Lieliskie pākšaugi! Dita Lase iesaka divas receptes gardai maltītei
"Man liekas, tas ir vienkārši šausmīgi, ka cilvēki neēd pākšaugus," saka Dita Lase, veģetārās uztura skolas "Vegus" vadītāja un izveidotāja. Daudzi kulinārijas entuziasti un zinātkāri ļaudis tieši ar Ditas palīdzību uzzina ne vien par garšvielu daudzveidību, bet arī gardām pākšaugu maltītēm. Šoreiz viņa dalās ar divām pārbaudītām un veģetārām receptēm, kas noderēs kā ikdienas maltītēm, tā svētku galdam!
Dita jau daudzus gadus ir veģetāriete, sarakstījusi pavārgrāmatas un izskolojusi cilvēkus neskaitāmos kursos un meistarklasēs par pilnvērtīgu veģetāro uzturu. Un tajā, kā zināms, sava obligātā vieta ir arī pākšaugiem. Viņa stāsta, ka parasti par pākšaugiem cilvēkiem ir priekšstats, ka tie ilgi jāmērcē un jāvāra, kas, kā zināms, ir maldi. "Re, kur tev burciņā ir, paņem un izber, un viss kārtībā!" saka Dita. Šobrīd konservēto pākšaugu sortiments ir gana plašs, lai pilnvērtīgu maltīti uzburtu dažās minūtēs.
Kas ir tik vērtīgs pākšaugos, ka tiem jāatrod vieta arī visēdāja ēdienkartē? Viens ir proteīns, taču tie bagāti arī ar šķiedrvielām, kuru tipiskajam latvietim, kas iemīļojis kombināciju "kartupeļi un gaļa", bieži vien trūkst. "Pākšaugi satur ļoti unikālus antioksidantus, kas ir tikai tiem un nav nevienam citam augam," skaidro Dita. Turklāt iegūstam arī dzelzi, minerālvielas, kā arī B grupas vitamīnus.
Ja mēs mīlam visādus superfūdus, tad pākšaugi pilnīgi noteikti ir šajā kategorijā. Par piecām kapeikām spainī mēs varam ēst stilīgāku produktu par godži ogām.
— Dita Lase, veģetāra uztura skolas "Vegus" vadītāja
Jebkuru ēdienu ir viegli papildināt ar kādu pākšaugu – zupām vari piebērt pupiņas, krēmzupā ieblendēt turku zirņus, lai tā krēmīgāka, salātiem piebērt zirnīšus. Pavisam vienkārši, nemeklējot speciālu recepti, bet gatavojot jau ikdienā ierastas maltītes. Dita iesaka ēdājus nemaz īpaši nebrīdināt, ka, redz, pievienoti pākšaugi dažādībai. Lai tik ēd un bauda!

Labas receptes jāvelk ārā no pūra, tāpēc Dita padalās ar divām uzreiz. Salāti būs uzburami pavisam ātri, jo izmantoti gatavošanai pateicīgie konservējumi. Savukārt turku zirņu plācenīši jeb kotletītes ir lieliska maltīte, ar kuru aizstāt tik ierastās gaļas kotletes.
Ko pagatavot, ja gribas gardi paēst – kā pēc garas dienas, tā svētku reizē?
"Šos salātus gatavoju ļoti bieži, arī viesībām. Tad, kad visiem rasols jau "līdz brošai" un siļķi kažokā saimniecei slinkums taisīt, top šie salāti. Ļoti garšīgi un latvietim saprotami – ar marinētu gurķi, bieti un daudz, daudz zaļumu!" stāsta Dita.
Pupiņu salāti ar paprikas kraukšķi un zaļumiem:
  • 1 kārba "Bonduelle" konservētas pupiņas (sarkanās vai baltās);
  • 1 tomāts;
  • 3–4 marinēti gurķi;
  • 1 glāze marinētas bietes kubiņos;
  • 1 bunte pētersīļi;
  • 1 bunte lociņi;
  • 1 bunte dilles;
  • 100 grami majonēze;
  • 50 grami tomātu mērce.
  • Lielā bļodā ber marinētās bietes, konservētās pupiņas. Pievieno sagrieztu papriku, tomātu un marinētos gurķīšus.

