Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV ir pārtraukušas dalīties ar informāciju par saviem stratēģiskajiem kodolieroču krājumiem, šādā veidā reaģējot uz Maskavas pagājušā mēneša lēmumu apturēt tās dalību līgumā, kas ierobežo kodolgalviņu izvietošanu, raksta "Politico".

Vašingtonas lēmums šīs nedēļas sākumā tika izziņots Krievijai, otrdien Pārstāvju palātas Bruņoto spēku stratēģisko spēku apakškomitejai sacīja Pentagona aizsardzības sekretāra palīgs kosmosa politikas jautājumos Džons Plambs.

ASV šādu lēmumu pieņēmušas pēc tam, kad Krievija paziņoja, ka tā aptur dalību pēc aukstā kara noslēgtajā kodollīgumā "New START". Pagājušās nedēļas nogalē Vladimirs Putins paziņoja, ka plāno izvietot taktiskos kodolieročus Baltkrievijā.

"New START" līgums, kas tika atjaunots prezidenta Džo Baidena administrācijas sākumā, ierobežo izvietoto kodolgalviņu skaitu līdz 1550 un nosaka citus ierobežojumus kodolbumbvedēju un palaišanas ierīču skaitam.

Lai gan Maskava ir apturējusi visu dalību līgumā, Baidena administrācija ir nolēmusi aizkavēt tikai paziņojumu, kas bija jāiesniedz šī mēneša beigās. ASV turpina dalīties ikdienas ieroču pozicionēšanas informācijā ar Krieviju. Nav skaidrs, vai ASV atteikums dalīties ar informāciju tiks atkārtots nākamajā plānotajā datu apmaiņā, kas paredzēta pēc sešiem mēnešiem, jo jautājums joprojām tiek izskatīts Baidena administrācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!