Teksts: Kristīne Melne, "Delfi Brand Studio"

Foto: Kārlis Dambrāns, "Delfi"

Līdzjūtība pret sevi. Kā izdarīt, kad negribas
Iedzeršu kafiju un tad gan... Drēbju skapis kādu laiku nav kārtots, vai ne? Pag, man taču jau sen bija jāizšķiro bildes telefonā. Mhm, re, kāds iedvesmojošs video par produktivitāti, noskatīšos un tad gan... Vispār esmu sagurusi, varbūt laiks diendusai? Atpazīsti situāciju, kad jāsaņemas kādam lielākam darbam? Ja jā, esi pazīstams ar prokrastināciju. Kas tas ir un ko ar to darīt – "Delfi" platformas #darbavietas pasākumā stāstīja psiholoģe, grāmatas "Profesionālā izdegšana" autore Marija Ābeltiņa.
Svarīgu, šķietami nepatīkamu vai sarežģītu uzdevumu atlikšana, vilcināšanās, iekšējās sarunas ar sevi un atrunu meklējumi – lielākā daļa no mums regulāri šo piedzīvo darbā, attiecībās, ikdienā. Piezvanīšu vēlāk, uzrakstīšu e-pastu rīt, parunāšu ar kolēģi jaunnedēļ, aizbraukšu pie mammas nākammēnes, pierakstīšos pie ārsta nākamgad – uzdevumi tiek atlikti, bet no mūsu prātiem tie nepazūd. Atliekot darāmo, neviļus radām paši sev papildu stresu, trauksmi. Kā norāda psiholoģe, prokrastinācija var ietekmēt dzīves kvalitāti, finanses, karjeru, pašvērtējumu un būt iemesls depresijai.
Kas nav prokrastinācija?
Ābeltiņa aicina atcerēties, ka ne vienmēr darbu atlikšana ir prokrastinācija. Dažreiz mēs atliekam lietas, jo ir laika vai iekšējo resursu trūkums, izvērtējam uzdevumus pēc svarīguma un steidzamības jeb prioritizējam vai vienkārši gatavojamies veicamajam darbam. Ja zini, ka atskaiti daudz ātrāk un kvalitatīvāk sagatavosi, ja pirms tam izvēdināsi galvu īsā pastaigā, tā nebūs vilcināšanās, bet jau procesa daļa. Jāatceras arī par neirodažādību – uzmanības deficīts un hiperaktivitāte paģēr savas prasības darba organizācijā.
Kas tas ir?
Prokrastinācijas trigeris ir uzdevums, par kuru acumirklī izdomājam nepalīdzošus pieņēmumus. Vēl nesākot darīt, jūtam diskomfortu. Lai paši savās acīs nešķistu slinki, izdomājam atrunas un ķeramies pie vilcināšanās aktivitātēm, kas var būt gan mazāk nozīmīgi darbi, gan "pazušana" sociālajos tīklos, aizsapņošanās, pļāpāšana ar kolēģiem, gulēšana un daudzas citas. Dažkārt sekas šādai rīcībai ir šķietami pozitīvas – īstermiņā esam jutušies atviegloti –, un mēs atkal un atkal attopamies prokrastinācijas virpulī.

Vadītājs dod uzdevumu izveidot projekta atskaiti. Pirmās domas – man tas riebjas, tur vajag daudz datus, es zaudēšu visu dienu. Bet, re, uz mana darba galda ir liela nekārtība, es varētu to sakārtot. Arī atvilktnēs haoss. Rezultāts – ir kārtīga darba vieta, kas nenoliedzami rada labas sajūtas, bet vadītājs vēl aizvien gaida projekta atskaiti.

