Foto: Shutterstock

Upenes, ērkšķogas, mellenes, avenes, jāņogas… Ogu sezonas pilnbriedā izvēles iespējas ir ļoti plašas, tomēr nevērīgi esam atstājuši novārtā ogas, kas savulaik bijušas tikpat lielā cieņā, un korintes noteikti ir vienas no tām. Tā kā korintes šobrīd piedzīvo pilnbriedu, ''Tavs Dārzs'' informē plašāk par ogu krūmu audzēšanu un ražas izmantošanu.

Iespējams, kāds ogu nosaukumu dzird pirmo reizi, vēl kādam tās uzjundī bērnības atmiņas, kad ogas tika čieptas no kaimiņu dārza vai ēstas mežā, lasot pirmās gailenes. Lai vai kā, sulīgās un zilganvioletās korintes nav pazudušas no apvāršņiem, un tās sparīgi aug gan mežos, gan audzējamas dārzos, jo dažas stādaudzētavas piedāvā ogu krūmu stādus.

Interesanti, ka korintes ilgu laiku kalpojušas vairāk kā dekoratīvi augi, jo pavasarī krūmi zied bagātīgiem, baltiem ziedu ķekariem, bet rudenī lapas daudzkrāsaini iekrāsojas. Savulaik ogas bija teju tikpat populāras kā mellenes, un pamazām šīs tradīcijas atgriežas. Iespējams, kāds vairījies no korinšu baudīšanas, uzskatot, ka ogas ir indīgas, tomēr sastopamas vismaz 25 ēdamo ogu sugas. Arī mežos un laukmalēs augošās vārpainās korintes ir ēdamas, ne velti savulaik ogas izmantoja ievārījumu, vīnu un dažādu saldēdienu gatavošanā, raksta ''Dārza Pasaule''.

Ogulāju audzēšana dārzā

Lai gan šie ogu krūmi nav bieži sastopami dārzos, velti tie atstāti novārtā, jo tos izdotos izaudzēt teju ikvienam. Augs nav prasīgs nedz augsnes izvēlē, nedz kopšanā. Lielāku ogu ražu varēs iegūt, ja krūmāji tiks stādīti saulainā vietā. Kas attiecas uz augsni, vislabāk krūmājs augs mežam līdzīgas augsnēs – ar humusu bagātās, mitrās. Ja augsne būs gana laba, augam nemaz nevajadzēs papildu mēslojumu, raksta ''Dārzs un Drava''.

Korinšu stādus meklē kokaudzētavās un stādaudzētavās, kur speciālisti padalīsies šķirnēm, kas labpatiks garšu kārpiņām.

Kā izmantot gatavās ogas

Ja par ogām un to iegūšanas gaitu viss skaidrs, tad idejas, kur likt lietā darba augļus, gan varētu trūkt. Šajā sakarā ielūkojāmies portāla ''Cālis'' forumā, kur dalībnieki dalās savā pieredzē ar korintēm. Kāda aktīviste ierosina ogas izžāvēt un pēc tam izmantot kā rozīnes – garša nebūs tik salda, tomēr veselīgs našķis gan, jo ogas satur ļoti daudz labu vielu, kas līdz pret dažādām kaitēm. Saldēšanai gan šīs ogas nav pateicīgas – gala rezultāts esot ļoti bezgaršīgs. Toties tiem, kam labpatīk konservēšana, gan vērts izmēģināt korintes. Ogas labi garšojot ievārījumos gan pašas par sevi, gan kombinācijā ar citām ogām, piemēram, jāņogām, upenēm, avenēm u.c. Te gan jāņem vērā, ka bez skābumiņa neiztikt – ievārījuma gatavošanā noteikti vajadzīga citronskābe. Taču tas nebūt nav viss, kā likt lietā sulīgās ogas. Gatavo no tām sīrupu, sulu, liec lietā ogas, gatavojot uzputeni un pat darinot vīnu. Ogas labi garšo arī svaigā veidā, tāpēc dekorē ar tām kūkas, pievieno tās kēksiņu mīklai, liec saldajos ēdienos kopā ar citām ogām vai sablendē piena kokteilī.

Korinšu ievārījums

Foto: Shutterstock

Ievārījums no nepelnīti aizmirstajām ogām – korintēm. Papildinās ievārījumu krājumus ziemai.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!