Foto: Kolāža Raivis Vilūns, attēli - Jack Winbow, Pexels.com

Pēdējo nedēļu laikā kriptovalūtu entuziastiem tirgus ir sagādājis pamatīgas sirdssāpes, bet digitālo monētu kritiķiem devis iespēju teikt: "Mēs taču brīdinājām." Proti, "Bitcoin" un faktiski visu citu kriptovalūtu vērtība pēdējās nedēļās ir kritusies par 20–30%. Savukārt viena, "Luna", ko agrāk uzskatīja par potenciālu tirgus līderi nākotnē, zaudēja teju 100% savas vērtības. Tas viss reizē ar straujo aktivitātes kritumu NFT tirgū daudziem ir licis meklēt paralēles ar vēsturē pirmo reģistrēto spekulāciju burbuli – "tulpju māniju" 17. gs. Nīderlandē.

1634. gadā par tulpēm lielu interesi izrādīja franči un citi eiropieši, bet galvenais "mānijas" periods, kā norādīts literatūrā, bija laika posms no 1936. līdz 1937. gadam Nīderlandē. Vēstures avoti liecina, ka spekulāciju tirgus sasniedza jaunas virsotnes, tulpju sīpolu nākotnes līgumi ziemā pirms burbuļa plīšanas varēja pat desmit reizes dienā mainīt savu īpašnieku. 

Tirdzniecība bija aktīva. Jāmin, ka vēstures dati par šo periodu ir visai aptuveni, jo lielākā daļa tirdzniecības ar tulpēm un nākotnes līgumiem notika ārpus oficiālās biržas. Tomēr, kā liecina daži avoti, viens retas tulpes sīpols varēja maksāt pat 2500 - 5000 guldeņus. Salīdzinājumam – sudraba dzeramais kauss maksāja 80 guldeņus, bet astoņas labi barotas cūkas – 240 guldeņus. Daži pētnieki gan norāda, ka šīs cenas varētu nebūt patiesas, jo avots ir satīras izdevums, kas aprakstīja "tulpju māniju" pēc sprādziena. Tomēr Brauna Universitātes ekonomista Pītera Garbera savāktie dati liecina, ka tulpes dažus mēnešus pirms sprādziena maksāja pat 20 reizes mazāk nekā augstākajā punktā.

Tomēr 1937. gada februārī sākās straujš cenu kritums, un līdz maijam tulpju tirgus bija teju pilnībā izjucis, un, kā raksta pētnieks Dags Frenčs, bankrotējušo uzņēmumu skaits šajā periodā dubultojās. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!