'New Hanza' biroji – energoefektivitāte un estētika atbilstoši labākajai Skandināvijas valstu praksei

Ekspluatācijā nodota un nomniekiem pieejama pirmā biroju ēka "New Hanza" teritorijā – "New Hanza" biroji M. Tāla ielā 1 blakus kultūrtelpai "Hanzas perons". Tā ir A klases biroju ēka, kas būvēta ar vīziju saglabāt un pilnveidot apkārtējās vides vēsturisko vērtību, vienlaikus nomniekiem piedāvājot individuālu pieeju biroju izveidē, kā arī labākos energoefektivitātes risinājumus.
Rakstu sagatavoja "Pillar" projekta
"Vieta tavam biznesam" ietvaros.
"New Hanza" biroju ēkas fasādē izmantoti Skandināvijas arhitektūrā plaši izmantotie monolīta dzelzsbetona paneļi, kas apdarīti ar dabīgu māla materiālu – ķieģeļiem, kas atšķir šo ēku no citiem jaunajiem A klases birojiem Rīgā.

Pērn ēka novērtēta kā Baltijā ilgtspējīgākais projekts, kas nozīmē arī to, ka ēkas apkurei un dzesēšanai būs jāpatērē ievērojami mazāki energoresursi, nodrošinot nomniekiem mazākus biroja uzturēšanas izdevumus. "New Hanza" biroju ēka būs gandrīz nulles enerģijas ēka, tai plānots iegūt "BREEAM Excellent" sertifikātu.
Kopējā ēkas platība ir 16 700 m2, no kuriem
iznomājamā platība – 12 680 m2, biroju telpas –
sākot no 150 m2
Ēkas attīstītājs ir uzņēmums "Pillar Capital", kas kopā ar ģenerālbūvnieku "Pillar Contractor" par citiem līdz šim īstenotajiem projektiem saņēmis augstus novērtējumus arhitektūras un būvniecības konkursos Latvijā un Baltijā. Ēkas arhitekts – "MARK Arhitekti".

Ēkā piedāvātās biroju platības

Iepretim "Hanzas peronam" uzbūvētās un jau ekspluatācijā nodotās pirmās "New Hanza" biroju ēkas plānojums ir pieskaņots laikmeta tendencēm. Ēkas forma nav nejauši izraudzīta, bet plānota, lai katrs telpas kvadrātmetrs ir lietderīgi izmantojams un dod iespēju nomniekiem piedāvāt telpas sākot pat no 150 m2. Biroji tiek individuāli izstrādāti atbilstoši katra nomnieku vajadzībām, plānojumus izveidojot arī 3D formātā. Tas nomniekiem dod iespēju gūt vislabāko priekšstatu par to, kā izskatīsies iecerētais birojs un kāds būs tā plānojums.

Šobrīd ēkā rezervēta nedaudz vairāk nekā puse no iznomājamās platības. Pirmie nomnieki uz jaunajām biroja telpām pārcelsies jau novembrī.

Nomnieku ērtības ēkā

Ērtības lobijā

Laba telpas akustika, mājīgs apgaismojums, ērtas un reprezentablas tikšanās vietas, lielie telpas logi bija faktori, kam tika pievērsta īpašu uzmanība, izvēloties risinājumus lobijam. 300 m2 plašais vestibils veidots, domājot ne tikai par vides estētiku un telpas funkcionalitāti, bet arī par nomnieku un viesu ērtībām un labsajūtu.

Dizains vizuāli un funkcionāli ir pārliecinošs, lai lietotājs sajustu, ka, piemēram, telpā ir patīkami sarunāties, jo netraucē fona trokšņi. Apgaismojums ir pielāgojams un atbilstošs gan saulainā dienā, gan tumšā ziemas vakarā. Ēkas navigācija ir vienkārša, ātri uztverama. Šādi risinājumi veido labu lietotāja pieredzi.
Vestibila telpās izmantoti siltie zemes toņi, lielie logi un bagātīgi izvietotie telpaugi rada mājīgu un iedvesmojošu vidi, kas papildināta ar ērtām, kvalitatīvām dizaina un individuāli izgatavotām mēbelēm.
Biroja vestibila interjers veidots sadarbībā ar dizaina studiju "RADADARA". Tās komanda šī projekta ietvaros strādāja arī pie Latvijā unikāla un neierasta interaktīvās sienas risinājuma recepcijas zonā. Īpaša ir arī pati recepcijas lete – tās apdarē izmantots no Daugavas dzelmes izcelts apmēram 700 gadus vecs melnozols.
Svaigs un tīrs gaiss

