Kā mājas apstākļos
izliet sveces skaistos traukos
Svētku laikā bez egļu zaru smaržas un mirgojošām gaismas virtenēm par siltu noskaņu rūpējas vēl kāds sīkumiņš – sveces liesmiņa. Svecēm piemīt burvīgas spējas radīt tūlītēju siltu noskaņu, kas apskauj pašus un telpu ar savu siltumu. Un ja vēl, degot liesmiņai, gaisā virmo maigs aromāts, tad atmosfēra kļuvusi vēl pilnīgāka. Sveču meistare un zīmola "Mood2Mood" izveidotāja Inese Kaļķe parāda un dalās ar padomiem, kā ikviens var mājās izliet savu svecīti. Tāpat Inese uzbur skaistu svētku kompozīciju, kas var kalpot par radošo iedvesmu dekoram ar sveci.
"Man patīk vairāk tā liesma, gaisma, noskaņa."
— Inese Kaļķe, "Mood2Mood" radītāja
Vai Ziemassvētku laikā sveces smaržo pēc kanēļa un skujām?
Ierasts, ka decembrī mājā valda piparkūku, kanēļa, egļu skuju un mandarīnu aromāts. Bet vai tos cilvēki izvēlas arī svecēs? Kā pastāsta Inese, tā vis nebūs – Ziemassvētku laikam raksturīgos aromātus izvēlas vien retais. Jau piecus gadus vadot savu sveču un mājas aromātu uzņēmumu, savu klientu vidū viņa novērojusi, ka vienmēr būs aktuāli saldi sveču aromāti, kuros sajaucas vairāk par vienu konkrētu smaržu. "Cilvēki meklē kaut ko neparastu, kaut ko citādāku, kaut ko interesantu," saka Inese.
Visiemīļotākie ir aromāti ar vaniļas noti, ziediem, kafiju. Vaniļas smarža cilvēkiem rada patīkamu laimes sajūtu brīdī, kad deg šī aromāta svece. Mūsdienās ikviens var izliet aromātisku sveci, jo par gatavām smaržu kombinācijām, kurā viena pēc otras modīsies dažādas notis, ir parūpējušies ražotāji. Atliek vien piemeklēt katram, kas paša degunam tīkamāks.
Kā pašam mājās izliet savu sveci?
Protams, pavisam viegli ir nopirkt gatavu, aromātisku sveci jau veikalā. Taču paša izlietai svecei būs ne tikai cits izskats un aromāts, bet arī sajūta, ko tā sniegs, iededzot liesmiņu. Turklāt process ir tik vienkāršs, ka tajā var iesaistīt arī mazākos ģimenes locekļus. "Tā ir nodarbe, kas patīk dažāda vecuma cilvēkiem, bet bērniem jo īpaši. Var kausēt, maisīt, kaut ko piepilināt," saka Inese.

Mūsdienās ir pieejami dažādi sveču vaski – palmu, rapšu, bišu, kokosriekstu. Dabīgie vaski cits no cita atšķiras minimāli, kādam iespējams just vairāk tā dabīgo smaržu. Inese pati izmanto sojas vasku, jo tam ir pienbalti maiga krāsa, ar to ir viegli strādāt un papildināt ar smaržvielām un krāsvielām, ja ir tāda vēlme. Ar to viņa darbojas arī šoreiz!
Kas vajadzīgs, lai mājās izlietu savu sveci?
Visu nepieciešamo var iegādāties specializētos hobiju un rokdarbu, sveču veikaliņos, kā arī interneta veikalos – atliek vien atrast interneta meklētājā tuvāko.
Vienas sveces izliešanai nepieciešamais:
  • Karstumizturīgs trauks vaska kausēšanai
  • Plīts
  • Katliņš
  • Trauks svecei (stikla glāze, māla krūze u.tml.)
  • 200–250 g konteinersveču sojas vasks
  • smaržeļļa
  • dakts ar metāla pamatni
  • dakts uzlīme
  • koka irbulīši
  • kociņš vaska maisīšanai
Ar ko sākt?

Galvenais, sagatavot plītiņu, uz kuras atradīsies katliņš ar ūdeni un trauks ar vasku. Atvēli sev pietiekami daudz brīvas un tīras vietas, lai netraucēti darbotos.

Katliņā ielej ūdeni (3–5 cm augstumā), liek uz plīts un silda uz lēnas uguns. Karstumizturīgā traukā ieber sojas vasku, trauku ievieto ūdenī un ļauj vaskam izkust ūdens peldē. Ar kādu koka irbulīti vai kociņu vasku ik pa brīdim var apmaisīt. Vasks parasti kūst aptuveni 15 līdz 20 minūtes.
Der zināt!
Vasks pēc svara gramos nepieciešams tik daudz, cik liela tilpuma trauks (mililitros) izvēlēts sveces izliešanai.
Kamēr vasks kūst, sagatavo trauku, kurā tiks ielieta svece. Vispirms sveces daktij piestiprina dakts uzlīmi, bet tad dakti iestiprina trauka centrā. Stingri piespiež, lai dakts labi turas. Ir speciālas dakts uzlīmes, bet tā vietā var izmantot arī karsto līmi. “Dakti vajag obligāti stiprināt, jo tad, kad svece degs un kusīs, dakts var sākt peldēt, īpaši uz beigām,” stāsta Inese.

Kādu dakti izvēlēties?

