Dabas enciklopēdija un ceļvedis viedierīcē: 10 lietotnes dabasmīļiem

Raksts: Kitija Balcare

Foto: "Shutterstock" un privātais arhīvs

Mobilās lietotnes ir kļuvušas par viegli līdzņemamām enciklopēdijām un ceļvežiem dabā, sarindojot tās visas vienā plānā viedierīcē, kura ietilpināma jakas kabatā. Kā vietējas, tā starptautiskas lietotnes var palīdzēt atpazīt un iepazīt dabā biežāk un retāk sastopamās sugas un plānot daudzveidīgus dabas taku maršrutus.
Vienlaikus mobilās lietotnes var palīdzēt atrast tīmeklī dabas entuziastus un domubiedrus un pat radīt pievienoto vērtību pētnieku datu uzkrājumam, ziņojot par paša novērotām sugām. Turklāt mobilā lietotne var kalpot arī par dabas "policista" saziņas līdzekli, lai ziņotu vides uzraugiem par pašu atklātiem vides problēmgadījumiem rūpēs par dabu.
"Dabasdati.lv" – pašmāju dabas enciklopēdija un sabiedriskās zinātnes rīks
Pašmāju putni, kukaiņi vai augi – to visu īstos "vārdus" jeb sugu nosaukumus ir iespējams atrast mobilajā lietotnē un arī portālā Dabasdati.lv, ko jau 2008. gadā izveidoja dabas aizsardzības organizācijas Latvijas Dabas fonds un Latvijas Ornitoloģijas biedrība. Ja paša zināšanas par sugām pagaidām vēl ir niecīgas, tad Dabasdati.lv brīvprātīgie palīgi būs labi padomdevēji sugu atpazīšanā: lietotnē ir iespējams pievienot arī nezināmas sugas, kuras palīdzēs atpazīt dabas eksperti.

Ziņojot par paša novērotiem savvaļas augiem, dzīvniekiem un citiem organismiem mobilajā lietotnē Dabasdati.lv, ir iespēja palīdzēt pētniekiem – ornitologiem, entomologiem un botāniķiem – ne tikai datu ievākšanā no dažādām Latvijas vietām ģeogrāfiski, bet pat uzzināt par jaunu sugu ienākšanu Latvijas dabā vai noskaidrot jaunu retu sugu atradņu vietas Latvijā. Tā, piemēram, tieši pateicoties putnu vērotāju ziņojumiem, ornitologi secinājuši, ka pēdējo desmit gadu laikā Latvijā strauji ir ienācis mazputniņš – sārtgalvītis –, kļūstot par samērā bieži sastopamu sugu.

"iNaturalist" – starptautiska dabas cienītāju kopiena

Ja ir vēlme rast domubiedrus, ar ko satikties dabas daudzveidības pasaulē tīmeklī, tad vērtīgs atradums būs dabasmīļu sociālais tīkls – starptautiskā mobilā lietotne "iNaturalist", tiesa – angļu valodā. Lietotne, ko uztur Kalifornijas Zinātņu akadēmija un Nacionālā ģeogrāfijas biedrība un ko lieto dabas vērotāji vairāk nekā 240 pasaules valstīs, ļauj ne tikai fiksēt pašam savus novērojumus, palīdzēt tos atpazīt, rodot sugas nosaukumus, bet arī piekļūt citu lietotāju novērojumu kopumam, piedaloties arī zinātnes kopradē ar saviem novērojumiem. Lietotne būs labs (un viegls) palīgs gadījumos, ja dodies ārpus Latvijas un vēlies iepazīt citu valstu dabu, kur sugu klāsts ir atšķirīgs no Latvijā ierastā.

"Plant Net" – augu atpazīšanas palīgs      

Kas ir tas spilgti violetais un skaistais krūms mežā, kurš zied vēl pirms viss mežs ir salapojis? To, ka skaistais krūms ir viltīgā parastā zalktene, kas ir indīga, var palīdzēt noskaidrot arī bezmaksas mobilā lietotne augu atpazīšanai "Plant Net". Nofotografējot augu vai tā daļu – ziedu, augli vai lapu – savvaļā vai pat telpaugu veikalā, lietotne dažu sekunžu laikā piedāvās iespējamās atbildes auga sugas noteikšanai. Jo precīzāku atbildi ir vēlme atrast, jo vairāk vizuālās informācijas ir jāpiedāvā, lai atrast nekļūdīgu atbildi vairāk nekā 60 000 augu arhīvā. Lietotnē ir iespējams arī uzkrāt savus augu novērojumus, veidojot savu augu "galeriju" sasaistot to ar karti, kur augs ir redzēts dabā. Lietotne, kur novērojumus var meklēt arī ar to ģeogrāfisko piesaisti, var palīdzēt ziedaugu, koku un krūmu un pat sēņu (tikai noteikšanai, ne likšanai ēdamgrozā!) noteikšanā, turklāt atsevišķi ir izdalītas arī vietējai dabai nelabvēlīgās jeb invazīvās augu sugas.
"Bird ID" – putnu vērotāju palīgs Eiropā
Dodoties vērot putnus ārpus Latvijas, noderīgs palīglīdzeklis viedierīcē būs bezmaksas mobilā lietotne "Bird ID". Tur atrodamas Eiropā sastopamās putnu sugas ar to fotogrāfiju un arī balsu arhīvu, kas izglītojošiem nolūkiem pieejams arī bezsaistes režīmā. Lietotne, ko izveidojusi universitāte Norvēģijā ar mērķi veicināt putnu atpazīšanas prasmes, piedāvā arī pārbaudīt savas putnu zināšanas, pildot pašpārbaudes testus, kas var būt labs treniņš pirms došanās dabā.

