Fоtо: Sociālo tīklu foto

Kremļa saimnieks Vladimirs Putins ir saskāries ar izaicinājumu, ko viņš nevar tik vienkārši apklusināt vai ignorēt – dienestā iesaukto okupantu mātēm un sievām, kuras sāk pieprasīt savu ģimenes locekļu atgriešanu mājās, mikroblogošanas vietnē "X" raksta ārzemēs dzīvojošais Kremļa kritiķis Mihails Hodorkovskis.

"Viņš ir acīmredzami nobijies un viņam ir par ko," secina opozicionārs.

Krievijā "Telegram" kanālos novembrī novērota karam mobilizēto tuvinieku aktivitāte, piemēram, tika publicēts manifests un petīcija pret beztermiņa mobilizāciju ar prasību atgriezt vīriešus mājās. Manifesta autori mobilizāciju nodēvēja par "briesmīgu kļūdu" un atgādināja Putina solījumu kara sākumā, ka "Speciālās militārās operācijas" uzdevumus risinās tikai profesionālie karavīri.

Manifesta autori aicināja Krievijas sabiedrību iesaistīties, jo no jaunas "daļējās mobilizācijas" nav pasargāts neviens.

Tāpat sociālajos tīklos izplatās fotogrāfijas ar uzlīmēm uz automašīnu stikliem, kurās izskan aicinājumi atdot karā nosūtītos vīriešus, tekstā izmantojot lielos latīņu Z un V burtus, ko kara kūrēji padarījuši par savas agresijas simboliem.

Fоtо: Sociālo tīklu foto

Hodorkovskis raksta, ka mobilizētie karot uz Ukrainu nosūtīti bez jebkādas skaidrības, cik ilgi viņi būs karā, bet viņu mātes un sievas sāk apjaust, ka viņu mīļie tur paliks līdz kara beigām.

Sievietes mēģināja organizēt protestus Maskavā, Sanktpēterburgā, Novosibirskā, Čeļabinskā, Krasnojarskā un citās pilsētās, tomēr pieteikumi par masu pasākumu rīkošanu pašvaldībās noraidīti, aizbildinoties ar Covid-19 ierobežojumiem, skaidro fonda "Atvērtā Krievija" dibinātājs.

Sievietes koordinējas sociālajos tīklos un viņu prasības ir gudri stratēģiski noformulētas, izvairoties no tiešas valdības un armijas kritikas, tādā veidā neļaujot pret viņām brīvi vērsts represijas par armijas "diskreditēšanu", tāpat protesti pagaidām nav tiešā veidā vērsti pret karu.

Līdz ar to tas rada lielāku izaicinājumu Kremlim, kurš nevar vienkārši ķerties pie ierastās prakses apspiest brīvdomību ar spēku. "Kremlis atbild ar dažādiem pasākumiem, tostarp mēģinot viņas uzpirkt un piedāvājot lielākas kompensācijas par dienošajiem," raksta opozicionārs.

Tāpat Krievijas sociālajos medijos tiek dzēstas dienošo ģimenes locekļu grupas, lai mēģinātu tos savstarpēji izolēt. Pie dažām sievām un mātēm ir viesojusies policija, brīdinot viņas "nepārsteigties".

"Kāpēc Putins tik ļoti vēlas viņas apklusināt? Tāpēc, ka viņš baidās no tā, ka miljoniem cilvēku, kuru mīļie ir nosūtīti karot, nonāks pie vienīgā loģiskā secinājuma: lai atgūtu savus vīriešus, karam ir jābeidzas, kas neizbēgami nozīmē Putina valdīšanas beigas," spriež kādreizējais Krievijas oligarhs.

Hodorkovskis spriež, ka šīm sievietēm lielākoties politika ir vienaldzīga un viņas bijušas pilnīgi apolitiskas, bet, atņemot tuviniekus uz nenoteiktu laiku, viņas tiek arvien vairāk saniknotas. Iespējams, daudzas no viņām neapzinās, cik tālu režīms ir gatavs iet, lai apklusinātu nevienprātību.

"Viņu lojālā pieeja ir lemta neveiksmei, jo vienīgais veids, kā iesauktos atvest mājās, ir izbeigt karu," domā opozicionārs.

"Putins un viņa sulaiņi ir vienīgie cilvēki, kas gūst labumu no kara. Ne karavīriem, kas salst ierakumos, ne sievām un mātēm, kas izmisīgi vēlas viņu atgriešanos – un, protams, ne nevainīgajiem upuriem Ukrainā," viņš raksta.

Neviens no Putina režīma meliem par šī kara nepieciešamību neiztur kritiku, turpina Hodorkovskis. Ukrainai nav vajadzīga nekāda "denacifikācija", NATO nedauzās pie Krievijas vārtiem un neviena ārvalstu armija negrasās maršēt Maskavā.

"Kad simtiem tūkstoši cilvēku, kuru tuvinieki ar varu ir ievilkti Krievijas armijā, to sapratīs un dosies pieprasīt kara pārtraukšanu, ilūzija par Putinu kā mīlētu līderi tiks neatgriezeniski sagrauta. Kad džins ir iznācis no pudeles, tas vairs nelīdīs atpakaļ. Kad šis punkts būs sasniegts, pat Kremļa pieredzējušākajiem un prasmīgākajiem meļiem būs grūti pārliecināt Krievijas pilsoņus, ka karš ir viņu interesēs," nobeidz Hodorkovskis.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !