Foto: Shutterstock
Droši vien arī tev ir nācies redzēt cilvēkus, kuriem ap plaukstas locītavu ir krāsainas dzītiņas (piemēram, Madonna arī tādu esot nēsājusi). Arī mans ājurvēdas ārsts Sohans Viirs, sākot dziedināšanas kursu, man apsēja tādu sava Skolotāja iesvētītu oranži sarkanu dzītiņu ap roku. Kāds ir šo amuletu darbības princips? Lūk, ko izdevās uzzināt, papētot pieejamos materiālus un iztaujājot ekspertus.

Šķiet, vissenākais dzīparu aizsargs, kuru lietojuši gan pagāni, gan Kabalas sekotāji, ir sarkana vilnas dzija – tas daudzviet lietots pret noskaudumu, ļaunu aci un tamlīdzīgi. Senlaikos ar šadu – sarkanu – dzīparu esot nosieta jaundzimušo nabassaite, arī taču droši vien ne velti.

Kādā brīdī cilvēki, šķiet, atminējās, ka arī citām krāsām piemīt savas labās īpašības, un dzīparu aizsargi kļuva koši, arī pinuma bizītes kļuvušas komplicētākas un pat ļoti dekoratīvas.

Dzijas krāsu nozīme

Sārtā, protams, ir mīlestības talismana krāsa. Tā varot pasargāt attiecības no greizsirdības.

Saules krāsa oranžā der amuletiem, ko nēsāt, kad ārā auksti, jo pasargās no saslimšanas, vairos dzīvesprieku un komunikabilitāti. Oranžs dzīpars vairo seksualitāti un pārliecību par sevi. Pie viena pasargāšot arī no noskaudumiem, ļaunas acs, pieburšanas, enerģijas "vampīriem".

Dzeltenā vairo iedvesmu un vēlmi mācīties, vienalga, vai tā būtu virpošana, augstākā matemātika vai maģija. Sargā no skaudības un citas negatīvas enerģijas.

Salātzaļa aproce sola mīlestības attiecībās saglabāt harmoniju un maigumu, tāpēc tādas dzītiņas piemērotas pāriem. Starp citu, šādu dzīparkrāsu vecvecmāmiņas esot izmantojušas alkoholisma ligas ārstēšanai.

Olīvzaļā un citu toņu zaļie mīkstinot konfliktus – der visiem, kas ikdienā saskaras ar (nikniem) klientiem.

Zaļā ir dzīvības enerģijas un veselības krāsa. Dod veiksmi un bagātību, sargā no slimībām. Palīdz pielāgoties situācijai, sargā no krāpšanas un apmāna (labs talismans ceļotājiem).

Jūras zaļā vairo pārliecību par sevi, palīdz sasniegt kādu konkrētu mērķi (piemēram, veiksmīgi nolikt eksāmenu).

Gaišzilā krāsa vērsta uz augstsirdību, palīdzību garīgos meklējumos. Sargā no bailēm, palīdz pieņemt svarīgus lēmumus, attīsta intuīciju, palīdz kontaktēties.

Tumšzila krāsa palīdzēs biznesmeniem – tā dod neatkarību un uzlabo saskarsmi ar partneriem, "uzasina" intuīciju. Sargā no nodevības.

Violeta aproces krāsa vairo radošumu un veicina harmoniju. Atbrīvo no bailēm, negatīvām domām un draudīgām situācijām.

Baltā ir tīrības krāsa, tā palīdz jaunas dzīves sākšanā, tāpēc būs labs sabiedrotais pēc kāda zaudējuma vai kardināla lēmuma. Attīsta arī atmiņu un palīdz labāk apgūt jaunās dzīves (vai skolas) mācības. Sargā no nepatīkamiem pārsteigumiem.

Sudrabaina sargā no psihiskām saslimšanām un lēkmēm.

Brūna dzītiņa sazemē un vairo darba mīlestību, dod spēku tiem, kam liela fiziska slodze.

Melns dzīpars ap roku nav vis nekāda melnā maga pazīšanās zīme, bet līdzeklis, kā iegūt pārliecību, izlēmību, līdzsvarotību, kontrolēt savas nevaldāmās emocijas. Palīdzēs iegūt cieņu.

Ar vienu krāsu par maz?

Lūdzu, sargājošajā aprocē var arī apvienot vairāku krāsu dzīpariņus!