"Dabas tūrisms" – 500 dabas objektu groziņš

Piedāvājot vairāk nekā piecus simtus dažādu dabas tūrisma galamērķu visā Latvijas teritorijā, mobilā lietotne "Dabas tūrisms" ir labs iedvesmas avots īsu pastaigu vai garāko pārgājienu plānošanai, piedāvājot arī praktisko informāciju par nokļūšanu iecerētajā punktā. Lai atvieglotu šo procesu, lietotnes saturs ir sakārtos desmit dažādās kategorijās – takas, gartakas, velomaršruti, laivošana, putnu vērošana, dzīvnieku vērošana, apskates objekti, skatu vietas, skatu torņi, atpūtas vietas –, ļaujot piemeklēt individuāli ērtāko ceļošanas veidu. Šī lietotne, ko uztur Dabas aizsardzības pārvalde, ar tajā redzamo karti un iezīmētajām takām būs labs pavadonis tiem, kuri izvēlēsies mērot garo distanču maršrutus "Mežtaka" vai "Jūrtaka" vai to pievilcīgākos posmus. Pirms doties ceļā, lietotnes izstrādātāji ir parūpējušies arī par dažām iespējām vispirms ieskatīties iecerētajā maršrutā virtuālā tūrē.

"Pero" – dabas skaņas labbūtībai

Ja doties dabā pašam kādā brīdī nav iespējas, tad daba var ienākt paša mājās, ja izmanto bezmaksas mobilo lietotni "Pero: Calm, Relax, Focus Sounds". Tā piedāvā dabas skaņu arhīvu, kurš labvēlīgi un nomierinoši iedarbojas uz pašsajūtu. Lietus, pavasara negaisi, meži, ūdenskritumi, vasaras nakšu kukaiņu koris, jūras un okeānu viļņu simfonijas – tas viss ir atrodams audioformātā, ko mobilā lietotne kā “balto troksni” piedāvā tiem, kurus moka nemiers, bezmiegs vai koncentrēšanās trūkums.

"iRecord Butterflies" – mobilā tauriņu enciklopēdija

Iesācējiem tauriņu vērošanā ir vērts viedierīcē lejuplādēt bezmaksas mobilo lietotni "iRecord Butterflies", ko izstrādājis Lielbritānijas Ekoloģijas un hidroloģijas centrs. Lietotne kalpo kā ceļvedis tauriņu iepazīšanā, nosakot tauriņa sugu dažu sekunžu laikā pēc fotogrāfijas. Vietējo dienastauriņu klāstu var iepazīt arī tematiskā vietnē www.taurini.lv, savukārt padomus tauriņu vērošanā var meklēt šeit.

"Dodies.lv" – dabas taku ceļvedis

Piesakot sevi kā zinošu padomdevēju kājāmgājējiem un āra dzīves piekritējiem, radīta mobilā lietotne "Dodies.lv" jeb dabas taku karte, kurā atrodamas ne tikai pašas takas, bet arī bezmaksas atpūtas, piknika un telts vietas garo pārgājienu veicējiem. Vairums ieteikumu paši lietotnes izstrādātāji – Kristaps, Viktorija un četrkājainā Pola – ir pārbaudījuši uz saviem pārgājienu zābakiem un ķepām, papildinot dabas taku karti ar dokumentāliem kadriem un informatīviem aprakstiem.

"Letonika ceļo" – maršruti ar kultūrvēsturisko vērtību

Tiem, kuri došanos dabā vēlas apvienot arī ar kultūrvēsturisku izziņu, vērtīgs padomdevējs būs uzņēmuma "Tilde" radītais kultūras tūrisma ceļvedis – bezmaksas mobilā lietotne "Letonika ceļo", ko veidojuši tūrisma profesionāļi sadarbībā ar novadu entuziastiem. Līdz ar to lietotne ietver bagātīgu kultūrvēsturisko informāciju ap diviem tūkstošiem vietu un sešdesmit maršrutu, kuri papildināti ar fotogrāfijām un ar aprakstiem, kā arī ar precīzu to atrašanās vietu kartē. Te atrodami arī tematiski maršruti, piemēram, Kino maršruts, Zudušo mājvietu dižkoku maršruts vai Folkloras taka Gaujienā. Lietotne būs noderīga, lai radītu pašam savu maršrutu, ko tālāk iedvesmai būs iespējams pārpublicēt arī sociālos tīklos, aicinot arī citus jaunatklājējus doties dabā un vienlaikus paviesoties zināmās un ne tik zināmās apskates vietās ar savu kultūrvēstures stāstu.

"Vides SOS" – rūpēm par vidi un dabu

Ja, dodoties dabā, ieraugi pārkāpumus pret vidi, tev ir iespēja kļūt par "dabas policistu" un ar mobilās lietotnes "Vides SOS" starpniecību ziņot Valsts vides dienestam par iespējamo kaitējumu dabai – ūdeņiem, augsnei, gaisam –, pievienojot fotoattēlu ar īsu aprakstu par problēmu, "Vides SOS" lietotne automātiski pievienos notikuma koordinātas. Padomā, pirms sūti! Varbūt atrastos atkritumus no meža vari iznest ārā paša spēkiem? Valsts vides dienestu informē tajos gadījumos, kad pats saviem spēkiem situāciju nevari atrisināt, piemēram, kad esi atradis lielu daudzumu ar atkritumiem, lielgabarīta atkritumu vai videi bīstamos atkritumus. Pēc ziņojuma nosūtīšanas Valsts vides dienests izvērtēs šo situāciju, pieņems to risināšanai vai nodos tālāk atbildīgajai iestādei. Ziņot ir iespējams gan anonīmi, gan arī personalizēti – ja atstāsti savus kontaktus, tad par situācijas attīstību saņemsi arī tālākus paziņojumus.