Foto: Publicitātes foto

Labi atpazīstamā laikmetīgā cirka apvienība "Svalbard" no Zviedrijas Rīgas cirka rezidenču programmā demonstrēs arēnas apaļajai formai piemērotu "site-specific" konceptšovu "Svalbard Cabaret Night", kuru vienīgo reizi Rīgā izrādīs 15. maija vakarā, portālu "Delfi" informē Valsts SIA "Rīgas cirks" pārstāve Ieva Miltiņa.

Starptautiski atzītā cirka mākslinieku apvienība "Svalbard" kopā ar mūzikas grupu "Salteli the Band" (Lielbritānija) izmantos dažādas cirka disciplīnas un jazz/neo soul mūziku kā instrumentus, lai runātu par emocionālu, empātiju attīstošu pasauli un pasmaidītu par sevi.

Bens Smits, viens no apvienības māksliniekiem, dalās savā nostājā par mākslu: "Man savā veidā patīk šī mazāk iedomīgā attieksme mākslas radīšanā. Tā vietā, lai teiktu: "Es esmu ģēnijs, un šī ir absolūti vienreizēja ideja, ārkārtīgi apgarota lieta", es drīzāk sacītu – nē, es ļaušu savam ķermenim, savai vēsturei dabiski runāt pašiem par sevi. Māksla – tai vajadzētu būt spēkam, kas maina lietas. Spēkam, kas liek cilvēkiem mainīt savas domas. Spēkam, kas liek apšaubīt un kritizēt."

"Svalbard Company" un atsevišķus tās māksliniekus Latvijas iedzīvotājiem jau ir bijusi iespēja vērot gan "ReRīga!" festivāla ietvaros, gan festivālā "Komēta". Šie četri multimākslinieki no dažādām valstīm savulaik iepazinās, studējot prestižajā Cirka un dejas augstskolā DOCH Stokholmā. Kopš absolvēšanas viņi vislabāk atpazīstami ar izrādi "visi ģēniji, visi idioti" ("all Genius, all Idiots"), kura izrādīta vismaz 200 reizes vairāk nekā 30 valstīs visā pasaulē. Viņi ir izkopuši savas profesionālās prasmes vairākās cirka disciplīnās, tāpēc Svalbard izrādēs var redzēt gan gaisa akrobātiku ar virvi, gan ķīniešu kārts disciplīnu, gan balansēšanu uz rokām, pāru akrobātiku, grupu akrobātiku, klaunādi, kā arī kustības un dejas mākslu.

Foto: Publicitātes foto

Par izrādes nozīmību šajā laikā un vietā stāsta Liene Pērkone, Rīgas cirka vadītāja: "Šāda jauna mākslas darba izrādīšana Rīgas cirka arēnā ir īpašs notikums arī mums pašiem. It īpaši tāpēc, ka Svalbard Company laikmetīgā cirka vidē ir ļoti atpazīstami un, nedēļu pirms kopīgi vērsim vaļā durvis viesiem, viņi mitināsies Rīgas cirkā. Šajā laikā viņi šo site-specific konceptizrādi radīs tieši mūsu arēnas apaļajai formai un, sadarbībā ar vietējiem māksliniekiem, iedvesmosies no ēkas vēsturiskās atmosfēras. Esam ļoti lepni, ka varam to Latvijas iedzīvotājiem piedāvāt, bet vēl jo vairāk – notikums pasvītro to, cik nozīmīgs ir darbs, ko veicam pie cirka jomas attīstīšanas caur rezidenču programmu."

Biļetes iespējams iegādāties Rīgas cirka mājaslapā, kā arī "Biļešu servisa" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!