Fоtо: Reuters/Scanpix

Maldīvijas prezidents Mohameds Muicu vēlas, lai Indijas bruņotie spēki, kas atrodas viņa valstī, tiktu izvesti līdz 15. martam, raksta "Associated Press" (AP).

Prezidenta palīgs Abdulla Nazims Ibrahims žurnālistiem sacīja, ka Muicu ierosinājis karaspēka atsaukšanu, tiekoties ar Indijas vēstniecības Maldīvijā amatpersonām un citām Indijas amatpersonām.
Šāds solis tika pieņemts dienu pēc tam, kad Muicu atgriezās no Ķīnas, Indijas reģionālās sāncenses, un kritizēja Indiju.

Muicu sacīja, ka viņa valsts mazais izmērs nevienam neļauj iebiedēt Maldīviju. Viņa komentāri bija acīmredzama atbilde uz sociālo mediju aicinājumiem Indijā boikotēt tūrismu uz Maldīviju pēc tam, kad trīs salu ministru vietnieki sociālajos medijos publicēja nievājošus ierakstus pret Indijas premjerministru Narendru Modi.

Muicu atstādināja ministru vietniekus, sakot, ka viņu komentāri neatspoguļo valdības politiku. Tomēr atgriežoties no Ķīnas, viņš paziņoja par plāniem atbrīvot Maldīviju no to atkarības no Indijas un atrast alternatīvas vietas, kur valsts iedzīvotājiem iegūt izglītību un veselības aprūpes pakalpojumus, kā arī importēt pamata preces un medikamentus.

Pašlaik Maldīvijas iedzīvotāji dodas uz slimnīcām Indijā un Šrilankā saskaņā ar valdības sponsorētu bezmaksas veselības programmu, un daudzi valsts pārtikas produkti tiek importēti no Indijas. Prezidents sacīja, ka viņa valsts pilsoņi tagad varēs doties arī uz slimnīcām Taizemē un Apvienotajos Arābu Emirātos. Viņš arī sacīja, ka zāles tiks importētas tieši no ražotājiem Eiropā un ASV.

Indija un Ķīna sacenšas par ietekmi Maldīvijā, kas atrodas stratēģiski svarīgā kuģniecības maršrutā starp austrumiem un rietumiem. Salās ir izvietotas vismaz 75 Indijas militārpersonas, un Muicu, kas tiek uzskatīts par Ķīnu atbalstošu, pirms vēlēšanām solīja viņus padzīt no valsts.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !