Foto: DELFI

Brugmansijas jeb daturas, kas tautā iesauktas arī par eņģeļtaurēm, rudenī atgriežas iekštelpās. Tās dodas miera periodā, lai jau pavasarī atkal mostos. Eņģeļtauru pārziemināšana nav no vieglākajām, jo tām jāatrod mājoklī piemērota un vēsa telpa. Bet – ko darīt, ja tādas nav?

"Pirmo gadu esmu tikusi pie eņģeļtaures. Nesen to ienesu istabā. Kur viņu pa ziemu novietot? Nav man aukstās telpas vai pagraba, kur to turēt," vaicā Līva.

Padomu portāls "Māja&Dārzs" vaicāja Nacionālā botāniskā dārza (NBD) Oranžērijas augu nodaļas vadītāja Zanei Purnei.

"Ja eņģeļtauri ir paredzēts pārziemināt dzīvoklī, tad tā ir jāapgriež un pēc iespējas mazāk jālaista," tā telpaugu speciāliste. Viņa gan vienlaikus uzsver, ka, pārzieminot eņģeļtaures, telpā nevar būt +20 vai pat +22 grādi, eņģeļtaurēm patīk vēsas telpas, kur temperatūra ir +8 līdz +10 grādi. Tādas vietas, kur pa kādu lodziņu iespīd arī saules stari. "Tās, protams, izdzīvos arī +22 grādos, bet ļoti stīdzēs, būs jāapgriež. Dzīvoklī pārzieminātām eņģeļtaurēm būs grūti saņemties. Jā, tādā veidā var saglabāt līdz pavasarim, bet bez garantijas, ka augs skaisti ziedēs un augs," norāda NBD speciāliste. "Jāsaprot, ka katram augam ir savas specifiskās vajadzības, ne visi augi ir domāti dzīvoklim."

Portāls "Māja&Dārzs" jau savulaik rakstīja, ka rudenī eņģeļtaures nereti sagādā galvassāpes, jo ir izaugušas tik lielas, ka tās ir grūti dabūt iekštelpās. Kā iesaka eņģeļtauru audzēšanas aktīvisti, tad to pirms nešanas iekštelpās var apstrādāt pret kaitēkļiem. Eņģeļtaures var pārziemināt vēsā telpā, piemēram, pagrabā, vēsā un pakurināmā pagalmā vai citā telpā, kas nedrīkst būt mitra. Ja tauri ievietos mitrā pagrabā vai telpā, tad tā var sapūt. Vēlamā gaisa temperatūra būtu +10 līdz +12 grādi pēc Celsija, bet, ja to vēlas pārziemināt sausā pagrabā un tumsā, tad gaisa temperatūrai jābūt +4 līdz +5 grādiem pēc Celsija, savulaik rakstīja "Prakstiskais Latvietis". Augu ziemas periodā nav nepieciešams mēslot, bet tas ir tikai reti jāaplaista. Augus var sākt modināt februāra beigās, martā vai aprīlī, kad palēnām atsāk arī mēslošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!