Foto: DELFI
Ja 2011.gada sākumā Latvijā bija reģistrētas 26 234 automašīnas, kas darbināmas ar autogāzi, tad šā gada jūlijā šis skaits bija palielinājies par 68%, sasniedzot jau 44 241 transportlīdzekli, biznesa portālam "Nozare.lv" norāda Latvijas gāzes asociācijas vadītājs Valdis Bergs.

Lai gan autogāzi šobrīd izmanto jau vairāk nekā četrdesmit tūkstoši autobraucēju Latvijā, joprojām tie ir tikai 6,2% no transportlīdzekļiem, kas piedalās kopējā satiksmē.

Analizējot datus par autogāzes patēriņu, situācija līdzīga. Pērn autogāzes patēriņš veidoja 5,6% no kopēja degvielas mazumtirdzniecības apjoma, sasniedzot 38 miljonus tonnu.

Kā ziņots, Ekonomikas ministrija ir iecerējusi palielināt akcīzes nodokli autogāzei. Aprēķini rāda, ka, palielinot akcīzes nodokli naftas gāzēm (autogāzēm), maksimālais tās gala cenas pieaugums būs 1,54 santīmi par litru, liecina Finanšu ministrijas aprēķini.

Pašlaik Eiropas Savienībā noteiktais minimālais nodokļa līmenis autogāzēm ir 88 lati par 1000 kilogramiem, taču ir paredzēts to palielināt. Pašlaik aptuvenā autogāzes cena Latvijā ir 40 santīmi par litru. Palielinot akcīzes nodokli, tās cena sasniegs ne vairāk kā 41,5 santīmus par litru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!