Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukraina, kura šogad uzvarēja starptautiskajā dziesmu konkursā "Eirovīzija", netiks pie iespējas nākamgad to rīkot savā valstī, paziņojusi Eiropas Raidorganizāciju apvienība (EBU).

Lielā "Eirovīzija" Ukrainā tika rīkota 2005. un 2017. gadā, jo toreiz tā bija spējīga noorganizēt tik lielu un sarežģītu publisku pasākumu, taču līdz ar Krievijas iebrukumu Ukrainā tas vairs nav iespējams, pavēstīja EBU.

EBU veikusi rūpīgu izpēti un savā novērtējumā spiesta atzīt, ka EBU dalībvalsts Ukraina nekvalificējas visiem kritērijiem, kas nepieciešami, lai konkurss šajā valstī varētu notikt. Primāri tas attiecas uz drošības aspektu. Lielā pasākuma izveidošanai parasti nepieciešami 12 mēneši laika, un arī šajā ziņā Ukraina nevar konkurēt ar jebkuru citu valsti.

Tāpēc nolemts tālāk sarunas turpināt ar šā gada konkursa otrās vietas ieguvēju Lielbritāniju. Apvienotās Karalises sabiedriskais medijs BBC būtu konkursa organizētājs, norādīts paziņojumā. Gala lēmums par to, kur 2023. gadā notiks 67. "Eirovīzija", vēl tiks pieņemts.

Ukrainas puse piektdienas vakarā gan ir izplatījusi oficiālu paziņojumu, kurā uzsver, ka iebilst pret EBU lēmumu un tam nepiekrīt.

"2023. gada "Eirovīzijas" rīkošana Ukrainā ir spēcīgs signāls visai pasaulei, ka tā šobrīd atbalsta Ukrainu. Mēs pieprasīsim mainīt šo lēmumu [par "Eirovīzijas" nerīkošanu Ukrainā], jo uzskatām, ka spēsim izpildīt visas saistības, ko esam uzņēmušies, kā tas ir vairākkārt uzsvērts Eiropas Raidorganizāciju savienībai. Tāpēc mēs pieprasām papildu sarunas par 2023. gada "Eirovīzijas" rīkošanu Ukrainā," teikts Ukrainas paziņojumā, starp kura parakstītājiem ir Ukrainas kultūras un informācijas politikas ministrs, kā arī šā gada un 2004. gada "Eirovīzijas" uzvarētāji no Ukrainas.

"Delfi" jau vēstīja, ka šogad konkursā triumfēja grupa "Kalush Orchestra" ar dziesmu "Stefania". Daudzi konkursa fani pauda cerību, ka karš drīz beigsies un Ukraina būs spējīga uzņemt nākamā gada pasākumu savā valstī. EBU savā paziņojumā akcentē, ka Ukrainas uzvara būs galvenais elements "Eirovīzijas" šovā, lai kur tas arī nākamgad notiktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!