Virtuve ir telpa, kurā pavadām lielu daļu sava laika, – tur tiek gatavotas maltītes, ieturētas ēdienreizes un aizvadītas sarunas, malkojot kafiju vai tēju, tāpēc gandrīz droši var teikt, ka virtuvē mīt mājas dvēsele. Tā kā šī telpa tiek ļoti intensīvi izmantota, tai nepieciešama rūpīga uzkopšana, un svarīga ir ne tikai tīrība, bet arī dezinfekcija un higiēnas prasību ievērošana, lai nodrošinātu, ka pārtikā nenokļūst mikrobi un baktērijas. Šajā rakstā atradīsiet noderīgus padomus un ieteikumus, kā parūpēties par spodrību virtuvē.
Virsmu daudzveidība, sadzīves tehnika un baktērijas
Tiem, kuru hobijs ir uzkopšana, virtuve ir izcila vieta, kur izpausties pēc pilnas programmas, jo šajā telpā netrūkst virsmu, stūru, kaktiņu un spraugu, ko tīrīt un spodrināt, turklāt šeit ir arī plaša materiālu daudzveidība – akmens, koks, nerūsējošais tērauds, stikls, akrils, marmors un daudzi citi. Tas nozīmē, ka pilnīgi visam nederēs viens universāls tīrīšanas līdzeklis, jo dažas virsmas ir delikātākas, un tieši tas pats ir arī ar netīrumiem – ir tādi, kas viegli padodas tīrīšanai, un ir arī noturīgāki traipi, piemēram, eļļas nosēdumi, kuriem nepieciešama īpaši rūpīga apstrāde.

Virtuvē atrodas arī dažādas sadzīves tehnikas iekārtas, piemēram, ledusskapis, cepeškrāsns un plīts, kas regulāri jātīra. Arī kanalizācijas caurules, visticamāk, agri vai vēlu par sevi liks manīt, jo tauki un ēdienu pārpalikumi laika gaitā caurulēs izveido nogulsnes, kas ne tikai var radīt nepatīkamu smaku, bet sliktākajā gadījumā – aizsērējumu. 

Virtuve savas specifikas dēļ ir ļoti pateicīga vide, kur veidoties dažādām baktērijām. Piemēram, īpaša vērība jāpievērš griešanas dēlīšu kopšanai. Pašsaprotami, ka virtuvē vajadzētu būt vairākiem dēlīšiem, lai jēla gaļa nav jāgriež uz tās pašas virsmas, kur tiek smalcināti dārzeņi. Dēlīši pēc lietošanas ir rūpīgi jānomazgā ar siltu ūdeni, tīrīšanas līdzekli un sūkli. Arī virtuves sūklis ir baktēriju veidošanās vieta, tāpēc tas regulāri jāmaina. Sūkli, ar kuru tiek mazgāti trauki, nekādā gadījumā nedrīkst izmantot citiem saimniecības darbiem.
Darba virsmu kopšana 
Lai virsmas, uz kurām tiek gatavota pārtikta, būtu higiēniski tīras, pēc katras lietošanas reizes tās ir rūpīgi jānoslauka a mitru lupatiņu un nelielu daudzumu tīrīšanas līdzekļa. Soda, citronskābe vai citronu sula, etiķis un parastās šķidrās ziepes ir populārākās sadzīves ķīmijas alternatīvas, kas atrodamas gandrīz jebkurās mājās un kurām ir ļoti plašas pielietošanas iespējas.
Soda efektīvi tīra eļļainus, piedegušus traipus, tāpēc tā būs labs palīgs cepeškrāsns vai mikroviļņu krāsns tīrīšanā. Tā lieti noderēs arī piedegušu katliņu un pannu tīrīšanai. Ar ūdeni, kurā izšķīdināta soda, var tīrīt koka virsmas – dēlīšus, skapīšus, atvilktnes un galdus. Savukārt marmora virsmām soda nav īsti piemērota, jo ir abrazīva un virsmu var sabojāt.
Eļļainus tauku traipus uz flīzēm labi šķīdina citronu sula. Citrons ir arī efektīvs spodrinātājs, kas veiksmīgi spēj notīrīt nelielas kaļķakmens nogulsnes. Ar citronu var uzspodrināt arī stikla virsmas.
Etiķa un ūdens maisījums ir universāls līdzeklis, ar kuru var tīrīt gan darba virsmas, gan plīts virsmu un galdus, taču jāņem vērā, ka koka, marmora un akmens virsmām šis pašrocīgi gatavotais līdzeklis nederēs, jo pastāv risks tām tikt sabojātām.
Lieliska alternatīva tīrīšanai bez ķimikālijām un dažādiem līdzekļiem ir tvaika tīrītājs, kas ne tikai nodrošina tīrību, bet arī iznīcina 99,99% no visām mājsaimniecībā sastopamajām baktērijām, tostarp arī dažādus vīrusus. Vairāk par tvaika tīrītājiem var uzzināt šajā rakstā.
Ar tvaika tīrītāju var tīrīt virtuves skapīšus, darba virsmas, galdus, plīts virsmu un daudz ko citu – iespējas ir gandrīz neierobežotas. Labs palīgs gludo virsmu uzkopšanā virtuvē ir arī "KV 4" bezvadu vibrējošais berzējs, ar kuru iespējams notīrīt ļoti noturīgus netīrumus, piemēram, piedegumu uz keramikas vai indukcijas plīts virsmas. Tāpat arī ierīci var izmantot skapju, atvilktņu, stikla virsmu un galdu tīrīšanai.
Pēteris Lācis, "Kärcher" apmācību pasniedzējs
Tīra izlietne un kanalizācijas caurules
Lai izlietne nesāktu smakot un ar laiku kanalizācijas caurulēs neizveidotos nosprostojums, ikdienā izlietne ir regulāri jāskalo ar verdošu ūdeni. Tāpat arī izlietnē obligāti jābūt sietiņam, lai ēdiena paliekas nenonāktu caurulēs. Caurules var attīrīt arī ar etiķi un sodu. Kā to darīt? Caurulē ieber dažas ēdamkarotes sodas un uzlej etiķi; kad sākas putošana, izlietni aiztaisa ar aizbāzni. Kad reakcija ir beigusies un vairs nav dzirdama šņākoņa, kārtīgi noskalo ar karstu vai verdošu ūdeni.
PADOMS

