Līdz ar rudens iestāšanos aktualizējas iekštelpu uzkopšanas darbi, un likumsakarīgi arī rodas jautājumi, kā visefektīvāk panākt izcilu tīrību, neizmantojot ķīmiskas vielas, bet tajā pašā laikā arī nodrošināt visaugstākos higiēnas standartus. Tvaika tīrītāji var sniegt visu iepriekš minēto, un tiem ir ļoti plašas izmantošanas iespējas – sākot ar telpu un grīdu uzkopšanu un dezinfekciju līdz pat veļas gludināšanai.
Kā strādā tvaiks?
Tvaiks silda virsmu un uz tās esošos netīrumus. Tie abi nav vienots fizikāls objekts – netīrumi uzsilst ātrāk, bet virsma, piemēram, flīžu grīda, lēnāk. Ķermeņi uzsilstot izplešas, un tādējādi netīrumiem zūd saikne jeb saķere ar virsmu un tvaika strūkla tos viegli atrauj no virsmas. Tvaika tīrītāji strādā kombinācijā ar lupatiņām, kurās mitrums tiek savākts kopā ar netīrumiem.
Tvaika tīrītāji ir iekārtas, kas visparastāko krāna ūdeni uzsilda, līdz tas pārvēršas tvaikā, uzkrāj to slēgta vai pusslēgta tipa nelielā boilerā un pēc pieprasījuma šo tvaiku atbrīvo. Tādējādi tiek iegūta ļoti spēcīga un diezgan agresīva ūdens strūkla tvaika formā. Zināšanai – no viena litra ūdens var pagatavot 1700 litrus tvaika.
Pēteris Lācis, "Kärcher" apmācību pasniedzējs
Tvaika tīrītāju plašais pielietojums
Tvaika tīrīšanas iekārtu pielietojums ir ļoti plašs – ar tām, izvēloties piemērotus aksesuārus, var apstrādāt dažādu materiālu grīdas (akmens, flīzes, betons, PVC (linolejs), kvalitatīvs lamināts, lakots parkets), virtuves skapīšus, cepeškrāsnis, plīts virsmas un ledusskapjus, kā arī tajos esošos gumijas blīvējumus, santehniku (nerūsējošā tērauda, akmens masas, hromētu utt.), spoguļus, ūdens maisītājus, flīžu šuves, dušas kabīnes, plastmasas terases mēbeles, bērnu rotaļlietas, auto salonus, auto motora nodalījumus – un šo sarakstu varētu vēl ilgi turpināt.

Tvaika tīrītāji nodrošina maksimālu higiēnu un tīrību bez jebkāda mazgāšanas līdzekļa, proti, bez ķimikāliju pārpalikumiem. Tas ir īpaši svarīgi cilvēkiem, kam ir kādas alerģijas, kā arī jaunajiem vecākiem un arī citiem.

"Izmantošanas iespējas ir teju neierobežotas. Tiesa, eļļotu vai vaskotu parketu tomēr neieteiktu apstrādāt ar tvaiku, jo tvaiks var radīt vizuālu defektu. Savukārt, tīrot, piemēram, virtuves skapīšu durtiņas, jāņem vērā, ka birstītei jābūt pārklātai ar lupatiņu. Arī tvaika nosūcēja korpusu virs plīts virsmas ātri un vienkārši var notīrīt ar tvaika tīrītāju. Ļoti pateicīga vieta, kur izvērsties, ir vannasistaba. Dušas kabīnes stūros mēdz veidoties pelējums, un, ja šīs vietas ir grūti aizsniegt, tvaika strūklas uzgalis kombinācijā ar lupatiņu, kas savāks netīrumus, ir ļoti labs risinājums," stāsta iekārtu pazinējs.

Piemērs no dzīves: krāsotas flizelīna tapetes – visnotaļ delikāta virsma – un gaismas slēdzis. Pirms un pēc apstrādes ar tvaika tīrītāju.
Piemērs no dzīves: ar krāsu notašķītas klinkera flīzes, kas rūpīgi apstrādātas ar tvaika tīrītāju.
Apkaro ne tikai netīrumus, bet arī baktērijas un vīrusus
Karsts tvaiks ne tikai lieliski cīnās ar netīrumiem, bet arī iznīcina 99,99% mājsaimniecībā sastopamo baktēriju un 99,999% koronavīrusu. Koronavīrusi ir jutīgi pret augstām temperatūrām – sasilstot virs +60 grādiem pēc Celsija skalas, tajos esošās olbaltumvielas sarecē un vīruss vairs nav dzīvotspējīgs. To apstiprina laboratoriju veiktie pētījumi, un šis marķējums arī norādīts uz "Kärcher" tvaika tīrīšanas iekārtām.

