"Man ir sajūta, ka Vladimirs Putins kaut kur Kremlī ir atradis Staļina dienasgrāmatu. Viltus referendumi, deportācijas, spīdzināšanas, nogalināšanas un mobilizācijas – tas viss jau ir bijis. Putins ir nolēmis atkārtot kaut ko, kas bija šausmīgi jau pirms 80 gadiem," raidījumā "Spried ar Delfi" sacīja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Savukārt Rīgas Juridiskās augstskolas lektore, starptautisko tiesību eksperte Ieva Miļūna uzsvēra, ka iedzīvotāju mobilizācijas okupētajās teritorijās neatbilst starptautisko tiesību normām. "Jāuztur tās valsts likumi, kas pastāv okupētajās teritorijās. Civiliedzīvotāji ir aizsargāta grupa un nevar tikt iesaistīti kara darbībā," sacīja Miļūna.

Sārts piebilda, ka Krievijas kopš pagājušās nedēļas mobilizētos jauniesauktos, visticamāk, armija izmantos, lai "tērētu Ukrainas munīciju".

Komentējot Krievijas rīkotos pseidoreferendumus okupētajās teritorijās, Miļūna uzsvēra, ka rezultātu ticamība ir pielīdzināma nullei. Viņa uzsvēra, ka Krievija nav tiesīga rīkot šāda veida referendumus okupētajās teritorijās, jo tādus drīkst rīkot tikai suverēna vara. "Šie referendumi ir prettiesiski un faktiski norāda, ka Krievija ir īstenojusi [šo teritoriju] aneksiju," sacīja Miļūna.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!