"New Hanza" birojos daudz domāts par gaisa apmaiņas kvalitāti telpās. Ēkā uzstādīta augstas veiktspējas ventilācijas sistēma, kas par 50% pārsniedz normatīvos noteiktās gaisa apmaiņas prasības A klases biroju ēkās. Būtiski, ka ventilācijas sistēmas jauda tiek automātiski pielāgota ar CO2 sensoru palīdzību – gaisa apmaiņas jaudas tiek samazinātas, ja telpa netiek lietota.
Kopstrādes telpas

Tajās izbūvēta koplietošanas virtuve, plaša atpūtas istaba, telpa nelielām konferencēm, vairākas dažāda izmēra tikšanās telpas, atsevišķas darba stacijas, bērnu stūrītis, telpa īsām spēka diendusām, kā arī āra terase. Šādu telpu esamība ļau nomniekiem efektīvāk plānot nepieciešamā biroja platību un noslodzi, savukārt uzņēmumiem ar nelielu darbinieku skaitu un kompaktu biroju, iespēju baudīt visas mūsdienīga un moderna biroja priekšrocības.

Tās, protams, nav vienīgās ērtības un risinājumi, kas ieviesti "New Hanza" birojos. Piemēram, biroju logi būs verami, turklāt noēnojami ar automātiskajām āra žalūzijām. Tāpat ēkā atradīsies pusdienu restorāns, bet ne mazāk svarīgas ir zem nojumes izveidotās velonovietnes, kas šobrīd ir plašākā segtā velonovietne Rīgā. Tajā varēs novietot 156 velosipēdus. Gan velobraucēju, gan citu darbinieku ērtībā birojā būs pieejamas arī ģērbtuves ar dušām.
Biroju ēkas nomniekiem ir pieejamas plašas un mūsdienu prasībām atbilstošas kopstrādes un socializēšanās telpas 500 m2 platībā.

Nomnieku ērtības teritorijā

Ēkas nomniekiem un viesiem teritorijā būs pieejama plaša stāvvieta un elektroauto uzlādes iespējas. Blakus teritorijai ir ērti pieejams sabiedriskais transports, iepirkšanās un sporta centri, automazgātava, kā arī kultūrvieta "Hanzas perons". Teritorijas labiekārtojumā savukārt ņemta vērā "New Hanza" teritorijas ainaviskā koncepcija, kas paredz kvartālā veidot atvērtu un apstādījumiem bagātu publisko ārtelpu, kas saskan ar "Hanzas perona" labiekārtojumu un nodrošina apkaimē labvēlīgu vidi. Labiekārtojumu vēl īpašāku padara viens no tā centrālajiem elementiem – 12 metru augstais un ap 50 gadus vecais ozols, kas iestādīts skvērā starp biroja ēku un "Hanzas peronu" un jau tagad kļuvis par iecienītu tikšanās vietu.
Teritorijā ir plaši gājēju un veloceļi, radot drošu un ērtu infrastruktūru
Satiksmes ātruma samazināšanai izbūvētas vienlīmeņa gājēju pārejas
Galvenā gājēju ietve (platums 3,5 m) tiek virzīta gar ēkas fasādi, un zaļā zona to nodala no gājēju ietves gar brauktuvi
Zaļo zonu veido plašas dobes ar daudzveidīgiem kokaugu stādījumiem
Izveidotajās kabatās ir atpūtas soliņi un velonovietnes

"BREEAM Excellent" sertifikāts – ieguvumi nomniekiem

Ēka ir būvēta saskaņā ar starptautiski atzīto BREEAM sertifikāciju, tiecoties pēc "BREEAM Excellent" līmeņa. Skan visnotaļ tehniski, bet šādi būvējot ēkas galvenais ieguvējs ir nomnieks. BREEAM sertifikācija apliecina, ka ēka būvēta videi draudzīgi, ilgtspējīgi, atbilstoši gandrīz nulles enerģijas ēkas prasībām. "New Hanza" birojus jau atzinīgi novērtējuši nozares eksperti, 2022. gadā biedrība "Building Design and Construction Council" konkursā "Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā" "New Hanza" biroju ēku atzina par ilgtspējīgāko projektu Baltijā.
Ēkā paredzēta centralizēta vadības un automatizācijas sistēma, ar kuras palīdzību ērti vadīt un kontrolēt visas tehniskās funkcijas, nodrošinot ikvienam nomniekam arī individuālu patēriņa uzskaiti.

