-62M, kurus toreiz mums atsūtīja no Afganistānas. Tie jau toreiz bija novecojuši. Kad mēs braucām ar kājnieku kaujas mašīnām, tie tanki visu laiku no mums atpalika. Tie nemitīgi lūza un radīja vairāk problēmu, nekā noderēja. Kad mūsu pulkā T-62M nomainīja ar jaunākiem T-72, beidzot varējām sadarboties ar tankistiem," portālam "Delfi" stāsta Rajevs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!