Foto: AFP/Scanpix/LETA

Šrilankas prezidents Gotabaja Radžapaksa 14.jūlijā pametis Maldīviju un devies uz Singapūru, tikmēr protestētāji pametuši oficiālo institūciju ēkas, informē ziņu aģentūra "Asociated Press" (AP) .

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Radžapaksa masu protestu dēļ pametis valsti un devies uz Maldīviju. Radžapaksa un viņa sieva 13.jūlijā no Šrilankas aizbēga ar gaisa spēku lidmašīnu, brīdī, kad protestētāji ieņēma valdības ēkas, pieprasot prezidenta atkāpšanos.

Vēl nav skaidrs kāds ir Radžapaksa galamērķis. Maldīvijas amatpersonas sākotnēji norādīja, ka prezidents plāno doties uz Saūda Arābiju, bet vēlāk apstiprināja prezidenta pirmo pieturu Singapūrā.

13.jūlijā protestētāji pat nebaidījās no asaru gāzes, vēloties iekļūt Šrilankas premjerministra Ranila Vikramasinges kabinetā. Protestētāji pozēja pie premjerministra galda un stāvēja uz jumta terases, vicinot Šrilankas karogus. Ņemot vērā pieaugošo haosu, premjera birojs ieviesa ārkārtas stāvokli, piešķirot plašākas pilnvaras militārajam personālam un policijai.

Šrilankas valdība 14.jūlijā paziņoja, ka protestētāji dodās prom no prezidenta pils. Daži protestētāji sociālajos medijos arī publicēja video, lūdzot, lai citi iedzīvotāji neiet uz parlamentu, baidoties no vardarbības eskalācijas.

Protestētāji vaino Radžapaksu par valsts nonākšanu ekonomiskā bezdibenī, bet naids tiek vērsts arī pret premjeru. Protestētāji uzskata, ka Vikramasinghe ir aizstāvējis prezidentu.

Vikramasinge arī ir teicis, ka atkāpsies, bet ne līdz jaunas valdības izveidei. Viņš ir mudinājis Šrilankas parlamenta spīkeri atrast jaunu premjerministru, kuru pieņemtu gan valdošās, gan opozīcijas partijas. Nav skaidrs, kad tas varētu notikt, jo opozīcija ir dziļi sadrumstalota. Taču, pieņemot, ka Radžapaksa atkāpjas no amata, kā solīts, Šrilankas likumdevēji ir vienojušies 20. jūlijā ievēlēt jaunu prezidentu, kurš ieņems amatu uz atlikušo Radžapaksas pilnvaru termiņu, kas beigsies 2024. gadā. Ievēlētā persona varētu iecelt jaunu premjerministru, kurš būtu jāapstiprina parlamentam.

"Radžapaksas atkāpšanās ir tikai viena atrisināta problēma, bet tādu ir daudz vairāk," medijam AP, sacīja kāds stduents. Viņš sūdzējās, ka Šrilankas politikā jau gadiem ilgi dominē "vecie politiķi", kuriem ir jāaiziet. "Politiku vajadzētu traktēt kā darbu – ja kādu pieņem darbā, ir nepieciešama kvalifikācija, nevis pieņem uzvārda vai ģimenes dēļ,'' atsaucoties uz Radžapaksas ģimenes dinastiju, norādīja students.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!