Foto: Publicitātes foto
Rudens ir skaisto mārtiņrožu ziedēšanas laiks, kas izdaiļo dārzu tad, kad visi vasaras augi ar savu daili ir pārstājuši priecēt. No 2. līdz 10. oktobrim mārtiņrožu šķirņu dažādību var baudīt Rundāles pils muzejā, kur skatāma iespaidīga kolekcionāres Ināras Pētersones mārtiņrožu kolekcija.

Kā "Tavs Dārzs" pastāstīja Rundāles pils muzeja pārstāve Ilze Kusiņa, šāda izstāde muzejā ir apskatāma pirmoreiz.

Viņa informēja, ka aizputniece Ināra visu mūžu strādājusi par pedagoģi, bet nu jau gandrīz 40 gadus viņas hobijs ir mārtiņrožu audzēšana. Šo aizraušanos Ināra mantojusi no savas mammas. Paši pirmie stādiņi bija vecās mārtiņrožu šķirnes, bet pēc tam mārtiņrozes viņa saņēmusi dāvanā no savas draudzenes, kura stādus iegādājusies Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī. Tā viņas dārzā mārtiņrožu šķirņu skaits turpinājis augt.

Kolekcionāres ģimenes mājas dārzā aptuveni 2500 kvadrātmetros aug pusotrs tūkstotis stādu – vairāk nekā 50 mārtiņrožu šķirņu. Turklāt viņas kolekcijā ir vismaz desmit veco mārtiņrožu šķirņu, kas, kā uzsver Kusiņa, mūsdienās ir liels retums.

Izstādes laikā apmeklētāji var ne tikai aplūkot mārtiņrožu šķirņu bagātību, bet arī uzdot pašai kolekcionārei interesējošus jautājumus par mārtiņrožu stādīšanu, audzēšanu, kopšanu, uzglabāšanu, kā arī to iegādi.

Izstāde apskatāma bez maksas Rundāles pils 1. stāvā.

Foto ieskats košajā izstādē:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!