  • Zaļumus smalki sakapā un pieber pārējām sastāvdaļām. Beigās pievieno majonēzi, tomātu mērci un visu apmaisa.
Vai konservētas pupiņas nepieciešams noskalot?
Kā stāsta Dita – tas ir gaumes jautājums. Ja "glumeklītis" netraucē, tad, pievienojot salātiem, nav jāskalo. Kārbā esošais šķidrums satur proteīnu, nekā kaitīga tajā nav.
No pākšaugiem pagatavotas kotletītes ir Ditas iemīļots veids, kā apēst pārpalikumus. Ja aizķēries mazliet dārzeņu vai kāda porcija vārītu graudaugu, var uzburt veģetāru kotlešu alternatīvu. Šoreiz – pavisam vienkārša variācija ar turku zirņiem, kukurūzu, čili asumam un smaržīgām garšvielām.
Turku zirņu kotletītes ar kukurūzu un svaigu čili:
  • 1 kārba "Bonduelle" tvaicētu "Vapeur" turku zirņu;
  • 50 grami "Bonduelle" konservētas kukurūzas;
  • 1 neliels svaigs sarkanais čili;
  • šķipsna malta kumīna vai ķimeņu;
  • šķipsna timiāna;
  • sāls pēc garšas;
  • mazliet zaļumu – pētersīļu vai citu.
  • eļļa cepšanai.
  • Turku zirņus nokāš, ieber traukā un samīca ar kartupeļu stampiņu tā, lai puse zirņu samīcīta, bet puse vēl raupjā veselumā.

  • Čili pārgriež uz pusēm, izņem sēklas un smalki jo smalki sakapā, pieber turku zirņiem. Visam pieber garšvielas – kumīnu, timiānu, sāli.

  • Pieber kukurūzu un zaļumus (ja izmanto). Kotletīšu masu labi sajauc un samīca ar rokām, lai veidojas stingra masa.

  • Pannā lej eļļu aptuveni 1 cm augstumā un uzkarsē. Ar rokām formē pusplaukstas izmēra plācenīšus, lai tie būtu plakani. Plācenīšus cep pannā, līdz tie no katras puses zeltaini.
Ditas padomi!
Vislabāk turku zirņus samīcīt ar kartupeļu stampu, nevis izmantot blenderi. Pusei masas jābūt kā biezputrai, bet otrai vēl gabaliņos, tad kotletītēm būs vislabākā konsistence un tās turēsies kopā. Ja masa būs pārlieku šķidra, plācenīši sadalīsies un sadrups. Pārāk šķidru plācenīšu masu vari paglābt, ja pievienosi kādu ēdamkaroti kartupeļu cietes, mannas vai rīvmaizes. Kotletītes cepot, nekādā gadījumā neliec aukstā eļļā, tai jābūt karstai, citādi kotletītes piesūksies ar eļļu un arī izjuks.
Īpašākai garšai un vēdera labumam – garšvielas!
Daudziem pākšaugu garša, piemēram, humosā un plācenīšos, šķiet visai specifiska. Taču to var glābt un uzspodrināt, ja izmantosi garšvielas. Tiem, kam garšvielu pasaule mīklā tīta, Dita iesaka pievienot visparastākos maisījumus – garšvielas gaļas, dārzeņu vai vistas ēdienam.

Viņa pati pākšaugu ēdienos kā obligātas iesaka pievienot ķimenēm radniecīgās un asās garšvielas. Ķimenes, kumīns, fenhelis, anīss, čili, ingvers, melnie pipari – tās visas piestāvēs jebkuram ēdienam ar turku zirņiem, pelēkajiem zirņiem, dažādām pupiņām. Garšvielas pilda arī kādu svarīgu lomu – visi zinām, ka no pākšaugiem mēdz uzpūsties vēders. Dita zina teikt, ka tas mazina vēdera pūšanos, kā arī palīdz sagremot smago ēdienu.


Ar ko Lieldienās pacienāt veģetārieti un vegānu, kurš neēd olas?
Nav noslēpums, ka tiem, kas uzturā nelieto olas, izpaliek liela daļa Lieldienu ierastās izēšanās ar vārītām olām kā uzkodu un salātu piedevu. Latviešu tradīcijas vēsta, ka Lieldienās jāēd apaļi ēdieni, tāpēc šo uzdevumu ļoti labi var pildīt Ditas jau ieteiktās turku zirņu kotletītes. Atgādinās pelēko zirņu pikas jeb pītes!

Dita mēdz gatavot viesiem vegāniem mazus, ar humosu pildītus avokado, jo to šķērsgriezums uz šķīvja izskatās pēc olas. Ja nav svešs zīda tofu, to var sablendēt ar cukuru vai kādu citu saldinātāju. Balto, biezpienam līdzīgo masu kārto deserta trauciņā, bet virsū liec konservēta persika pusīti – deserts godam rotāsies olu tematikā un iekļausies Lieldienu svētku galdā. Lai gardi svētki!
Projekts sadarbībā ar:
SATURS
Ketija Nuķe-Osīte, Līga Švāne
REDAKTORS
Kristīne Melne
Dizains
Māris Rītiņš
FOTO
Kārlis Dambrāns
Projektu vadība
Ēriks Radželis
Mediju komunikācijas ekspertS
Aija Daukste
IZSTRĀDE
Krišjānis Bušs