"Mazda MX30 R-EV" ir automobilis, kurā apvienotas divas pasaules – elektriskā un iekšdedzes. Tas ir aprīkots ar 17,8 kWh ietilpīgu akumulatoru, Vankeļa jeb rotora tipa dzinēju, kas tiek izmantots kā ģenerators, un 170 ZS jaudīgu elektromotoru, kas dzen to uz priekšu.

Šoreiz studijas "RJ76 Films" raidījums "Tavs Auto TV" automobiļa vērtējumam piesaistījis inženiera ekspertīzi. Andris Dambis ir pats radījis vairākus elektroauto modeļus, to vārdus arī ierakstot pasaules autosporta vēstures grāmatā. Ar savu kompāniju "eO" Andris sporta auto būvēšanas pieredzi liek lietā, radot elektriskos pilsētas mikroautobusus. Viņš arī atzīst, ka kļuvis par elektroauto fanu ikdienā un negribētu atgriezties pie iekšdedzes spēkrata.

"Mazda MX30 R-EV" atšķirībā no citiem uzlādējamiem hibrīdiem (PHEV), kuru riteņus griež iekšdedzes dzinējs, vienmēr tiek darbināts tikai un vienīgi ar elektropiedziņu. Šādai konstrukcijai ir daudz tehnisku priekšrocību. Šim auto nav vajadzīga ātrumkārba, jo kustībai tas izmanto tikai elektromotoru. Līdz ar to 170 ZS jaudu un 260 Nm lielo griezes momentu var izbaudīt, jau uzsākot kustību, gluži kā simtprocentīgā elektromobilī.

Ikdienas gaitās pilsētā, pilnīgi iespējams, degviela nebūs jātērē, jo ar pilnu akumulatoru "MX30 R-EV" spēj veikt aptuveni 85 km garu distanci. Akumulatoru ir iespējams uzlādēt arī no mājsaimniecības elektrotīkla. Bet ja nu vajadzēs nokļūt no Daugavpils līdz Liepājai, šeit talkā nāks īpaši viegls un kompakts rotora tipa dzinējs, kas šajā gadījumā pilda ģeneratora funkciju. Garākos braucienos tas palielina nobraucamo attālumu pat līdz 680 km.

Vizuāli ar "Mazda MX30" esam jau pazīstami: šis auto tirgū jau dažus gadus tiek piedāvāts arī kā 100% elektroauto. Strādājot pie "MX30" veidola, "Mazda" dizaineri pieturējušies pie šim zīmolam tradicionālās "Kodo" dizaina valodas, kas izceļ tīras līnijas un modernu estētiku, tajā pašā laikā mēģinot to padarīt īpašu.

Dubultās durvis bez centrālā virsbūves statņa momentā atsauc atmiņā sportisko "Mazda RX8" kupeju. Savukārt salonā atrodami dažādi apdares materiāli, kas liek noprast, ka šis auto vēlas saudzēt dabu, piemēram, korķa apdare viduskonsolē vai filcīši durvju paneļu augšmalās.

Interesants fakts – "Mazda" bija pirmais autoražotājs pasaulē, kas pasažieru automobiļos uzsāka lietot Vankeļa jeb rotora tipa dzinējus. "Mazda" pamanījās kļūt arī par pirmo japāņu autoražotāju, kurš uzvarējis leģendārajās Lemānas 24 stundu sacīkstēs – to viņi paveica ar "Mazda 787-B" sacīkšu prototipu, kuru darbināja četru rotoru motors ar 700 ZS jaudu.

Mūsdienās, pēc ilgāka pārtraukuma "MX30 R-EV" ir pirmais auto, kurā atgriezies rotora motors, bet jau jaunā veidolā. Par godu tam "MX30" ir pieejama arī speciālā "Edition R" versija, kas papildināta ar stilīgām dizaina detaļām, piemēram, oranžas krāsas akcentiem salonā, Vankeļa logo uz sēdekļu atzveltnēm un paklājiņiem, kā arī divtoņu virsbūves krāsojums ar sārtu "Maroon Rouge" toņa jumtu.

Iespējams, ka viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ daudzi šaubās par pāreju uz 100% elektroauto, ir šādu spēkratu salīdzinoši mazais sniedzamības diapazons un uzlādei nepieciešamā laika plānošana garākos pārbraucienos. "MX30 R-EV" šajā ziņā ir kā "apdrošināšanas polise" pret lieku laika patēriņu un bailēm no neplānoti garākiem braucieniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!