  • Balts + sarkans – pasargā no briesmām un traumām.
  • Balts + melns – palīdz tuvoties viedumam, harmonijai un līdzsvaram.
  • Melns + sarkans – papildina enerģijas krājumus, kas nepieciešami kādam rituālam, attīsta burvju spējas.
  • Zaļš + sarkans – ieaicina dzīvē mīlestību, pāra attiecībās atbrīvo no nepamatotas greizsirdības, aptur nelabvēļu centienus izšķirt. Tādu var nēsāt arī bērns.
  • Sarkans + zils – gan sargā, gan nes panākumus, palīdz pieņemt svarīgus lēmumus un būt saskaņā ar partneriem. Derēs biznesmeņiem.
  • Zils + zaļš – attīsta oratora dotības, atnes slavu.
Foto: Shutterstock

Krāsu ietekme ir zinātniski pierādāma

Lūgta komentēt krāsainu pavedienu siešanu ap roku, psiholoģe, Transpersonālās psiholoģijas un psihoterapijas asociācijas biedre Rita Zālīte atzīst, ka krāsas tiešām var tiem piešķirt dažādas nianses.

"Katrai krāsai piemīt savi objektīvi fizikāli rādītāji: viļņu garums un svārstības. Krāsu viļņu garums tiek pētīts nanometros. Saules gaismas spektrā garākie ir sarkanās krāsas viļņi (760–629 nm), bet īsākie ir violetie (450–380 nm). Krāsas kā tādas dabā nepastāv – mēs redzam krāsas, jo virsma uztver un atstaro elektromagnētisko starojumu. Acis spēj saskatīt tikai tos viļņus, kurus atstaro virsma. Mēs uztveram pasauli ar piecām maņām, no kurām vairumam vadošā ir redze – ar tās palīdzību iegūstam ap 80% informācijas par apkārtējo pasauli. Zinātnieki ir pierādījuši, ka pastāv tieša fizioloģiska saikne starp acīm un veģetatīvo nervu sistēmu (šī pirmatnējā, ar apziņu nekontrolējamā sistēma atbild par hormonu izstrādi, vielmaiņu u.c.). Krāsas šādi ietekmē organismu pa tiešo – paralēli redzēto impulsu apstrādei galvas smadzenēs."

Psiholoģe skaidro, ka ne tikai mūsu acīs, bet arī ādā un gļotādā ir fotoreceptori, kuri uztver krāsu viļņu elektromagnētiskās svārstības. Mūsu organisma šūnas uztver dažādas elektromagnētisko viļņu vibrācijas un attiecīgi reaģē. Krāsas nepārtraukti ietekmē mūsu ķermeni visdažādākajos veidos. Tas izskaidro krāsu ietekmes fenomenu un pamato krāsu terapijas efektivitāti. Ja krāsu uztveram pa tiešo ar ādu (apģērbs, grims, tetovējumi) vai pastāvīgi un lielos laukumos (interjers), krāsu ietekme ir jo spēcīgāka.

Kā pareizi izgatavot un lietot dzijas aproci?

Ar vienā kārtā apsietu dzīpariņu var būt par maz, jo aizsargam taču jābūt izturīgam!

Klasiskajā variantā minēti septiņi mezgli, un pēdējais to notur ap roku. Pie katra mezgliņa jāsaka vārdojums:

"Ar pirmo mezglu burvība sākas, ar otro mezglu vēlme piepildās, ar trešo burvība atraisās, ceturtais tevi sargā un balsta, piektais vārdojumu atmodina, ar sesto mezglu burvību nostiprinu, ar septīto Visuma spēkus talkā pasaucu."

Nu, vai kaut kas līdzīgs ar sākumu, "uzdevumu" un beigām. Šos vārdus varat skaitīt abi kopā.
Senatnē spēcīgs amulets vai talismans skaitījās vien tad, ja bija tuva un uzticama cilvēka rokām darināts un pasniegts. Var jau, protams, izveidot tādu arī pats, bet dāvinātam tomēr būs lielāks spēks.
Dzijas galiņus, kas palikuši pāri pēc aproces izveidošanas, labāk sadedzināt.

Ja aproce (vai jebkurš cits amulets) tomēr saplīst vai pazūd vai arī tev apnīk to nēsāt, tad skaitās, ka savu uzdevumu tas ir izpildījis, triecienu atvairījis un neko tavā labā vairs nespēj darīt. Savu darbu izdarījušās dzītiņas var aprakt zemē vai sadedzināt, neaizmirstot pateikt paldies par palīdzēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!