Foto: Visitestonia.com
19. oktobrī Tallinā publikai tiks atklāta izgudrojumu fabrika "Proto" – 19. gadsimta vidus un 20. gadsimta sākuma jaunatklājumu un citu zinātnes brīnumu izmēģinājumu laboratorija, kurā apmeklētāji varēs izjust cilvēces progresa un izgudrojumu laikmeta radītos brīnumus.

Tagadējā Noblesnera centra teritorijā agrāk atradās zemūdeņu un kuģu būvētava. Līdz šim tā bija slēgta teritorija. Noblesnera teritorijā atjaunotais centrs ar savu vēsturisko apbūvi papildināts ar skaistu un koptu jūras krasta promenādi, jahtu piestātni, modernu dzīvojamo apartamentu un komerctelpu kompleksu. Noblesnera centra devīze – māksla apvienot metropoles kultūras dzīvi, uzņēmējdarbību, radošo garu, mājīgumu ar jūras piekrastes šarmu.

Kuģu būvētavas centrālajā ēkā atradīsies arī pats "Proto" centrs. Ēka ir unikāla, tāpēc projekta attīstītājiem bija svarīgi atvērt šo slēgto zonu plašākai sabiedrībai, tajā pašā laikā saglabājot mazliet noslēpumaino kuģu būvētavas auru. Kopējais jaunā projekta budžets ir ap pieciem miljoniem eiro, kas tiek ieguldīti, lai realizētu šos ambiciozos plānus.

Šis nebūs vienkārši muzejs, zinātnes parks vai spēļu centrs – tas apvieno visu vienā. Centra apmeklētāji varēs piedzīvot gluži vai ceļojumu laikā, ko varētu salīdzināt ar pasaulslavenā rakstnieka Žila Verna aprakstītajiem piedzīvojumiem un tā laika tehnikas brīnumiem. Zemūdenes, aviācijas dzinēji, automašīnas un zinātniskie eksperimenti no elektrības līdz fotogrāfijai – kā apliecinājums tam, ar kādu degsmi tajā laikā raksturoja pieeju zinātnei.

Foto: Visitestonia.com

"Proto" centra veidotāji uzsver, ka ir izveidojuši autentisku vidi, kurā tiks parādīti šī laikmeta izgudrojumi, kā arī vispārdrošākie eksperimenti, lai apmeklētājiem būtu iespēja iejusties pirmatklājēju ādā un sajust sajūtas kādas pārņem izgudrotāju, atklājot savu lolojumu.

Interesantā centra auditorija, kā plānots, pamatā būs ģimenes ar bērniem vecumā no astoņiem līdz 14 gadiem, jaunieši, kas meklē jaunus veidus, kā pavadīt brīvo laiku, kā arī virtuālās realitātes un jauno tehnoloģiju cienītāji.

Kāda veida atrakcijas gaidāmas jaunajā centrā? Ar virtuālo briļļu palīdzību iespējams lidojums gaisa balonā un gaisa velosipēds. Tāpat būs pieejama pašpiedziņas automašīna, ciklodroms, kā arī "raķetes" nosūtīšana debesīs un daudzas citas izklaides.

Kā "Tūrisma Gidam" paskaidroja Zane Gūtmane, kas pārstāv Igaunijas tūrisma aģentūras aktivitātes Latvijā, kaut kas tāds Eiropā vēl nebūs bijis, turklāt tuvākos līdzīgos centrus līdz šim varēja apmeklēt tikai Dubaijā un Ņujorkā. Plašāk par šo objektu var lasīt ceļvedī "Visit Estonia" šeit.

Ja kādreiz plāno viesoties Igaunijā, īpaši Tallinas apkārtnē, turpinājumā atradīsi vietas, kuras vērts apskatīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!