"Būtiski izšķirt divas lietas – uzkopšana un dezinfekcija. Mājas uzkopšana ar tvaika tīrītāju ir salīdzinoši ātrs process – tiek novākti redzamie netīrumi, tiek atsvaidzinātas virsmas, tiek veikta mitrā uzkopšana. Savukārt, ja nepieciešams veikt dezinfekciju, virsmas ir kārtīgi jāizsilda, lai tiktu sasniegta nepieciešamā temperatūra, un tas likumsakarīgi notiks lēnāk. Lai baktērijas tiktu iznīcinātas, virsma būtu vienmērīgi jāapstrādā ar tvaiku aptuveni 30 sekundes. Ar dezinfekcijas līdzekļiem ir tieši tas pats – tiem visiem pamācībā ir norādīts, ka virsma ir jāapstrādā vismaz 30 sekundes," stāsta "Kärcher" pārstāvis.
Dezinfekcija ir laikietilpīgāks process. Vispirms ir jāatbrīvojas no lielākiem netīrumiem, un tikai tad var dezinficēt. Vienkāršs piemērs – mājās ir suņi, kas istabās sanes dubļus un smiltis. Šādā situācijā grīdas vispirms ir jāapstrādā ar putekļsūcēju, tad tās var notīrīt ar tvaiku un tikai pēc tam dezinficēt, lai iznīcinātu neredzamās baktērijas.
Pēteris Lācis, "Kärcher" apmācību pasniedzējs
Tvaika tīrīšanas iekārtas un klases
"Kärcher" tvaika tīrīšanas iekārtas iedalās SC (no angļu valodas "steam cleaner" – red. piezīme) klasēs no viens līdz pieci. "SC 1" klases iekārta ir mazākā, bet tajā pašā laikā arī kompaktākā un maciņam draudzīgākā. Savukārt "SC 5" ir jaudīgākā un ražīgākā tvaika tīrīšanas iekārta. Ar katru nākamo klasi pieaug ierīces veiktspēja, funkcionalitāte un ērtības, kā arī laiks, cik tā bez pārtraukuma spēj būt darba režīmā.
"SC 1"
"SC 1" un "SC 2" ir starta līmeņa iekārtas. Pirmā – maza un kompakta rokas versija, kas komplektācijā pieejama arī ar grīdas uzgali. "SC 1" pēc uzpildes nepieciešamas dažas minūtes, lai tā uzsiltu un būtu gatava darbam. Arī pēc atkārtotas uzpildes nepieciešama darba pauze, lai ūdens tiktu uzsildīts un pārvērsts tvaikā.
"SC 2"
"SC 2" ir nedaudz lielāka iekārta nekā "SC 1", un tā ar vienu uzpildi spēj iztīrīt līdz pat 75 kvadrātmetriem grīdas. Pēc uzpildes nepieciešamas dažas minūtes, lai ierīce uzsiltu un būtu gatava darbam. Arī pēc atkārtotas uzpildes nepieciešama darba pauze, lai ūdens tiktu uzsildīts un pārvērsts tvaikā.
"SC 3"
"SC 3" iekārta ir gatava darbam 30 sekunžu laikā pēc uzpildes ar ūdeni. Šai iekārtai ir arī atkaļķošanas patrona, kas rūpējas par ūdens kvalitāti un neļauj ar kaļķi “aizaugt” sildelementam. To darba procesā pēc nepieciešamības var papildināt ar ūdeni un uzreiz turpināt uzkopšanu, neieturot pauzi.
"SC 4" un "SI 4"
"SC 4" un "SI 4" iekārtām ir lielāks spiediens nekā zemākas klases ierīcēm, un tās iespējams uzpildīt, neieturot darba pauzi, kas nepieciešama atkārtotai ūdens uzsildīšanai. "SC 4" iekārtu pēc nepieciešamības iespējams iegādāties komplektācijā ar gludekli, savukārt "SI 4" versijā tās komplektācijā ir arī gludināmais dēlis.
"SC 5"
"SC 5" iekārta jebkurā konfigurācijā nāk komplektā ar kontaktdakšu gludeklim (gludekli iespējams iegādāties pēc nepieciešamības), un ierīce ražo tvaiku, kas var būt bagātināts arī ar karstu ūdeni. "SC 5" ierīcei ir lielāks spiediens nekā zemākas klases ierīcēm, un to iespējams uzpildīt, neieturot darba pauzi, kas nepieciešama atkārtotai ūdens uzsildīšanai.
IELĀGO!

Daudziem, iespējams, rodas jautājums, vai tvaika tīrīšanas iekārtā jāizmanto destilēts ūdens. To darīt nav vēlams, jo destilēts ūdens iekārtai var nodarīt kaitējumu.

