No 29.jūlija Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) sāks izsniegt Atpūtas kuģu vadītāju apliecību līdzšinējās Mazizmēra kuģošanas līdzekļu vadītāja apliecības vietā. Ar to drīkstēs vadīt motorjahtas, kuterus un motorlaivas, kuru garums ir no 2,5 līdz 24 metriem, kā arī ūdensmotociklus. Iepriekš ar Mazizmēra kuģošanas vadītāja apliecību varēja vadīt ūdens transportlīdzekļus, kuru garums nepārsniedza 12 metrus.

Lai iegūtu jaunā parauga vadītāja apliecību, tāpat kā iepriekš būs jādodas uz CSDD un jānokārto teorētiskais eksāmens, kurā turpmāk būs jāatbild uz 20 jautājumiem. Eksāmena kārtošanai paredzētais laiks ir 20 minūtes, un tajā drīkst pieļaut ne vairāk kā divas kļūdas. Atkārtoto eksāmenu drīkstēs kārtot jau nākamajā darba dienā. Bez eksāmenu kārtošanas atpūtas kuģa vadītāja apliecība varēs iegūt personas, kurām ir buru jahtas vai kuģa vadītāja kvalifikācija.

Līdz ar jauno kārtību ir noteiktas izmaiņas arī vecumā, no kura var iegūt Atpūtas kuģu vadītāja apliecību. Lai vadītu ūdensmotociklus un motorlaivas, ir jābūt sasniegušam 16 gadu vecumu, bet kuterus drīkstēs vadīt no 18 gadu vecuma.

Lai arī tiks izsniegtas jauna parauga vadītāju apliecības, līdz šim izdotās Mazizmēra kuģošanas līdzekļu vadītāja apliecības būs derīgas līdz to termiņa beigām. Bez tam ar iepriekš izsniegtajām mazizmēra kuģošanas līdzekļu vadītāja apliecībām būs atļauts vadīt atpūtas kuģus ar garumu līdz 24m. Protams, esošie vadītāji pēc savas vēlēšanās var izvēlēties jau tagad veikt apliecības maiņu un iegūt jaunā parauga vadītāja apliecību.

Maksa par apliecības iegūšanu netiks palielināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!