Virtuālais plānotājs: kā ērti un ātri plānot ikdienu, nepierakstot visu ar roku
Foto: Shutterstock
Lai visu varētu pagūt, ļoti svarīgi ir plānot savu laiku. Ir diezgan naivi cerēt, ka darāmo lietu sarakstu izdosies paturēt prātā, tāpēc jāveic pieraksti. Gadiem ilgi cilvēki šim nolūkam izmantojuši dažādus plānotājus, un laika gaitā no pavisam vienkāršām kalendāra kladēm tie transformējušies īstenos mākslas darbos, kas iesieti ādas un citu dārgu materiālu vākos un papildināti ar neskaitāmām ailēm ne tikai nākotnes plānu fiksēšanai, bet arī iedvesmojošu citātu un citu vērtīgu atziņu saglabāšanai.
Līdz ar tehnoloģiju attīstību ievērojami mainījušies arī plānošanas paradumi. Lai gan daudzi joprojām priekšroku dod ar roku veiktiem pierakstiem, netrūkst arī tādu, kas veicamo darbu sarakstu pārnesuši kādā ierīcē. Daudzi vairs nespēj savu ikdienu iztēloties bez virtuālā plānotāja, kas arī atgādina par izvirzītajiem mērķiem. Tiek izstrādātas arvien jaunas mobilās lietotnes, lai veicamo darbu, pienākumu un svarīgu notikumu atzīmēšana kļūtu vēl vienkāršāka, ērtāka un labāk pārskatāma.
Plāno savu dienu efektīvi
Katrs no mums pazīst vismaz vienu cilvēku, kas, šķiet, paspēj pilnīgi visu – strādāt, sportot, lasīt grāmatas, veltīt laiku ģimenei, ceļot, labi izskatīties, tikties ar draugiem un turklāt arī nemitīgi būt klātesošs sociālajos tīklos. Šie cilvēki burtiski izstaro produktivitāti un enerģiju. Taujāti, kā viņi visu pagūst, gandrīz visi kā viens parasti atbild, ka panākumu atslēga slēpjas rūpīgā plānošanā. Arvien biežāk nākas dzirdēt frāzi "Ja grib, visu var paspēt", un efektīva plānošana šajā gadījumā ir pamatu pamats. Ieteikumi, kā veiksmīgāk plānot savu laiku:
sadali prioritātes;
darbus saplāno jau iepriekšējā vakarā;
nedari vienlaicīgi vairākas lietas, pie nākamā darba ķeries klāt tikai tad, kad iepriekšējais ir pabeigts;
sāc ar sarežģītākajiem darbiem;
ieplāno atpūtas pauzes;
neaizmirsti paēst;
pielāgojies situācijai un nepārdzīvo, ja viss nerit tieši pēc plāna.
Izvēlies sev piemērotāko aplikāciju
Mobilo lietotņu, kas atvieglo ikdienas darbu plānošanu, piedāvājums ir ļoti plašs, tāpēc ir būtiski izvēlēties sev piemērotāko un ērtāko. Turpinājumā apskatīsim populārākās no tām.
"Todoist"
Plānošanas rīks "Todoist" palīdz uzlabot personisko un arī profesionālo efektivitāti un šobrīd tiek uzskatīts par vienu no labākajām un ērtākajām darbu plānošanas lietotnēm. Lietotni var izmantot viedtālrunī, planšetdatorā un arī datorā, visu informāciju sinhronizējot, un tā ir lieliski piemērota dažādu ikdienas uzdevumu veikšanai. Šajā rīkā iespējams plānot darbus gan katrai dienai, gan arī atsevišķiem projektiem. "Todoist" arī atgādinās par izpildes termiņiem. Tajā iespējams integrēt datus no "Gmail", "Google Calendar", "Slack" un citām lietotnēm. "Premium" jeb maksas versijā iespējams piesaistīt arī kolēģus, ar kuriem kopā plānot darbus un pie uzdevumiem rakstīt komentārus.
"Things 3"
"Ja esat iegrimis nebeidzamos darbos, šī lietotne ir domāta tieši jums," par "Things 3" raksta izdevums "Mashable". Tikmēr "The New York Times" apskatnieki norāda, ka, salīdzinot ar citām lietotnēm, "Things 3" piedāvā vislabāko dizaina un funkcionalitātes apvienojumu. Šajā rīkā iespējams veidot vienkāršus darāmo lietu sarakstus, plānot plašākus projektus un sadalīt tos kategorijās, kā arī veidot tematiskus pārskatus, piemēram, par finansēm vai brīvā laika pavadīšanu. Tāpat arī rīks ļauj ievietot atgādinājumus, integrēt informāciju no kalendāra, veidot atsauces (tagus) un piedāvā daudzas citas vērtīgas funkcijas efektīvai plānošanai. Lietotne saņēmusi vairākus apbalvojumus. Tā ir pieejama tikai "iOS" operētājsistēmā.