Ja mājās ir tvaika tīrītājs, arī ar šo ierīci var iztīrīt notekas. Tvaika strūkla spēj iekļūt grūti aizsniedzamās vietās un ne tikai iznīcināt nepatīkamās smakas, bet arī atmiekšķēt nelielus nosprostojumus, taču jāseko līdzi, lai tīrīšanas laikā tvaiks nenonāktu uz plastmasas detaļām zem izlietnes sieta, jo pārāk augsta temperatūra tās var sabojāt. Regulāri tīrot notekas ar tvaika tīrītāju, neveidosies aizsērējumi.

Savukārt, ja caurulēs izveidojies nosprostojums un izlietnē jau sakrājies ūdens, labs palīgs būs saimniecības putekļu sūcējs slapjai un sausai uzkopšanai. Piemēram, "WD 3" daudzfunkcionālais putekļu sūcējs ir aprīkots ar sūkšanas šļūteni un 17 litru ietilpības tvertni. Ierīce spēj ātri uzsūkt lielu ūdens daudzumu, tādējādi ievērojami atvieglojot kanalizācijas cauruļu atvēršanu un tīrīšanu.
Daudzi noteikti ir piedzīvojuši situāciju, kad aizdambētā izlietnē ir sakrājies liels ūdens daudzums. Pirms cauruļu atskrūvēšanas izlietne ir jāatbrīvo no liekā ūdens, un svarīgi to izdarīt ātri. Tradicionāli talkā tiek ņemts spainis vai bļoda un kāds toveris smelšanai, taču daudz ērtāk un efektīvāk šo procesu varēs paveikt ar saimniecības putekļu sūcēju, kuram ir ūdens sūkšanas funkcija.
Pēteris Lācis, "Kärcher" apmācību pasniedzējs
Ledusskapis, cepeškrāsns un cita sadzīves tehnika
Arī virtuves sadzīves tehnikai, kurā gatavojam un uzglabājam pārtiku, nepieciešama tīrīšana. Piemēram, lai ledusskapis būtu svaigs, tajā var turēt citrona pusīti, kas absorbēs nepatīkamos aromātus. Arī neliela bļodiņa, kurā iebērta soda, neitralizēs smakas. Tiesa, laiku pa laikam ledusskapi vajadzētu rūpīgi iztīrīt, jo tajā tiek uzglabāta pārtika, līdz ar to ļoti svarīgi ir ievērot higiēnu. 

Pirms lielās tīrīšanas ledusskapis jāatvieno no elektrības, no tā jāizņem visi pārtikas produkti. Pēc tam jāizņem plaukti un atvilktnes un pienācīgi jānomazgā. To var darīt gan ar rokām, gan trauku mazgājamā mašīnā. Savukārt ledusskapja iekšpusi un gumijas blīves var tīrīt ar lupatiņu un ledusskapim paredzētu tīrīšanas līdzekli. Pēc tam viss obligāti jānosusina. Vismaz reizi gadā vajadzētu arī atkausēt un iztīrīt saldētavu.