Dažkārt mirklīgajiem pieņēmumiem par veicamo darbu ogles piemet pašsabotāža jeb savu spēju apšaubīšana, perfekcionisms, dažādas personības iezīmes (zems apzinīgums, impulsivitāte u.c.), neirotisms.
Prokrastinācija ir emociju regulēšanas problēma, nevis laika pārvaldības problēma.
Ko mēs varam darīt?
  • Uzdevums
    Maksimāli skaidrs uzdevums. Iespēju robežās atbilstošs prasmēm un iespējām, skaidri definēts, izpildāms noteiktā laika rāmī un jēgpilns. Motivēt sevi vai kādu citu darīt kaut ko, kam neredzi jēgu, ir daudz grūtāk.
  • Domu analīze un uzvedības eksperiments
    Vai patiesi e-pasta uzrakstīšana man aizņems "visu dienu"? Cik ilgi patiesībā ir "daudz laika" – pusstunda, stunda? Cik sarežģīti skalā no 1 līdz 10 bija izveidot vajadzīgo atskaiti? Vai es patiesi "nekad neko" neesmu izdarījis labi?
Nepieņemam, ka domas ir fakti. Domas nav fakti. Ja strādājam nevis ar faktiem, bet iekšējiem skaļiem lozungiem, jutīsim lielu diskomfortu.
  • Atrunu izvērtēšana
    Dažreiz atrunas jeb domas, kas vilcināšanos padara leģitīmu, ir objektīvas, bet dažreiz – nē. Ir svarīgi to izprast un tās atšķirt. Negatavosi atskaiti, jo tas nav interesanti? Ne viss dzīvē var būt interesants. Izvērtējot atrunas, arī jāņem vērā fakti, ne iedomas.
  • Līdzjūtība pret sevi
    Ābeltiņa aicina skatīties uz tiem faktiem, kas pierāda, ka vari paveikt uzdevumu, nevis pieķerties kādām senām neveiksmēm un ļaut iekšējam kritiķim baroties no negatīvajām domām. Paškritika ir viens no riskiem prokrastinēt, un te talkā nāk līdzjūtība pret sevi jeb draudzīga un cieņpilna saruna ar sevi, kurā esam godīgi, laipni, nomierinoši un iedrošinoši.
Kā sākt?
  • Grūtākais pirmais
    Sāc dienu, darba nedēļu vai brīvdienas ar nepatīkamāko uzdevumu. Tā atbrīvosi savu mentālo enerģiju un būsi ieguvējs.
  • Piecas minūtes
    Apņemies atliktajam uzdevumam veltīt vismaz piecas minūtes. Ja aizraujies, droši turpini. Ja ne – tu jau būsi kaut ko izdarījis un, iespējams, sapratis, ka tas neaizņems tik daudz laika un pūļu, kā savā galvā uzbūri pirms tam.
  • "Prime time"
    Apzinies, kurā diennakts laikā esi visproduktīvākais. Šī enerģija ļaus efektīvāk paveikt plānoto.
  • Ieplāno apbalvojumu
    Pavisam vienkārši – apsoli sev apbalvojumu! Pēc atskaites sagatavošanas uztaisīšu sev gardu kafiju, pēc treniņa pasūtīšu pirmās zemenes, pēc trauku nomazgāšanas noskatīšos vienu mīļākā seriāla sēriju.
Iet caur rūpju durvīm ir psiholoģes aicinājums tiem, kuri redz, ka prokrastinācija traucē līdzcilvēka dzīvi. Ja kāds ģimenes loceklis ilgi atliek vizīti pie ārsta, dalies savos novērojumos ar viņu, pasaki, ka tev rūp, un, iespējams, atbalstoša saruna palīdzēs atrast racionālus argumentus atrunām un pierakstīties uz pārbaudi.

Nelaid garām iespēju paslavēt vai apbalvot sevi, bet atceries arī par kolēģiem, draugiem, paziņām. Ja zini, ka kāds ir ilgi cīnījies, līdz saņēmies pabeigt sen plānoto prezentāciju, nesaki "Nu tad beidzot, cik mēnešus varēja ņemties!", bet atzinīgi novērtē paveikto.
Nekad nevar būt par daudz pozitīvo atgriezenisko saišu.
Šī bija jau otrā reize, kad platformas #darbavietas aktivitāšu ietvaros "Delfi" aicināja sadarbības partnerus neformālā gaisotnē ielūkoties ziņu medija ikdienā un iegūt noderīgas zināšanas un pieredzes.