"Google Calendar"
Lai izmantotu "Google" kalendāru, nav obligāti jābūt "Gmail" entuziastam. Šī klasiskā kalendāra lietotne piedāvā dienas, nedēļas un mēneša skatus, ļaujot starp tiem ērti pārslēgties. Tāpat arī darbošanos šajā lietotnē atvieglo meklēšanas rīks un iespēja iestatīt atgādinājumus. Tiesa, visefektīvāk aplikācijas iespējas varēs izmantot tieši "Gmail" lietotāji.
"Evernote"
"Evernote" ir viens no labāk zināmajiem piezīmju servisiem. Lietotne darāmos darbus, idejas un pienākumus ļauj fiksēt dažādos veidos – ne tikai rakstiski, bet arī kā balss ziņu, zīmējumu PDF failu, ieskenētu dokumentu un citos formātos. "Noķer idejas, tiklīdz nāk iedvesma," par lietotni saka tās izstrādātāji. Aplikāciju iespējams sinhronizēt ar dažādām ierīcēm.
"Any.do"
Divi vienā – kalendārs un darāmo lietu saraksts, tā lietotni "Any.do" raksturo tās izmantotāji. Tas ir visaptverošs rīks, kas ļauj apkopot visdažādākos uzdevumus, sākot no atgādinājumiem par to, ka jāiegādājas dzimšanas dienas dāvana kolēģim, līdz pat norādēm par darba prezentācijas nodošanas termiņa tuvošanos. Padarītos darbiņus var ērti izsvītrot.
"AwesomeCalendar"
"AwesomeCalendar" ir parocīgs rīks, kurā vienuviet apkopotas piezīmes, kalendāra notikumi, krāsu kodējumi dažādiem uzdevumiem un pat vietējā laika prognoze. Plānus iespējams arī papildināt ar attēliem un virtuālām uzlīmēm. Lietotni ērti iespējams sinhronizēt arī ar citām kalendāru aplikācijām – "Google Calendar", "Yahoo!" un daudzām citām. Ja "AwesomeCalendar" tiks veiktas kādas izmaiņas, tās automātiski būs redzamas arī piesaistītajā kalendārā, un otrādi. Lietotne pieejams tikai "iOS" operētājsistēmā.
"Trello" – labākā izvēle komandas darbam
Lietotnes "Trello" radītāji apgalvo, ka šajā rīkā iespējams saplānot pilnīgi jebko ar jebkuru cilvēku jebkurā vietā. Lai gan to var lietot arī katrs individuāli, visefektīvākā tā būs komandas darba plānošanai, jo ļauj plānot tikšanās, sapulces, projektus un pienākumu sadali. "Trello" ļauj sekot līdzi progresam un sasniegumiem. Savukārt šī rīka panākumu atslēga ir vienkāršība, kas atspoguļojas arī piedāvātajās funkcijās.
"Microsoft Outlook"
Kā vēsta dažādi ārzemju mediji, pateicoties jaunākajiem uzlabojumiem, "Microsoft Outlook" ir kļuvis par lielisku plānošanas rīku, kas papildus elektroniskā pasta pārlūkam piedāvā arī daudzas citas funkcijas, tostarp kopīgošanu, viedos filtrus, kā arī ērtu piekļuvi "Word", "Excel" un "PowerPoint" failiem, atrodoties ceļā.
Ar darbu efektīvu plānošanu vien nebūs gana, lai "visu paspētu". Būtiski ir arī ieplānoto paveikt, izmantojot pieejamos laika resursus efektīvi un nedarot lēni un sarežģīti to, ko var paveikt ātri un ērti. Viena no mūsdienu "superspējām" ir digitālo rīku gudra izmantošana. Viens no šādiem rīkiem, kas būtiski ietaupa laiku, ir e-parakstīšanas mobilā lietotne "Dokobit". Tajā var parakstīt dokumentus jebkur – braucot vilcienā, sēžot rindā vai gaidot, kamēr kafija būs gatava. Turklāt ne mazāk svarīgi ir tas, ka "Dokobit" lietotnē parakstītie dokumenti atbilst augstākajām Eiropas Savienības prasībām par drošu elektronisko parakstu un parakstīšanai var izmantot Latvijā plaši izplatītos kvalificēta e-paraksta izveides rīkus: "Smart-ID" un "eParaksts mobile". Uzziniet vairāk: www.dokobit.com.

Uzziniet par citiem digitālajiem rīkiem, kas atvieglo ikdienu, šajā rakstā:

Kā nenoslīkt pienākumu jūrā: padomi un rīki efektīvākai ikdienai.