Foto: LETA
Liepājas ostā strādājošās stividorkompānijas 2011.gadā pārkrāvušas 4 856 937,6 tonnas kravu, kas ir viens no lielākajiem kravu apgrozījumiem atjaunotās ostas vēsturē, portālu "Delfi" informēja Liepājas speciālās ekonomiskās zonas sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Ratniece-Kadeģe.

Iepriekš lielākais kravu apgrozījums sasniegts 2003. gadā – 4,86 miljoni tonnu, kas bija saistīts ar īpaši labvēlīgiem tirgus apstākļiem kokmateriālu un šķeldas tirgū.

Kravu apgrozījums pērn bija par 10,8% lielāks nekā gadu iepriekš un par 7,9% vairāk nekā plānots. Lielāko kravu apgrozījuma pieaugumu deva beramkravas, kas saistīts ar ostas padziļināšanu un beramkravu terminālu paplašināšanu.

Pateicoties ostas padziļināšanai, kas joprojām turpinās ES Kohēzijas fonda līdzfinansētā projektā, pie ostas 51.piestātnes pietauvojās pirmais "panamax" klases kuģis, kura iegrime sasniedza 10,2 metrus (līdz šim lielākā iegrime kuģiem Liepājas ostā bija 9,6 metru). Vēl uz Turciju aizceļoja lielākā metāllūžņu krava - 37,2 tūkstošu tonnu apjomā, kā īpašnieks bija pašmāju kompānija "Tolmets".

2011.gadā līdz ar divu beramkravu terminālu paplašināšanu, beramkravu īpatsvars kopējā Liepājas ostas kravu apgrozījumā pieauga līdz 49%.

Pērn pārkrauti 2,4 miljoni tonnu beramkravu. No tām 1,45 miljoni tonnu jeb par 25,9% vairāk nekā gadu iepriekš bija labība un tās produkti. Pērn labība un tās produktu īpatsvars visu kravu apgrozījumā bija 30%. Gandrīz dubultojies cementa kravu apgrozījums, sasniedzot 545 200 tonnas, kā arī palielinājušies koksnes šķeldas kravu apjomi.

Otra lielākā kravu grupa- 39% - Liepājas ostā 2011. gadā bija ģenerālkravas – 1,9 miljoni tonnu, kas ir nedaudz mazāk kā gadu iepriekš. Tas saistīts ar tirgus situāciju kokmateriālu tirgū. Pārkrauto kokmateriālu apjomi samazinājušies par nepilniem 30%, skaidro ostas pārstāve.

Lejamkravas pērn pārkrautas 558 200 tonnu apjomā, kas ir par 1,3% mazāk nekā 2010.gadā un kas no kopējā ostas pagājušā gada kravu apgrozījuma veido 11%.

Lielākā Liepājas ostā strādājošās stividorkompānija ir AS "Liepājas osta LM", kas pērn pārkrāvusi 1 695 208,9 tonnas jeb par 12,6% vairāk kravu nekā gadu iepriekš. Otra lielākā kompānija "Liepaja Bulk terminal" pārkrāvusi 820 287,5 tonnas, kas ir par 6,7% vairāk nekā gadu iepriekš.

Balstoties uz stividorkompāniju prognozēm, Liepājas osta šajā gadā plāno 5 miljonu tonnu apgrozījumu. Šogad turpināsies un noslēgsies ostas padziļināšanas projekts un plānots uzsākt arī Karostas kanāla attīrīšanas projektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!