Foto: Shutterstock
Attiecību veidošana ir viena no cilvēku pamatvajadzībām, tāpēc pavisam normāla ir vēlme patikt citiem. Un tomēr – ir cilvēki, par kuriem vien atceroties, vēders riebumā sagriežas. Kas cilvēku padara par netīkamu citiem? Skaidrs, ka nejaukos cilvēkos vieno kaut kas kopīgs, un visbiežāk tie ir draņķīgi ieradumi.

Nepatīkami cilvēki ir mums visapkārt, un dienu no dienas tie nomoka citus ar savu klātbūtni. Ja ikdienā neredzi šos cilvēkus, ļoti iespējams, ka pats esi "melnā avs". Kā to noskaidrot?

Turpinājumā, iedvesmojoties no portāliem "The Ladders" un "Medium", esam apkopojuši darbības, ko mēdz veikt cilvēki, kuri citu acīs nav pārāk pievilcīgi.

"Pieticīga" lielīšanās

Ja "Google" meklētājā centīsies atrast, kādi ieradumi piemīt netīkamiem cilvēkiem, nekas, šķiet, nebūs minēts tik daudz kā lielīšanās. Cilvēkiem tas riebjas, turklāt, tik ļoti, ka tas ir pierādīts pat Hārvardas Universitātē veiktos pētījumos, kur skaidrots, ka normāla lielīšanās pat tiek uzskatīta labāka par "pieticīgu" lielīšanos, jo pirmā atšķirībā no otras ir patiesa, savukārt, "pieticīgi" lieloties, cilvēks sarunas vidū cenšas it kā nemanāmi iestarpināt sevi slavinošus izteikumus. Šajā jautājumā secinājums ir viens – ja tikai tāpēc, ka tev ir kāds slavens draugs vai dārga mašīna, mēģināsi parādīt sevi kā pārāku par citiem, beigu beigās izskatīsies pēc liela muļķa.

Mūžīga kavēšana

Vai tev piemīt nelāgs ieradums kavēt itin visu – ierasties novēloti uz pasākumiem, randiņiem, ballītēm? Varbūt tu arī aizmirsti atbildēt uz e-pastiem vai īsziņām? Tad ir pienācis laiks to mainīt, jo daudzi cilvēki to vērtē kā ļoti sliktu īpašību. Runājot par e-pastiem, ātras atbildes sniegšana norāda, ka novērtē otra cilvēka laiku, un tādējādi arī izrādi cieņu. Savukārt, ja atbildi sniedz vien pēc nedēļas, turklāt pēc tam, kad otram jau ir nācies tev rakstīt vēl pāris reizes, veidojas iespaids, ka tu necieni citu laiku un kopumā esi egoists. Ko darīt, ja esi hronisks kavētājs? Iestati laiku nedaudz uz priekšu, tādējādi, ja arī turpināsi kavēt, tomēr ieradīsies laikā.

Foto: Shutterstock

Pārāk liels pesimisms

Lai arī noteiktās situācijas nav ne vainas būt pragmatiķim vai nelielam ciniķim, tomēr ļaužu vidū lielākoties valda vienprātīgs uzskats – nevienam nepatīk pārmērīgs pesimisms. Protams, varētu teikt, ka mūsdienu sabiedrībā ir pieņemts rādīt un redzēt tikai labo, taču, patīk vai nē, realitāte ir tāda – ja esi cilvēks, kura viedoklim vai izteikumiem vienmēr ir negatīva nokrāsa, daudziem cilvēkiem tas apniks. Galu galā, ja tu pastāvīgi bojāsi citiem noskaņojumu, runājot tikai un vienīgi par slikto, ar laiku tas kļūs nogurdinoši. Paturi arī prātā, ka daudziem cilvēkiem nav bieza āda, un ikkatram ir savas vājas vietas, kuru pieminēšana var radīt stresu.

Protams, tas nenozīmē, ka vienmēr jābūt tikai priecīgam un laimīgam, dzīve, protams, nav lineāra, un ikvienam gadās kāpumi un kritumi. Tomēr, ja vien kāds neprasa tavas domas, savas negatīvās domas labāk paturi pie sevis.

Aprunāšana

Nav jābūt ekspertam, lai saprastu, ka nemitīga tenkošana un baumošana aiz katra cilvēka muguras rada nepatiku. Lai gan varētu domāt, ka nav nekā ļauna šādās nelielās apspriedēs, ar laiku baumošana var atspēlēties. Lai varētu tenkot par citiem, ir nepieciešama informācija, kas citiem nav pieejama, un tā arī ir galvenā problēma – kādā brīdī baumu objektam visbiežāk rodas apskaidrība par to, kurš putniņš čivina citiem visus viņa rūpīgi glabātos noslēpumus. Aprunāšana teju nekad neveicina kaut ko pozitīvu, tāpēc ieradums runāt aiz muguras ir viegli asociējams ar nepatīkamiem cilvēkiem.

Nevīžība

Neatkarīgi no tā, vai atrodies birojā vai savā dzīvoklī, nevīžas nepatīk nevienam. Labākajā gadījumā tas vienkārši nokaitina citus, un padara vidi tev apkārt piegružotu, netīru un acīm netīkamu. Sliktākajā gadījumā tavi atkritumi atstāj smakojošas pēdas, kas var pievilināt kukaiņus, žurkas un citus kaitēkļus.

Nedomā, ka šis nepatīkamo cilvēku ieradums ir saistīts tikai ar virtuves zonu. Ja tavs rakstāmgalds izskatās pēc kara lauka, ir piekrauts ar dažādiem dokumentiem, izklaides līdzekļiem un atkritumiem, kas turklāt vēl iestiepjas kaimiņa zonā, vari būt drošs, ka otrs laimē nestaros. Ja uzaicināsi ciemos draugus, un viņiem nāksies manevrēt pa nevīžīgu telpu, visdrīzāk otro reizi šāda ciemošanās nenotiks. Pat ja esi labs cilvēks, esot netīrīgs, tu radi visai sliktu iespaidu par sevi, tāpēc, ja kāds tev atklāj, ka ar tevi būtu patīkamāk komunicēt, ja vairāk rūpētos sevi, centies to uztvert bez aizvainojuma.

Apgalvojumu izmantošana

Patīkama persona izrādīs patiesu interesi par citiem, uzdodot jautājumus, bet kādam, kurš sarunas laikā pārsvarā izmanto apgalvojumus, visbiežāk ir noslēgts domāšanas stils. Šādi cilvēki nespēj pieņemt citu viedokli. Vēl jo vairāk – viņi pat neklausās, tā vietā gaidot kādu brīdi, kad iespraukties sarunā ar saviem izteikumiem un savu skatpunktu. Tas, protams, šos cilvēkus padara par ne pārāk patīkamiem sarunu biedriem.

Jaukšanās citu attiecībās

Attiecību jaucēji, kuri nevis satuvina cilvēkus, bet gan apzināti veido plaisas citu starpā, nepatīk itin nevienam. Šādi cilvēki bez liekām pārdomām var nostādīt vienu cilvēku pret otru, un īpašu gandarījumu tie izjūt, ja spēj pārtraukt tuvu draudzību, ieliekot sevi pa vidu. Neesi šāds cilvēks!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!