Foto: Reuters/Scanpix

ASV šogad, salīdzinot ar 2021. gadu, gandrīz divkāršojies aizturēto nelegālo imigrantu skaits, sevišķi uz Meksikas robežas.

ASV Imigrācijas un muitas dienests 2022. fiskālajā gadā, kas noslēdzās 30. septembrī, aizturēja gandrīz 143 000 nelegālos imigrantu. Tas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā 2021. gadā, liecina piektdien publiskotie dati.

Aptuveni divas trešdaļas no šiem cilvēkiem aizturēti par imigrācijas noteikumu pārkāpšanu. Vairums bija migranti bez iepriekšējas sodāmības vai apsūdzībām, kas tika notverti uz ASV un Meksikas robežas.

Tajā pašā laika posmā ASV Imigrācijas un muitas dieensts deportēja aptuveni 72 000 nelegālo imigrantu uz vairāk nekā 150 valstīm un palīdzēja Robežapsardzes aģentiem izraidīt no Amerikas Savienotajām Valstīm vēl daudzus citus saskaņā ar pirms diviem gadiem noteikto politiku imigrācijas ierobežošanai, kas tika pamatota ar piesardzības apsvērumiem Covid-19 pandēmijas dēļ un tiek dēvēta par 42. sadaļu.

ASV Augstākā tiesa otrdien nolēma paturēt spēkā šo politiku, kas ļauj ātri izraidīt pat tos migrantus, kas varētu kvalificēties patvēruma saņemšanai. Augstākā tiesa paziņoja, ka šī politika paliks spēkā līdz šīs tiesas lēmumam šajā jautājumā, un ka tā izskatīs šo lietu februārī.

ASV Robežapsardzes aģenti 2022. fiskālajā gadā notvēra 2,2 miljonus nelegālo imigrantu uz ASV dienvidu robežas, kas ir rekordliels skaits. Gandrīz puse no aizturētajiem migrantiem tika ātri izraidīti saskaņā ar 42. sadaļu.

Tie, kuri netika izraidīti, tika ielaisti valstī, lai turpinātu kārtot dokumentus, vai arī viņus aizturēja Imigrācijas un muitas dienests.

Pašlaik vislielāko aizturēto grupu veido Nikaragvas pilsoņi, kas arvien biežāk mēģina nelegāli šķērsot ASV robežu.

Meksika saskaņā ar 42. sadaļu pieņem atpakaļ pārsvarā Meksikas pilsoņus un migrantus no Centrālamerikas un pēdējā laikā arī venecuēliešus.

Pēc tam, kad 2021. gada janvārī ASV prezidenta amatā stājās Džo Baidens, administrācija nāca klajā ar jaunām vadlīnijām Imigrācijas un muitas dienestam, liekot koncentrēties uz nopietnāku likumpārkāpēju aizturēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!