Bakteriālā vaginoze ir labdabīga maksts infekcija. Tā zināma arī kā nespecifisks vaginīts, Gardnerella vaginitis, vai vienkārši gardnerella. To apzīmē arī ar akronīmu BV. Visbiežāk infekciju izraisa baktērija gardnerella, taču to var izraisīt arī dažādi citi mikroorganismi.

Inficēšanās risks

Ar BV var inficēties ikviena sieviete. Tā ir bieži sastopama maksts infekcija, īpaši sievietēm reproduktīvajā vecumā. Taču nereti ar to inficējas arī jaunas meitenes un sievietes, kurām ir iestājusies menopauze. Infekcija novērota arī jaunavām. Dažas maksts infekcijas atkārtojas, jo tās pārnēsā sieviešu seksa partneri. Tiek uzskatīts, bet nav pierādīts, ka bakteriālās vaginozes gadījumu un atkārtotas inficēšanās gadījumu skaits samazinātos, ja ārstētu arī seksa partnerus.

Infekcija attīstās spontāni. Viena vai vairākas uzbrūkošās baktērijas vagīnā strauji savairojas. Rodas izmaiņas normālajā vagīnas florā un baktērijas no aerobām kļūs par anaerobaam. Aerobaas un anaerobaas baktērijas atšķiras ar to, ka tās vai nu satur skābekli, vai nē. Parasti makstī atrodas gan kaitīgi, gan nekaitīgi mikroorganismi.

Infekcijas gadījumā ir mainījušās šo baktēriju attiecības. BV līdzinās rauga sēnīšu infekcijai.

Dušas želejas, vannas putas un citi mazgāšanās līdzekļi palielina risku inficēties ar bakteriālo vaginozi.

Simptomi

Izdalījumi ar nepatīkamu aromātu, kuru dēļ sievietes parasti vēršas pie ārsta. Izdalījumi parasti ir bāli ar pelēku vai dzeltenīgu nokrāsu, ūdeņaini. Stāvoklis var pasliktināties pēc mēnešreizēm vai seksa. Iespējamas niezošas vai dedzinošas sajūtas. Sievietes šo infekciju dažkārt jauc ar sēnīšu infekciju, taču tās gadījumā izdalījumiem nepiemīt ne minētais aromāts, ne krāsa, ne konsistence. Infekcijas jauc tādēļ, ka tās ir visbiežāk sastopamās maksts infekcijas.

Cik tas ir nopietni?

Domā, ka 5% līdz 30% sieviešu reproduktīvajā vecumā cieš no šīs infekcijas, bet nejūt simptomus. Šobrīd tā netiek uzskatīta par bīstamu infekciju. Ja infekcija netiek laikus pamanīta un ārstēta, parasti nav apdraudēta nedz sievietes veselība, nedz auglība, nedz dzīvība.

Lielākajai daļai sieviešu infekcija pāriet pati no sevis. Taču jaunākie pētījumi saista BV ar iegurņa iekaisuma slimību. Daļa neskaidrību šajā jautājumā rodas no tā, ka daudzkārt diagnoze nav noteikta. Tāpat ir zināms, ka BV var izraisīt nopietnas komplikācijas grūtniecības laikā, kā arī sievietēm, kurām tiek veiktas ginekoloģiskas operācijas.

Diagnosticēšana

Izdalījumu paraugs tiek nosūtīts uz laboratoriju pārbaudei. Var izmantot arī uztriepes metodi, bet bieži vien šī metode nav rezultatīva. Diagnozi noteicošās šūnas ir lieli baktēriju sakopojumi, kas atrodas uz maksts sienām. Ja ārsts tās pamana, gandrīz uzreiz var noteikt diagnozi un ārstēšanu.

Baktērijas

Makstī ir daudz dažāda veida baktēriju: gardnerella, hemophilus, bacteroides, mobiluncus, peptostreptococcus, un mikoplazma. Maksts vide ir pH 5.

Nav iekaisuma

Anaerobās baktērijas izdala īpašu vielu - sukcinātu, kas nomāc iekaisuma reakciju, ko rada baktēriju skaita palielināšanās.

Jāatšķir BV no strutaina dzemdes kakla iekaisuma (Cerviciitis purulenta), trihomonu un sēnīšu izsauktu infekciju. Cervicīta gadījumā būtu novērojamas iekaisuma pazīmes. Trihomonas gadījumā būtu redzama pati baktērija un baltās šūnas. Izdalījumi būtu zaļgani, bet dažos gadījumos arī pelēki vai dzeltenīgi, tādēļ sievietei pašai būs grūti atšķirt to no BV. Trihomonāli izdalījumi tiek raksturoti kā putojoši.

Rauga sēnītes būs redzamas laboratorijas paraugā. Šajos gadījumos ir lielāka niezēšana, nekā BV gadījumos. Sēnīšu infekcijas gadījumā aromāts nav tik izteikts.

Ārstēšanas iespējas - plusi un mīnusi

Metronizadols (preču zīme Flagyl): lieto perorāli pa 500mg divas reizes dienā vienu nedēļu. Tā ir visizplatītākā ārstēšanas metode. Blaknes - kuņģa darbības traucējumi, kas nereti noved pie tā, ka sievietes neiziet visu ārstēšanas kursu. Dārgākā metode.

Metronizadols (preču zīme Flagyl): lieto perorāli, vienreizēja 2mg deva. Iedarbība ir mazāka un ir lielākas recidīva iespējas. Taču paciente neriskē ar kuņģa problēmām un parasti ārstēšanas kursu nepārtrauc. Lētākā metode.

Metronizadola gels (Metrogel) 0,75%: lieto vagināli divreiz dienā 5 dienas. Iedarbojas tikpat labi, cik, lietojot 7 dienas perorāli. Necieš kuņģis, bet process ir neparocīgs. Dārgi.

Klindamicīns: lieto perorāli, 300mg divreiz dienā 7 dienas.

Klindamicīns 2% vaginālais krēms - lieto vienreiz dienā 7 dienas. Lai izveseļotos simtprocentīgi: perorāli (500mg, divreiz dienā 5 dienas) un vaginālais ornidazols (500mg dienā 5 dienas) VAI perorālais seknidazols (2mg vienu reizi) un vaginālais metroniazols (500 mg, divreiz dienā 7 dienas).

Piebilde: Visas zāles jālieto pēc ginekologa ieteikuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!