Foto: Publicitātes attēli
Trešdien, 21. oktobrī, pulksten 18.00 kinoteātrī "Splendid Palace" Rīgas Starptautiskā kinofestivāla programmā "Short Riga" notiks režisora un mākslinieka Kārļa Vītola animācijas īsfilmas "Gulbju jaunava" nacionālā pirmizrāde.

Kā informē filmas veidotāji, animācijas īsfilma "Gulbju jaunava" sākas skaistā vasaras dienā, kad trīs gulbji nolaižas meža ezerā, nomet savus baltos tērpus un pārvēršas jaunās meitenēs. Viņas slepus novēro kāds malkas cirtējs un paņem jaunākās meitenes drēbes. Divas vecākās, iznākušas no ezera, saģērbjas un aizlidoja, bet jaunākajai jāpaliek uz zemes. Filma, kas uzņemta pēc latviešu pasaku meistara Kārļa Skalbes tāda paša nosaukuma pasakas motīviem, stāsta par jaunas sievietes izvēli starp savu brīvību un mīlošas mammas un sievas dzīvi.

Filmu "Gulbju jaunava" uz lielā ekrāna klātienē būs iespējams noskatīties kinoteātra "Splendid Palace" Lielajā zālē, savukārt tiešsaistē tā tiks rādīta 24. oktobrī pulksten 16 programmā "Short Riga. Nacionālā konkursa skate".

Animācijas autorkino veidotājs un mākslinieks Kārlis Vītols ir deviņu gan Latvijas, gan starptautisku atzinību guvušu animācijas filmu autors. Animācijas filmu veidošanu viņš apguvis pašmācības ceļā un filmas veido kopš 1998. gada. Kārlis ir visu savu filmu režisors, scenārists, mākslinieks, animators un montāžas režisors. Savās filmās viņš bieži eksperimentē ar kinovalodu un dažādām tehnikām; viņa filmu īpašā iezīme ir biežas atsauces uz mākslas un kultūras vēstures arhetipiem un filmas nereti ir personālizstāžu sastāvdaļa. Kārlis Vītols izglītību ieguvis Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā un Latvijas Mākslas akadēmijā, grafikas un glezniecības nodaļā (maģistra grāds 2003. gadā), kopš 2000. gada piedalās vizuālās mākslas grupu izstādēs, no 2003. līdz 2018. gadam viņam notikušas divpadsmit personālizstādes. Viņa darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Zuzānu kolekcijā.

Filma "Gulbju jaunava" tapusi studijā "Air Productions" ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Nacionālā Kino centra atbalstu. Tā izvirzīta Nacionālajai kino balvai "Lielais Kristaps" trijās kategorijās – "Labākā animācijas filma", "Labākā animācijas filmas režija", "Labākais animācijas mākslinieka darbs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!