Ierīcēs ir jāizmanto parasts krāna ūdens. "SC 3" iekārtai ir speciāla atkaļķošanas patrona, un iekārta pati arī savlaicīgi ziņo par tās darbības beigām, lai var ieplānot nomaiņu. Pārējās iekārtas ar slēgta tipa boileriem laiku pa laikam būs jāatkaļķo. "Kärcher" šim nolūkam piedāvā īpašu līdzekli, kas ir veidots uz citronskābes bāzes. Tas ir pulveris, no kura tiek pagatavots šķīdums, kas tiek ieliets tvertnē un atstāts ievilkties uz kādām astoņām stundām. Pēc tam, kad šķīdums iedarbojies, to izlej un tvertni izskalo. Ja iekšpusē joprojām manāmas kaļķakmens nogulsnes, procesu atkārto vēlreiz. Ja redzams tīrs alumīnijs – operācija ir bijusi veiksmīga. Otrajā gadījumā tvertni izskalo un iekārta atkal ir gatava darbam.
Vēl nebijusi gludināšanas pieredze
Trīs "Kärcher" tvaika tīrītāji nodrošina arī gludināšanas funkciju. Lai gludinātu ar tvaika iekārtu, nepieciešams gludināmais dēlis, kas ir veidots uz sieta bāzes.
"SC 4" iekārtu iespējams iegādāties komplektācijā ar gludekli.
"SC 5" iekārtai ir iebūvēta kontaktdakša gludeklim. Tas ir jau gatavs risinājums, kuram gludekli var piepirkt klāt pēc nepieciešamības.
"SI 4" – ietver "SC 4" tīrītāju, visu nepieciešamo mājas uzkopšanai, gludekli un aktīvo dēli, kuram var piestiprināt tvaika iekārtu.
"Kärcher" aktīvajam gludināšanas dēlim ir trīs funkcijas: gludināmā virsma, aktīva tvaika nosūkšanas funkcija un – gludināmā auduma uzpūšana, kas paredzēta delikātiem audumiem. Nosūkšanas režīms palīdz tvaikam izkļūt cauri audumam, tādējādi iespējams ātri un efektīvi izgludināt, piemēram, džinsus vai lina kreklu.

Savukārt uzpūšanas funkcijā gaisa spilvens audumu no apakšas ar nelielu spēku pietur pie gludekļa virsmas, samazinot spiedienu. Šī funkcija paredzēta īpaši delikātiem audumiem. Interesanta detaļa: gludeklim nav pogas, ar ko regulēt temperatūru, – tas ir noregulēts optimālā temperatūrā, lai derētu visa veida audumiem un būtu gana drošs arī delikātākiem materiāliem.
Esi radošs un izmēģini dažādus piederumus
Standarta komplektācijā standarta iekārtai līdzi nāk grīdas uzgalis, lupatiņa, rokas uzgalis ar birstīti un lupatiņu, kā arī mazā birstīte ūdens maisītāju apstrādei, šuvju tīrīšanai utt. Tas ir starta komplekts, kas ļauj iepazīties ar tvaika tīrītāju un saprast, ko ar ierīci iespējams paveikt. Vēlāk var iegādāties papildu piederumus, ar kuriem ikdienā atvieglot uzkopšanas darbus un paveikt tos efektīvāk. Piemēram, piedāvājumā ir arī īpašs uzgalis tapešu attvaicēšanai un uzgalis logu tīrīšanai. Pieejams arī īpašs uzgalis apģērbu atsvaidzināšanai. Savukārt paklājus, ka ir labvēlīga vide mikroorganismu attīstībai, iespējams termiski apstrādāt un atsvaidzināt ar "Kärcher" piedāvājumā esošo paklāju "gliseri".

Tiesa, veicot uzkopšanas darbus ar tvaika tīrītāju, cilvēkiem vajadzētu tomēr būt arī kritiskiem. Piemēram, vilnas paklāju tīrīt ar tvaiku nav vēlams, jo vilnai nepatīk nedz liels mitrums, nedz augsta temperatūra.
"Pēc vasaras atvaļinājumiem atgriežoties dzīvokļos un mājās, iekštelpu uzkopšanas darbi ir ļoti aktuāli. Turklāt arī jāatceras, ka Covid-19 nekur nav pazudis. Tvaika tīrītājs mājās ne tikai nodrošina tīrību, bet arī apkaro vīrusus un līdz minimumam samazina to pārneses iespēju.
Pēteris Lācis, "Kärcher" apmācību pasniedzējs
ŅEM VĒRĀ!

"Kärcher" salonos visas iekārtas iespējams uz vietas izmēģināt un testēt. Savukārt zinoši jomas profesionāļi parādīs, izstāstīs un ieteiks, ko labāk izvēlēties.

Visus rakstā minētos produktus meklē