Foto: Shutterstock

Igaunija var lepoties ar vairāk nekā 1000 pilīm un muižām, kuru arhitektūrā galvenokārt dominē renesanses, baroka un jūgendstila motīvi. Lai arī liela daļa vēsturisko ēku atjaunotas un tajās pašlaik atrodas tūrisma centri, viesnīcas un restorāni, daļa senāko būvju Igaunijas ainavas rotā ar majestātiskām drupām.

Hāpsalu pils

Hāpsalu pils celta ap 13. gadsimtu, kad Rīgas arhibīskaps Alberts Lēnes apriņķī, Sāmsalā un Hījumā bija dibinājis jaunu arhibīskapiju. Pils kompleksā ietilpst vairākas būves, tostarp pašas pils ēka un katedrāle. Mūsdienās daļu pils apsaimnieko muzejs, kurā aplūkojamas viduslaiku vēstures ekspozīcijas, savukārt pilsdrupu daļas iespējams aplūkot, apstaigājot pili, uzturoties tās dārzā un skatu platformās.

Hāpsalu pils oficiālajā tīmekļvietnē teikts, ka apskates objekts ir lielisks galamērķis ģimenēm ar bērniem, jo līdztekus plašai parka teritorijai, tās pakājē ierīkots arī bērnu rotaļlaukums. Savukārt lielākus bērnus un jauniešus ieintriģēs leģendas, kas apvij pils mūrus, tuneļus un vēsturiskos iemītniekus.

Foto: Publicitātes attēli

Padises klosteris

Klostera ēka tika celta vairāk nekā 200 gadus, un tās pirmsākumi meklējami 14. gadsimtā. No klostera vēsturiskā interjera līdz mūsdienām saglabājies 14. gadsimta baznīcas zvans, kā arī vairāki arhitektoniski elementi. Starp citu, kā liecina klostera darbinikieku veiktais vēsturiskais apskats, Padises klostera izcelsme saistīta ar Latviju, jo zeme, uz kuras būvēts ievērojamais kultūras piemineklis, savulaik piederējusi Daugavgrīvas Cisterciešu ordenim.

Padises klostera apmeklējums būs interesants gan bērniem, gan pieaugušajiem, jo tajā rodama ne tikai bagātīga kultūras vēsture un elpu aizraujošs majestātiskums, bet arī šauras kāpnītes, slepenas ejas un lieliskas vietas fotogrāfijām.

Reliģisko celtņu interesentiem iesakām apmeklēt arī Piritas klostera drupas, kur savulaik bijis lielākais Livonijas mūķeņu klosteris.

Foto: Privātais ahīvs

Tolses Ordeņa pilsdrupas

Tiek uzskatīts, ka Tolses Ordeņa pils, kā piejūras cietoksnis, būvēts 14. gadsimtā, savukārt pašlaik pilsdrupas ir viena no tūristu iecienītākajām apmeklējuma vietām Igaunijas ziemeļos. Līdztekus ainaviskajam novietojumam pie jūras, pilsdrupu teritorijā nereti notiek arī tematiski pasākumi.

Apmeklējot Tolses Ordeņa pilsdrupas gan jāatceras, ka ziemas apstākļos pili būs iespējams aplūkot tikai no ārpuses, savukārt vasarā ielūkoties var arī mūru iekšpusē.

Foto: Privātais ahīvs

Rakveres cietoksnis

Netālu no Tolsas Ordeņa pilsdrupām atrodas arī Rakveres cietoksnis, kura pašreizējā izskatā celta 13. gadsimta beigās. Mūsdienās cietokšņa teritorijas izkārtojums veidots saskaņā ar 16. gadsimta sadzīves apstākļiem.

"Visit Estonia" tīmekļvietnē norādīts, ka pašlaik cietokšņa teritorijā aplūkojamas gan drupas, gan muzejs, gan tematiskās izstādes un aktivitātes, tostarp vīna pagrabs, spīdzināšanas kambaris, nāve istaba un elle, Sarkano laternu iela, viduslaiku bordelis, bārddziņa darbnīca un alķīmiķa darbnīca.

Piedzīvojumu meklētājiem iespējams piedalīties arī tematiskajās programmās, kas ved cauri pasaku valstībai, Livonijas kaujām un viduslaiku izklaidēm.

Foto: DELFI

Vastselīnas Bīskapa pilsdrupas

Vastselīnas pilskalna apkārtne ir pasakaina, teiksmainām leģendām apvīta vieta, kur dabas ielokā atrodas pilskalns ar 14. gadsimta sākumā celta viduslaiku cietokšņa pilsdrupām. Tāpat Vastselīnas Bīskapa pils teritorijā atrodas arī pils kapelas mūri, viduslaiku izklaidējoši izglītojošais centrs, Svētceļotāju māja un Ceļa gājēju kapela.

Saskaņā ar avotiem, pils savulaik bijusi slavena arī ar kapelā esošo krucifiksu, kas cauri laikiem bijis viens no svētceļnieku pieturas punktiem, kur tie ieguva viena gada un četrdesmit dienu grēku apžēlošanas laiku. Mūsdienās Vestselīnas Bīskapa pilsdrupu kompleksā Ceļa gājēju kapelā iespējams aizdegt svecīti, sakopot labās domas un noticēt brīnumam.

Foto: Privātais ahīvs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!