Kā runāt ar sevi un sadzirdēt? Ko darīt ar bailēm kļūdīties? Kāpēc apzināties savas ievainojamības ir tikpat svarīgi kā stiprās puses? Un galu galā – kā skan jautājums, kas palīdz saprast, vai esi īstajā vietā? Sarunu cikla "Nākotne ir attieksme" astotajā epizodē ar savu viedokli un pieredzi dalās uzņēmēja, Komercizglītības centra vadītāja Baiba Zūzena.
"Vai tā dzīve, ko dzīvoju šobrīd, ir tāda, ko gribu?" šis sev uzdotais jautājums divu dzīvē nozīmīgu cilvēku bērēs bijis solis tuvāk lēmumam no darba ņēmējas kļūt par darba devēju. Otrs jautājums, ko ikvienam vajadzētu sev ik pa laikam uzdot – kāpēc? Kāpēc es to daru? Kāpēc es to vēlos? Jautāt sev un sadzirdēt sevi.

"Ja mēs sev biežāk atgādinātu, ka esam mirstīgi, ka tas, ka mēs vienu dienu nomirsim, patiesībā ir vienīgais, ko skaidri zinām, tas varbūt ļautu mums dzīvi izbaudīt daudz pilnasinīgāk."

Līderības mācībās cilvēki bieži jautājot – kas ir autentisks līderis? Atbilde ir vienkārša – tāds, kurš neizliekas par citu. Ar savām stiprajām pusēm, talantiem, zināšanām un spēju uzņemties atbildību par sevi un savu rīcību. Tikpat svarīgi – ar savām ievainojamībām un emocijām.

"Daudzos vēl joprojām ir mīts – ja esi emocionāli inteliģents, esi vājš. Bet, ja tu klausies savās emocijās, tās tevi vada un signalizē par to, kā tu redzi sevi šajā pasaulē."

Intelektuālā prasme, emocionālā inteliģence, garīgā inteliģence un fiziskā forma – šie ir vaļi, kas balsta personību un labu vadītāju. Šodien arvien vairāk līderu saprot, cik liela nozīme ir labai fiziskai formai – jo tu vari būt gudrs un just emocijas, bet, ja fiziski nav spēka realizēt iecerēto, tas nenotiek.

Domājot par savu vietu pasaulē, ir vērts atcerēties – mūsu uzvedībai un rīcībai ir ietekme. "Man patīk koncepts par tauriņa efektu. Pasaule ir apaļa, un pēc sajūtām tā kļūst arvien mazāka. Mēs arvien vairāk sajūdzamies vienotā ekosistēmā. Tas, kā es izturos, atnāks atpakaļ. Mēs visi gribam dzīvot uz foršas planētas, jaukā zemē, patīkamā sabiedrībā, kur viens pret otru ir laipns, jo galu galā tā iegūstam mēs visi."

"Vadītāja loma ir palīdzēt ieraudzīt jēgu tam, ko darām – ka manas ikdienas darbības padara šo pasauli par kapeiciņu labāku. Tā ir brīnišķīga sajūta."

Vide: Yeko Photo Studio (11. novembra krastmala 35-72a)
Copyright © 2023 AS DELFI. All rights reserved.
Projekts sadarbībā ar:
Mediju komunikācijas eksperts:
Elīna Gārbena
Projekta vadība:
Ēriks Radželis
Izstrāde:
Ervīns Malnačs
Dizains:
Māris Rītiņš
Redaktors:
Kristīne Melne
video:
www.later.lv
Saruna:
Rihards Gēcis