Foto: Publicitātes foto

Šodien Briselē debitējis "Honda" jaunākās paaudzes cilvēkveidīgais robots "Asimo" (Advanced Step in Innovative MObility).

Jaunais "Asimo", kurš, kā cer firmas "Honda" pārstāvji, nākotnē spēs palīdzēt cilvēkiem, tehnoloģiskā ziņā ir krietni pārāks pār saviem priekštečiem. Tam ir uzlabots mākslīgais intelekts, roku veiklība (tas spēj attaisīt pudeli un ieliet dzērienu, kā arī izteikties zīmju valodā). Tāpat tam ir spēja ātrāk skriet, tostarp atmuguriski, kā arī kāpt pa trepēm, veikt lielākus vai mazākus lēcienus.

Pateicoties šiem uzlabojumiem, "Honda" ir par vēl vienu soli pietuvojusies savam mērķim – radīt robotu praktiskai izmantošanai mājās vai jebkurā vietā, kur nepieciešama palīdzība.

Pateicoties "Honda" pētījumiem par robotu spriestspēju un uzvedības piemērošanos videi reālā laikā, "Asimo" piemīt vairākas jaunas spējas. Tagad tas spēj atpazīt vairāku vienlaikus runājošu cilvēku sejas un balsis.

Tāpat "Asimo" spēj apturēt savu tābrīža darbību un mainīt uzvedību, lai pielāgotos otrai personai. Piemēram, robots prot paredzēt cilvēka iešanas virzienu un nekavējoties izvēlēties citu ceļu, lai izvairītos no sadursmes.

Jaunais "Asimo" spēj skriet ar ātrumu līdz deviņiem kilometriem stundā, kas ir par 3 km/h ātrāk nekā tā priekštecis. Vēl atšķirība no līdzšinējā prototipa ir "Asimo" spēja skriet arī atmuguriski, palēkties un lēkāt uz vienas kājas.

Jaunajam "Asimo" ir pilnveidotas daudzpirkstu rokas funkcijas. Tas savienojumā ar spēju atpazīt dažādus objektus dod iespēju izpildīt sarežģītus uzdevumus, piemēram, pacelt stikla pudeli un noskrūvēt tai korķi, vai turēt mīkstu papīra krūzīti un ieliet tajā šķidrumu, nesaspiežot trauku.


Šodien Eiropā debitē arī jaunā personīgā pārvietošanās ierīce "UNI-CUB β" (beta), kurai raksturīga vairāku virzienu pārvietošanās dzinējratu sistēma un līdzsvara kontroles tehnoloģija, kas radusies plašo firmas "Honda" pētījumu rezultātā par cilvēkveidīgajiem robotiem.

Pateicoties šīm tehnoloģijām, "UNI-CUB β" lietotājs var pārvietoties uz priekšu, atpakaļ, sāniski un pa diagonāli, vienkārši pārvietojot ķermeņa svara centru un noliecoties vēlamajā virzienā.

"Honda" zinātnieki sāka veidot cilvēkveidīgo robotu 1986. gadā. Pēc ilgu gadu pētījumiem un attīstīšanas pirmais "Asimo" prototips Eiropā debitēja 2003. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!