"New Hanza" birojos paredzēta virkne inovatīvu un ilgtspējīgu risinājumu, ko ikdienā jutīs ikviens ēkas lietotājs

Nomātajās telpās būs iespējams individuāli regulēt apkures, ventilācijas un dzesēšanas jaudas atbilstoši darbinieku labjūtības prasībām.
Telpu dzesēšanu nodrošinās mūsdienīgas dzesēšanas konsoles ("Chilled beams"), novēršot tiešu gaisa plūsmu dzesēšanas zonās, kas nereti darbiniekiem sagādā diskomfortu siltajā laikā.
Ēkas dienvidu fasāde ir aprīkota ar saules paneļiem 170 m2 platībā, kas paredzēti elektroenerģijas patēriņa kompensēšanai ēkas koplietošanas telpās, tādējādi vēl vairāk samazinot ēkas uzturēšanas izmaksas.
Logi "New Hanza" birojos ir pārklāti ar saules aizsargplēvi, kas samazinās telpu sakaršanu saulainā laikā.
Uz ēkas jumta izveidotais dabiskais apzaļumojums samazinās ēkas sakaršanas risku un pasargās ēku no liekām temperatūras svārstībām, lai negatīvi neietekmētu ventilācijas sistēmas darbību.
Apgaismojums ēkā gan birojos, gan koplietošanas telpās tiks nodrošināts ar LED gaismekļiem, kas būtiski samazina elektroenerģijas patēriņu.
Koplietošanas telpās apgaismojums tiek vadīts ar sensoru sistēmas palīdzību, savukārt ēkas fasādes apgaismojums atbilstoši diennakts un gadalaiku režīmam tiks pielāgots automātiski.
Ēkā esošie lifti ir aprīkoti ar tā dēvēto reģeneratīvo pievadu, kas ļauj atgūt līdz pat 30% no lifta darbībai patērētās elektroenerģijas.
Ēkas fasādes paneļos iebūvētas automātiskās ārtelpu žalūzijas, kas saulainā laikā aizvērsies, nodrošinot ventilācijas sistēmas darbu optimālā režīmā.

Katrai detaļai ir nozīme – melnozols

"Pillar" attīstītie un būvētie projekti izceļas ar kvalitāti, kuru raksturo uzmanības pievēršanai ik katrai detaļai. Tas attiecas gan uz ēku energoefektivitāti, nomnieku vajadzību apzināšanu un attiecīgu risinājumu ieviešanu, gan uz estētiskiem elementiem, kuri raksturīgi arī "New Hanza" birojos.

Biroja ēkas durvju un recepcijas letes tapšanā izmantoti 2013. gadā no Daugavas izcelti ozoli, kuri lielākoties ir vairākus simtus gadu veci, vienam no ozoliem ekspertīze uzrādīja pat 1200 gadu lielu vecumu.
Tie ir ekskluzīvi, neikdienišķi materiāli, kas, iespējams, no 1700. gada gulēja Daugavā, kad tā mainīja gultni un applūda pieguļošo muižu teritorijas.
Atrodoties upē, ozola miecvielas reaģē ar ūdeni, un koks melnē. Jo ilgāk materiāls atrodas ūdenī, jo tas kļūst tumšāks. Aptuveni 8 gadus ozoli sazāģēti gulēja krautnē un pamazām izžuva. Biroju ēku durvīm izmantoti 6 mm biezi ozolkoka dēļi, kuriem uzklāta lakas kārta. Saglabāta koka dabiskā faktūra un tonis, un, protams, to ekskluzīvais raksturs. Šī ir svarīga detaļa, kas vēlreiz apliecina "Pillar" pārliecību – katrai detaļai ir nozīme.

Lasi vēl

Copyright © 2023 AS DELFI. All rights reserved.
Mediju komunikācijas eksperts:
Lauma Simanoviča
Projekta vadība:
Žanete Kļaviņa
Izstrāde:
Karīna Sabecka
Dizains:
Oskars Dreģis, Ralfs Eglītis
RedaktorI:
Kristīne Melne, Līga Švāne
SATURS:
Sagatavojuši projekta partneri