Gada inflācija Latvijā šā gada jūlijā bijusi 6,3% un jau divpadsmito mēnesi pēc kārtas ir augstākā Eiropas Savienībā (ES), liecina ceturtdien publiskotie ES statistikas biroja “Eurostat” dati.
Pēc Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes datiem, gada inflācija Latvijā jūlijā bija 6,1%.

Augstākais gada inflācijas rādītājs pēc Latvijas jūlijā bija reģistrēts Luksemburgā - 4% un Igaunijā un Grieķijā - 3,9%. Savukārt zemākā inflācija bija Zviedrijā - 0,7%, Somijā - 0,9%, Kiprā - 1,3% un Čehijā - 1,4%. Lietuvā gada inflācija jūlijā bija 1,9%.

Jūlijā, salīdzinot ar jūniju, 13 ES valstīs gada inflācija palielinājās, astoņās valstīs samazinājās un četrās valstīs nemainījās. Latvijā inflācija, pēc “Eurostat” datiem, samazinājusies no 6,6% jūnijā līdz 6,3% jūlijā.

Visās 25 ES valstīs kopā gada inflācija jūlijā, salīdzinot ar jūniju, palielinājās par 0,1 procentpunktu līdz 2,1%. Gadu iepriekš - 2004.gada jūlijā - ES bija fiksēta 2,3% inflācija.

Eirozonā gada inflācija jūlijā bija 2,2%, salīdzinot ar 2,1% jūnijā. Pirms gada inflācijas rādītājs eirozonā bija 2,3%.

Eirozonas valstīs lielākais cenu pieaugums jūlijā, salīdzinot ar 2004.gada jūliju, ir bijis mājokļiem - par 5,1%, transportam - par 4,9% un alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem - par 4,3%.

Savukārt sakaru pakalpojumu cenas eirozonā kritušās par 2,2%, apģērbu cenas - par 0,5% un izklaides un kultūras pakalpojumu cenas - par 0,2%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!