Foto: Publicitātes foto

Lai izvērtētu elektrisko automašīnu modeļus dažādās kategorijās un veicinātu bezemisiju mobilitāti, no maija līdz oktobrim norisināsies pasākumu sērija "Latvijas e-auto 2024/25". Elektriskos auto vērtēs gan profesionāļi, gan auto entuziasti un sabiedrībā pazīstami cilvēki un tas tiks iemūžināts studijas "RJ76 Films" raidījumā "Tavs Auto TV".

"Elektroauto arvien vairāk pamanām ielās, un daudziem rodas interese par jaunām tehnoloģijām. Ja šāda izaugsme turpināsies, Latvijā elektroauto joma var pieaugt straujāk nekā vidēji pasaulē," uzskata auto inženieris un jaunā pasākuma žūrijas pārstāvis Andris Dambis.

"Transports rada lielākās CO2 emisijas, un tā zaļināšana prasa gan lielus ieguldījumus, gan pārmaiņas sabiedrības domāšanā. Tomēr tas notiek arvien aktīvāk, jo kopš 2015. gada elektroauto skaits Latvijā pieaudzis 33 reižu," preses konferencē sacīja Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) parlamentārais sekretārs Jānis Irbe.

Jau šobrīd veiksmīgi darbojas valsts atbalsta programmas elektroauto iegādei. Izdevies palielināt elektrisko automašīnu pieejamību mājsaimniecībām un pašvaldībām, kā rezultātā panākts emisiju samazinājums. Irbe uzsvēra, ka KEM nāks klajā ar jaunām atbalsta programmām, kas paredzēs vēl plašāku atbalstu iedzīvotājiem, tostarp daudzbērnu ģimenēm paredzēts atbalsts septiņvietīgu elektromobiļu un hibrīdauto iegādei līdz 9000 eiro apjomā. KEM plāno sniegt arī atbalstu uzņēmējiem.

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV) uzsvēra galvaspilsētas pretimnākošo attieksmi pret elektroauto, tostarp bezmaksas stāvvietas, iespēju izmantot sabiedriskā transporta joslas. Viņš arī atzina, ka RD ieplānojusi veicināt uzlādes staciju tīkla attīstību: 2023. gadā vien uzlādes punktu skaits pieaudzis par 67%, bet to joprojām akūti trūkst, jo īpaši mikrorajonos pie daudzdzīvokļu mājām.

"Šobrīd Rīgā ir tikai 300 publiskās uzlādes vietas, bet jau līdz 2030. gadam to skaits varētu desmitkāršoties, bet 2035. gadā sasniegt 10 000," nākotnes plānus iezīmēja Pulks. Piemēram, daļu līdzfinansējuma par dzīvojamo ēku atjaunošanu varētu novirzīt uzlādes punktu izveidei, bet par to jāvienojas ēku iedzīvotājiem. Savukārt kā atbalsts no RD puses plānota publiska zemes gabalu izsole pie ielām esošās teritorijās – katru gadu iecerēts izsolīt vismaz 30 šādus zemes gabalus.

Pulks ir gandarīts par uzņēmuma "Rīgas Satiksme" šoziem pirmo reizi izmantotajiem elektriskajiem autobusiem, jo pierādījies, ka tie ļauj samazināt ne tikai emisijas, bet arī energoizmaksas.

Ceļu satiksmes drošības direkcijas valdes priekšsēdētājs Aivars Aksenoks pauda gandarījumu, ka pirmais elektroauto uzlādes punktu tīkls izveidots tieši CSDD paspārnē. "No satiksmes drošības viedokļa elektriskie automobiļi vērtējami tikai pozitīvi: tie ir ne tikai bezemisijas transportlīdzekļi, bet arī nerada troksni un to inovatīvais aprīkojums un vadītāja asistents ļauj nodrošināt ļoti mazu negadījumu skaitu."

"Latvijas e-auto 2024/25" pirmais testa brauciens notiks 13. un 14. maijā, un tajā elektroauto vērtēs 28 žūrijas locekļi. Šobrīd pasākumam ir pieteikti jau 27 modeļi no dažādām markām. Elektroauto tiks vērtēti vairākās kategorijās, tostarp uzvarētāji cenu kategorijā līdz 50 000 eiro un cenu kategorijā virs 50 000 eiro, kā arī tiks piešķirtas balvas vairākās nominācijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!