Kurp ies krievu kuģis?
'Delfi' piedalās sarunu festivālā 'Lampa'

Kurp ies krievu kuģis? 'Delfi' piedalās sarunu festivālā 'Lampa'
Jau 1. un 2. jūlijā Cēsīs ar vairāk nekā 250 pasākumiem uz 33 skatuvēm spoži spīdēs astotais sarunu festivāls "Lampa", kurā, kā ierasts, piedalīsies arī vadošais ziņu medijs "Delfi". Šogad sarunu festivālā piedāvāsim divas diskusijas, bet "Delfi" komandas pārstāvji būs sastopami arī citos pasākumos un ierasti atspoguļos "Lampas" norisi.
Turpinot savu misiju veidot ieinteresētu sabiedrību, šogad "Lampā" divās diskusijās vienkopus pulcēsim dažādu nozaru ekspertus, lai meklētu atbildes uz jautājumiem, kas sabiedrības un mediju vidē ienāca pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Gatavojoties "Lampas" diskusijām, esam arī izveidojuši aptauju portālā "Delfi", lai labāk izprastu jūsu, mūsu lasītāju, viedokli un ieradumus, tādējādi piedāvājot auditorijas interesēm un vēlmēm vēl atbilstošāku saturu, kā arī kopīgi iezīmētu, kā mums kā sabiedrībai dzīvot jaunajā realitātē.
Piektdien, 1. jūlijā, pulksten 17.00 uz skatuves "Uzzibsnī" tiksimies pirmajā "Delfi" diskusijā "Mediju darbība kara apstākļos – ko sabiedrība no tiem gaida un ko (ne)saņem?". To vadīs "Delfi TV" producente Alina Lastovska, kura kopā ar viesiem – "Delfi Plus" redaktori Vitu Dreijeri, TVNET mediju grupas galveno redaktoru Tomu Ostrovski, Latvijas Televīzijas galveno redaktori Sigitu Roķi, NEPLP padomes priekšsēdētāju Ivaru Āboliņu un starptautiskās drošības pētnieku Tomasu Pildegoviču – diskutēs par mediju darbu pēc 24. februāra. Sākoties Krievijas iebrukumam Ukrainā, mediji Latvijā un visā pasaulē strādā ārkārtas režīmā – tiešraides ar aktuālāko informāciju nepārtrūkst ne mirkli, faktu pārbaude aizņem arvien vairāk laika –, turklāt medijiem jāturpina ziņot par visu pārējo, kas notiek. Vienlaikus valsts līmenī un sabiedrībā vērojami dažādi pieņēmumi, ko mediji drīkst, ko nedrīkst, kāda loma tiem jāieņem sabiedrības saliedēšanā vai "pareizā viedokļa" rāmēšanā.
Nedaudz vēlāk – piektdien pulksten 20.00 – uz "Dots" skatuves būs skatāma portāla "Rus.Delfi.lv" diskusija "Kurp ies krievu kuģis?", ko vadīs "Delfi TV" producente Alina Lastovska. Viņa sarunāsies ar dokumentālistu un kinorežisoru Vitāliju Manski, Latvijas Radio 4 galveno redaktori Annu Stroju, "Delfi" valdes priekšsēdētāju Konstantīnu Kuzikovu un Datu skolas vadītāju Latvijā Niku Aleksejevu, cenšoties izdibināt, kā karš Ukrainā ir izmainījies krievvalodīgos – gan Latvijā, gan pasaulē –, cik liela atbildība notiekošajā ir katram no mums, ko mēs – sabiedrība, mediji un valdība – būtu varējuši darīt citādi, lai situācija neeskalētos tik tālu, kā arī – ko varam labot tagad. Diskusija notiks krievu valodā ar sinhronu tulkojumu latviski.
"Frāze par krievu kara kuģi jau iegājusi vēsturē. Taču – ja ar kara kuģi viss ir vairāk vai mazāk skaidrs (mēs visi atceramies, kur tieši to aizsūtīja), tad jautājums par krievu – gan kuģi, gan sabiedrību, gan valodu, gan kultūru –, gan arī krieviem, kuri dzīvo ārpus Krievijas robežām, paliek atvērts. Kuram un par ko ir jāatbild? Kuru var un kuru vajag "atstādināt"? Vai ir iespējama atgriešanās pie normālības pēc visa tā, kas jau ir bijis un vēl būs? Mēs centīsimies atrast atbildes uz šiem jautājumiem diskusijas gaitā uz galvenās "Lampas" skatuves."