Specializētajos veikaliņos var atrast dažāda izmēra. Pielāgojot dakti sveces traukam, jāzina trauka diametrs, kurā sveci lies. Ja dakts būs pārāk maza traukam, svecei izdegs vidus, bet gar trauka malām vasks nekusīs un nedegs. Ja dakts būs lielākam traukam, nekā izvēlētais, tad svece degs pārāk strauji. Iegādājoties gatavās daktis, tām vienmēr šī informācija būs norādīta, cik diametrā lielam sveces traukam tā paredzēta.
Sveces degšanu ietekmē ne tikai dakts, bet arī citi faktori. Piemēram, katrai rūpnieciski ražotajai svecei ir norādīts, kā tā ir jādedzina un cik garai ir jābūt daktij no sveces virsmas pirms aizdedzināšanas. Lai izveidotos vienmērīgs vaska "baseins" un tas neizdedzis nekrātos gar sveces malām, konteinersvece jādedzina vismaz 3 stundas.
Lai dakts turētos vietā, to papildus nostiprina ar koka irbulīšu jeb suši kociņu palīdzību. Starp ciešajiem irbulīšiem iebīda dakts diedziņu, novieto kociņu vidū traukam un viss – dakts skaisti stāvēs un ērti varēs traukā ieliet vasku!

Kad vasks izkusis, to viegli apmaisa un tad tam pievieno smaržeļļu – aptuveni 5 ml. Smaržeļļu var pievienot arī mazāk vai vairāk, ja vēlas. Tad karsto vasku lēni maisa aptuveni minūti, lai smaržeļļa vienmērīgi sajaucas ar izkausēto sojas vasku. Būtiski vasku nemaisīt strauji, lai neveidojas gaisa burbulīši!
Der zināt!
Izkusušam vaskam var pievienot svecēm paredzētu krāsvielu – tā izskatās pēc maza, pigmentēta vaska gabaliņa. Savukārt smaržeļļas vai ēteriskās eļļas parasti var iegādāties sveču izejmateriālu veikalos.
Kad vasks samaisīts, to lēni ielej sagatavotajā traukā, nedaudz attālus no dakts. Centies vasku liet tā, lai tas neatsitas pret trauka sieniņām un iepildās vienmērīgi. Tad sveces virsma būs gluda, kad sacietēs.
Pēc tam ļauj sveces vaskam sastingt traukā. Kad svece pilnībā atdzisusi, tai nogriež dakti, lai tā ir aptuveni puscentimetru līdz centimetru gara no sveces virsmas.
Uzbur svētkus draugiem ar Bonduelle
Ašās fahitas ar vistu laika taupītājiem
'Zaļais rasols' jeb kraukšķīgi atsvaidzinošie salāti sāta sajūtai
Meklē iedvesmu saviem svētkiem Bonduelle
Svece – svētku kompozīcijas zvaigzne
Skaistā traukā izlieta svece pati par sevi var būt daiļa, tomēr pirmssvētku laikā tā vien gribas papildināt mājokli ar īpašāku dekoru. Šoreiz Inese parāda, kā glāzē uz kātiņa izlieta svece var tapt par centrālo objektu kompozīcijai, kuru papildina mīkstu egļu zari un citi elementi. Viņa par pamatu izvēlējusies apaļu kasti, kuras formai piegriež floristikas oāzi – tā, lai tā ne tikai perfekti ietilpst kastē, bet apkļauj arī glāzes pamatni.

No kā veidot kompozīciju? Viss atkarīgs no vēlēšanās, jo ziedu un floristikas preču veikalos materiālu ir ļoti daudz. Inese šoreiz izvēlējusies mīkstu skuju egles zariņus, jo tos var iedurt arī sausā oāzē un neuztraukties par skuju biršanu. Galvenais – nogriezt zariņus ar asām šķērēm ieslīpi, lai tie labāk ieduras.
Īpašus akcentus kompozīcijai Inese iesaka uzburt ar eikalipta zaru palīdzību – arī tiem var droši ļaut izkalt. Eikalipts saglabās formu, turklāt ļoti patīkami smaržos. Inesei ļoti patīk dabīgie materiāli, īpaši ēdamas lietas, un neierasti, oriģināli akcenti, tāpēc šoreiz par kompozīcijas pavadošo zvaigzni kļūst – granātābols! Tajā atliek iedurt bambusa kociņu un iespraust floristikas oāzes pamatnē. Starp zaļajām skujām tas izceļas un kļūst par neparastu odziņu. Bet par odziņām runājot – visu papildina lielogu dzērvenes, kuras kompozīcijā iesprauž tāpat kā granātābolu.

Visu vēl var papildināt ar kādu čiekuru, dekoratīvo smildziņu, kaltētiem augiem vai citu materiālu. Galvenais – ļauties sajūtām un būt spontānam, jo tad viss uzdosies tā, kā sirdij tuvāk!

Šāda kompozīcija var aizvietot tradicionāli apaļos adventes vainagus. Turklāt nekas nebūs nokavēts, ja vainags vēl nav tapis Pirmajā adventē, jo vidū esošā viena svece nesīs gaismu visu adventes laiku.
"Mūsu ģimenē ir iegājies, ka bērni zina, ka vienmēr paši taisīsim adventes vainagu. Neatkarīgi no tā, vai man ir daudz darbu, es zinu, ka būs jātaisa pašiem. Bērniem nederēs, ka es atnesu gatavu, vajag, lai paši var darboties," par savas ģimenes pirmssvētku tradīcijām stāsta Inese.
Lasi un noskaņojies svētkiem
Projekts sadarbībā ar:
SATURS
Ketija Nuķe-Osīte
REDAKTORS
Kristīne Melne
Dizains
Ralfs Eglītis
FOTO
Kārlis Dambrāns, Viesturs Radovics
Projektu vadība
Ēriks Radželis, Madara Orola
Mediju komunikācijas ekspertS
Laura Šteinberga
IZSTRĀDE
Ervīns Malnačs