Ļoti efektīvi un ērti ir ledusskapi tīrīt ar tvaika tīrītāju. Tas ļauj bez mazākās ķīmijas dziļi un kvalitatīvi notīrīt gan gludās virsmas, gan plastmasas paneļu savienojuma vietas, plauktu stiprinājumus, restītes, stikla plauktus, kondensāta drenāžas atveri, blīvgumijas ielokus utt. Tvaika tīrītāju papildus sniegtais efekts ir virsmas sterilizācija un dezinfekcija – tas nav mazsvarīgi, jo ledusskapī mēdz augt baktērijas un mikroorganismi, kas ir arī smaku cēlonis. Tvaika tīrītājs ir faktiski neaizstājams palīgs vasaras māju un kemperu īpašniekiem un citiem, kuri ledusskapi izmanto tikai sezonas laikā vai epizodiski.
Cepeškrāsns tīrīšanu nevajadzētu atlikt – jo ilgāk tauku nosēdumi un piedegumi krāsies, jo grūtāk pēc tam būs tos notīrīt. Cepeškrāsns iekšpusē esošos ēdiena pārpalikumus ar mitru drānu vēlams noslaucīt pēc katras lietošanas reizes. Savukārt noturīgākos netīrumus var tīrīt ar tam paredzētiem līdzekļiem vai arī sodu. Vislabāko efektu bez jebkādiem ķīmiskiem līdzekļiem varēs iegūt, izmantojot tvaika tīrītāju.
Izmantojot piemērotus piederumus, ar tvaika tīrītāju var tīrīt gan ledusskapi, gan cepeškrāsni, gan arī tvaika nosūcēju virs plīts virsmas. Nosūcējs laika gaitā apaug ar lipīgu masu un tauku nogulsnēm. Regulārās uzkopšanas laikā tā rāmi droši var apstrādāt ar tvaika tīrītāju un rokas sprauslu, uz kuras uzlikta mikrošķiedras tīrīšanas drāna. Ja tvaika nosūcējs nav sen tīrīts un uz tā izveidojusies bieza tauku kārta, labāk izmantot frotē vai flaneļa lupatiņu, kuru pēc tam izmest, jo liels tauku daudzums mikrošķiedras lupatiņu var sabojāt. Savukārt nosūcēja sietu visefektīvāk var iztīrīt, to mazgājot trauku mazgājamā mašīnā. Ar tvaika tīrītāju sietu nevajadzētu apstrādāt, jo pastāv sieta deformācijas risks.
Pēteris Lācis, "Kärcher" apmācību pasniedzējs
Tvaika tīrītājs ir faktiski neaizstājams dažādu savienojuma vietu un mazu spraugu tīrīšanai vietās, kas faktiski nav sasniedzamas ar lupatiņu, piemēram, gar gāzes degļiem, ap slēdžiem un pogām, šādas virsmas ir arī paši slēdži un pogas, plīts un darba virsmas savienojumi, flīžu vai sienas paneļa un darbvirsmas savienojumi, izlietnes un darbvirsmas savienojumi, trauku žāvētāji, galda piederumu – karošu, nažu utt. – žāvētāji. Tāpat kā citur, arī šeit tiek panākta dezinfekcija un sterilizācija, kas ir svarīgi, jo daudzas no uzskaitītajām vietām ir tādas, kurās aktīvi veidojas pelējums.
Logi
Logus ļoti ātri un ērti var notīrīt ar "Kärcher" logu tīrītāju "Window Vac". Tas ļauj logu notīrīt vien dažu sekunžu laikā. Tas palīdz arī acumirklī noņemt logu aizsvīdumu tiem, kam intensīvas gatavošanas laikā mēdz aizsvīst logi. Tas ir svarīgi, jo pie aizsvīduša loga viegli pielīp putekļi un tas ātri paliek netīrs, kā arī, šim aizsvīdumam palēnām iztvaikojot, telpas mitruma līmenis nemazinās, kas rada ideālus apstākļus tam, lai veidotos pelējums.
Flīžu šuves
Katrs, kam mājās ir flīzes, ir saskāries ar to, ka flīžu šuves ar laiku paliek tumšas, faktiski melnas. Gan pašas flīzes, gan flīžu šuves ērti ir tīrīt ar tvaika tīrītāju. Flīžu šuvju gadījumā tvaika tīrītājam faktiski nav citu alternatīvu: tas ļauj šuves iztīrīt dziļi un pamatīgi – un jau atkal – bez pilītes ķīmijas. Šim darbam piemērots ir "Kärcher" tīrītāju standarta komplektā esošais uzgalis ar mazo apaļo birstīti vai kā papildu aksesuārs iegādājamais īpašais uzgalis.
PADOMS

Tvaika tīrītājs īpaši ieteicams jaunajiem vecākiem, alerģiskiem cilvēkiem, kā arī visiem tiem, kas nevēlas izmantot sadzīves ķīmiju, ja no tās lietošanas ir iespējams izvairīties. "Kärcher" piedāvā veselu tvaika tīrītāju "ekosistēmu" – jebkuram modelim varat iegādāties papildu uzgaļus, birstītes, lupatiņas utt. visdažādākajiem tīrīšanas uzdevumiem.

Visus rakstā minētos produktus meklē