"Rus.Delfi" galvenais redaktors Anatolijs Golubovs
"Frāze par krievu kara kuģi jau iegājusi vēsturē. Taču – ja ar kara kuģi viss ir vairāk vai mazāk skaidrs (mēs visi atceramies, kur tieši to aizsūtīja), tad jautājums par krievu – gan kuģi, gan sabiedrību, gan valodu, gan kultūru –, gan arī krieviem, kuri dzīvo ārpus Krievijas robežām, paliek atvērts. Kuram un par ko ir jāatbild? Kuru var un kuru vajag "atstādināt"? Vai ir iespējama atgriešanās pie normālības pēc visa tā, kas jau ir bijis un vēl būs? Mēs centīsimies atrast atbildes uz šiem jautājumiem diskusijas gaitā uz galvenās "Lampas" skatuves."

"Rus.Delfi" galvenais redaktors Anatolijs Golubovs
Tāpat "Delfi" komandas pārstāvjus varēs sastapt citās diskusijās – 1. jūlijā pulksten 13.00 uz Sabiedrisko mediju skatuves notiks diskusija "Ziņas kara laikā", kurā Latvijas Radio žurnālista Aida Tomsona vadībā sarunāsies "Delfi TV" producente Alina Lastovska, TVNET mediju grupas galvenais redaktors Toms Ostrovskis, informācijas aģentūras LETA redaktore un LU SZF pasniedzēja Anastasija Tetarenko, LTV raidījuma "Kas notiek Latvijā?" redaktore Madara Fridrihsone un preses izdevuma "Neatkarīgās Tukuma Ziņas" galvenā redaktore, Reģionālo mediju asociācijas valdes priekšsēdētāja Ivonna Plaude. Sarunas centrā – karadarbība Ukrainā. Kā ziņot par valstiski svarīgām lietām, kas notiek šī nežēlīgā kara ēnā?

1. jūlijā pulksten 18.00 Cilvēkdrošības teltī Valsts policijas un Latvijas Republikas prokuratūras rīkotā diskusijā "Naida runa internetā un ārpus tā" piedalīsies portāla "Delfi" nacionālo ziņu redaktors Kārlis Arājs. Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizlūkošanas vadības pārvaldes metodiskās vadības un kontroles priekšnieces Ineses Ratfeldes vadītajā diskusijā atbildes uz jautājumiem par sabiedrības polarizāciju un agresiju virtuālajā vidē meklēs arī Valsts policijas koledžas Humanitārās katedras docente Evita Lipe, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizlūkošanas vadības pārvaldes Metodiskās vadības un kontroles nodaļas galvenā inspektore Dina Kļaviņa un Rīgas tiesu apgabala prokuratūras prokurors Aldis Lasmanis.

1. jūlijā pulksten 19.00 uz skatuves "Kvīru nams" "Rus.delfi.lv" redaktore-tulkotāja, žurnāliste un sabiedriskā aktīviste Karolīna Gansovska piedalīsies LGBT un viņu draugu apvienības "Mozaīka" rīkotajā diskusijā "LGBTQIA+ valodu un kultūru šķērsgriezumā". Diskusijas dalībnieki meklēs atbildes uz mūsdienu sabiedrībai nebūt ne vienkāršiem jautājumiem. Kā pavisam vienkāršais un katram saprotamais vārds "dzimte" pārvērtās par biedējošo "dženderi"? Nudien, varbūt tiešām tādu kvīru (un kas vispār ir "kvīrs"?) pie mums nav bijis un viņi uzradās reizē ar kokakolu un burgeriem? Vai tiešām mēs pazaudēsim visu latvisko – tradīcijas, patriotismu, nacionālo identitāti un sklandraušus – ja ļausim divām sievietēm apprecēties?

2. jūlija vakarā notiks visvairāk gaidītais "Lampas" pasākums – "Politiķu cepiens" –, kurā ierasti kopā ar citiem " cepieniešiem" piedalīsies arī "Delfi" sociālo tīklu profilu satura redaktors un komiķis Edgars Bāliņš. Joku plēsēja Jāņa Skuteļa vadīto "Cepienu" sestdienas vakarā no pulksten 21.30 līdz 23.00 varēs skatīties arī "Delfi" tiešraidē.

Sarunu festivāla "Lampa" diskusijas būs iespējams skatīties gan klātienē, gan tiešraidē portālā "Delfi", kā arī svarīgākais tiks atspoguļots portāla "Delfi" ziņu lentē un jau ierastajos dienas atskatos un fotogalerijās.
Ja nepieciešams padoms, ko labāk no plašā klāsta izvēlēties, iedvesmu var smelties no sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem šeit un šeit, savukārt ar visu sarunu festivāla "Lampa" programmu iespējams iepazīties šeit.