Foto: DELFI

"Mēs apzināmies un ticam testiem – jo mēs taču ticam visi zinātnei, vai ne?" šādu jautājumu "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā par kultūras pasākumiem noteiktajiem ierobežojumiem uzdeva Latvijas Pasākumu producentu asociācijas valdes locekle Ieva Irbina. Viņa aicināja nešķirot pasākumu apmeklētājus pret Covid-19 vakcinētajos un testētajos, jo tas rada mulsumu apmeklētājiem un sarežģījumus organizatoriem. Tikmēr kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) pauda pārliecību, ka pašreizējais regulējums ir "viens no labākajiem iespējamajiem šajā situācijā".

Šobrīd Latvijā spēkā esošais regulējums nodala divu tipu publiskos kultūras pasākumus. "Zaļajā" jeb drošajā režīmā notiek tādi pasākumi, kurus var apmeklēt tikai vakcinēti vai Covid-19 pārslimojuši cilvēki. Šādos pasākumos nav jāievēro tādas prasības kā sociālā distancēšanās un sejas masku valkāšana, bet apmeklētāju skaits nav ierobežots. Savukārt daļēji drošajā jeb "dzeltenajā" režīmā pasākumus var apmeklēt ne tikai vakcinētie un pārslimojušie, bet arī tādi cilvēki, kuri nesen veikuši Covid-19 testu, saņemot negatīvu rezultātu. Šādos pasākumos skatītājiem jāsēž distancētās sēdvietās, jālieto sejas maskas, ja pasākums notiek telpās, kā arī kopējais skatītāju skaits ir ierobežots – līdz 500 telpās un līdz 1000 brīvā dabā.

Latvijas Pasākumu producentu asociācijas valdes locekle Ieva Irbina diskusijā pauda, ka šāda dalīšana, kaut saprotama kā valsts ierocis, ar ko veicināt vakcināciju, tomēr pasākumu rīkotājiem un apmeklētājiem rada daudz problēmu. “Tas, ka ir šie divi pasākumu veidi, prasa diezgan lielu komunikācijas slodzi, visu laiku skaidrojot – nē šis ir tāds, nē te bērni nē, jā te bērni jā, bet ar testiem. Tādā ziņā Lietuva un Igaunija ir vienkāršākā stāvoklī, jo viņiem ir viens ierobežojums - apmeklētāju skaits, un otrs ierobežojums – ja ir nevakcinēti, tad ir tikai sēdošs pasākums, nevari staigāt apkārt,” skaidroja Irbina.

Viņa pauda pārliecību – ja jau Covid-19 saslimšana tiek noteikta ar testu, tad nupat negatīvu testa rezultātu saņēmuši cilvēki ir droši, tādēļ trūkst pamata viņiem noteikt savādākus ierobežojumus kā citiem. “Mēs apzināmies un ticam testiem – jo mēs taču ticam visi zinātnei, vai ne?” retoriski vaicāja Irbina, aicinot “zaļā” drošības līmeņa prasības attiecināt arī uz testētiem pasākumu apmeklētājiem. Viņa arī atgādināja, ka citās situācijās, kad cilvēki pulcējas, piemēram, sabiedriskajā transprotā vai skolās netiek noteiktas dažādas prasības testētajiem un vakcinētajiem.

Puntulis tikmēr pieļāva, ka mainoties epidemioloģiskajai situācijai varētu tikt noteikti savādāki ierobežojumi kopumā, bet drošs bija tikai par to, ka neatkarīgi no saslimšanas izplatības atļauti arī turpmāk būs “zaļā” režīma pasākumi, jeb tie, kurus var apmeklēt tikai vakcinēti un pārslimojuši cilvēki.

Puntulis arī diskusijā uzsvēra, ka esošo regulējumu uzskata par “vienu no labākajiem iespējamajiem šajā situācijā”, vienlaikus atzīstot, ka vēl labāk būtu, ja atļauti tiktu tikai viena tipa pasākumi, “proti pasākums vakcinētām personām – atbildīga sabiedrība, kura sasniegusi ir vakcinācijas kapacitāti”.

Pilnu diskusijas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!