Foto: F64
Pretēji aizvadīto gadu tendencēm, šogad saņemts mazāks pieteikumu skaits par zādzībām no jauniem auto, liecina apdrošināšanas sabiedrības "Ergo" dati. Salīdzinot ar pērno gadu, retāk tiek zagti arī dārgāku vieglo auto spoguļi, jo tie visbiežāk ir marķēti un tāpēc grūtāk realizējami. Gadījumos, kad tiek nozagti dārgo automašīnu spoguļi, joprojām visbiežāk cieš "BMW" un "Mercedes-Benz" markas automobiļi.

Apdrošinātājs vērš uzmanību, ka joprojām populāras ir zādzības no auto saloniem. Saskaņā ar apdrošināšanas sabiedrības apkopotajiem datiem no automobiļu saloniem visbiežāk zagtās mantas ir tālruņi, datori, darba instrumenti un somas, kā arī dažādi citi sadzīves priekšmeti. Pēc "Ergo" aplēsēm, zaudējumi par mantām, kas nozagtas no automobiļa salona, vidēji sastāda 250 latu.

Analizējot detaļu zādzību gadījumus no automašīnām, apdrošinātājs secinājis, ka visbiežāk tiek zagtas detaļas, kuru demontāža neprasa ilgu laiku un profesionālas iemaņas. Apkopojot šogad zagtāko auto detaļu TOP 5, pirmajā vietā, līdzīgi kā 2012. gadā, joprojām ir sānskata spoguļi. Turpretī no topa izkritis pēdējo gadu līderis – auto magnetolas.

Pēc "Ergo" veiktās pieteikumu analīzes var secināt, ka detaļu zagļu "standarta grozā" ietilpst sānu spoguļi, miglas lukturi, novietnes sensori, kā arī tādas viegli noņemamas detaļas kā diski, logu tīrītāju slotiņas un antenas. Vidējā KASKO atlīdzība šādos gadījumos, pēc "Ergo" datiem, ir 330 latu.

Biežāk zagtās auto detaļas 2013. gadā ir:
1. Sānu spoguļi
2. Diski
3. Apstāšanās sensori
4. Miglas lukturi
5. Riepas.

"Ņemot vērā zagto detaļu specifiku, var secināt, ka zagļi pārsvarā gadījumu nav profesionāli. Izvēle galvenokārt tiek izdarīta, vadoties pēc tā, cik viegli un ātri detaļas iespējams demontēt un pēc tam ātri realizēt," komentē "Ergo" pārstāvis Ivars Vismanis,

Apdrošinātāja novērojumi liecina, ka sezonu maiņu periodā – pavasarī un rudenī – aktivizējas auto riepu un disku zagļi. Šogad šī tendence novērota aprīlī, kad tika mainītas ziemas riepas uz vasaras riepām. Tas apliecina, ka šajā periodā, kad ir lielāks pieprasījums pēc riepām un diskiem, arī tiek veiktas zādzības detaļām, kuras tobrīd var vieglāk un ātrāk realizēt. Zagļi īpaši nekoncentrējas uz auto modeli vai izlaiduma gadu, galvenais rādītājs, lai izdarītu zādzību, ir disku un riepu kvalitāte, attiecīgi arī cena un viegla realizēšana.

Vēl pirms diviem gadiem zagtāko priekšmetu TOP 5 bija auto magnetolas, taču pēdējā gada dati liecina, ka tās vairs nav zagļu iekāres objekts. Pēdējā gada laikā par populārāku zagšanas objektu kļuvuši automobiļos ievietotie disku mainītāji.

Savukārt jauna tendence Latvijā, kas novērota tieši pēdējā pusgada laikā, ir kravas automobiļu detaļu zādzību pieaugums. Šajā segmentā visbiežāk strādā profesionāli zagļi, par ko liecina fakts, ka vairums gadījumos zādzības notiek naktīs, kamēr automobiļa vadītājs mašīnā guļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!