Foto: Publicitātes foto

Mijoties autobūves desmitgadēm, modē ir bijušas dažādu tipu automašīnas. Ilgu laiku par prestižāko un praktiskāko tika uzskatīts sedans, taču pēdējo divdesmit, trīsdesmit gadu laikā daudz kas ir mainījies, un kādreizējais favorīts nu kļuvis par nišas produktu, bet dažās klasēs izzudis pavisam. Ģimenes ir pārkāpušas apvidniekos un krosoveros, kas nu piedzīvo elektrifikāciju. Vai šīs pārmaiņas ir uz palikšanu? Vai SUV un krosoveri patiešām ir labākie?

No minivena uz apvidnieku

Auto virsbūves jomā lielas pārmaiņas notika 80. gadu vidū. Toreiz konstruktoru un dizaineru meklējumu rezultātā parādījās miniveni, kas piedāvāja pavisam jaunu redzējumu par optimālu ģimenes transportu. Tiesa, publikas pirmā reakcija nebija īpaši jūsmīga – kad 1984. gadā "Renault" laida klajā pirmās paaudzes "Espace", kastei līdzīgu minivenu ar lieliem logiem, pirmajā mēnesī ražotājam izdevās pārdot tikai deviņas vienības.

Foto: Publicitātes foto

Tomēr drīz eiropieši aptvēra, ka neparastā "kaste" ir pārsteidzoši praktiska. Uz ielas tā aizņēma tikpat vietas, cik parasts vieglais auto, tai bija līdzīga gaita un vadāmība, taču salonā varēja ietilpināt daudz vairāk – kā mikroautobusā. Sekoja kastveidīgo virsbūvju bums, kas nemitējās arī pēc gadsimtu mijas, – ražotāji mēdza radīt pat trīs izmēru modeļus, un šīs automašīnas ģimeņu vidū popularitāti baudīja vēl ilgu laiku. Varēja šķist, ka ģimenes auto formula vairs nemainīsies.

Taču tad 2006. gadā dienasgaismu ieraudzīja "Nissan Qashqai", kas izskatījās kā kompakts krosovers, taču brauca kā vieglā automašīna. Neparastais auto pārņēma tirgu kā kūlas ugunsgrēks. Skaudīgi paskatījušies uz tādiem panākumiem, drīz līdzīgus modeļus ieviesa pilnīgi visi ražotāji. Kopš "Qashqai" debijas ir pagājuši gandrīz divdesmit gadi, taču nekas neliecina, ka krosoveru modes vilnis varētu noplakt. Nu augstākus auto piedāvā pat "Rolls-Royce" un "Ferrari", bet agrākie pircēju favorīti – sedans, hečbeks un pat universālis – uz to visu noskatās no malas.

Foto: Publicitātes foto

Auto entuziasti izvēlas elektrisku SUV

Šodien cilvēki meklē ģimenes automašīnu, kas būtu ne vien praktiska, bet kam būtu arī elektriskā piedziņa. Tāpēc nav nekāds pārsteigums, ka britu žurnāls "Top Gear" pērn par Gada ģimenes auto nosaucis no Dienvidkorejas nākušo "Kia EV9" – lielu elektrisko krosoveru.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!