Foto: Publicitātes foto
Jaunais "Volkswagen e-Golf", Latvijā radīts "Sienāzis", meistaru pārveidots elektromotorolleris "e-Lapsene" (Vespa) un citi videi draudzīgi braucamie būs skatāmi izstādē "Vide un enerģija 2014" Ķīpsalā no 16. līdz 19. oktobrim.

Klimata izmaiņas, ūdens un gaisa kvalitāte – šīs ir tēmas, kas šodien uztrauc ne vien zinātniekus, bet arī gandrīz ikvienu planētas iedzīvotāju. Tādēļ, rūpējoties par vides ilgtspējību, aizvien biežāk cilvēki pievēršas zaļam dzīvessveidam un izvēlas videi draudzīgu transportu – elektrovelosipēdus, elektromotorollerus, elektromopēdus un "segway" jeb gravitamobiļus.

Nezinātājam pilnīgi loģisks jautājums ir: ar ko elektrovelosipēds ir labāks par parasto divriteni?! Izrādās, abu velosipēdu izmantošanas princips ir vienāds – jāmin pedāļi, vienīgi elektrovelosipēdam atšķirībā no parastā divriteņa brīdī, kad cilvēks sāk braukt, ieslēdzas velosipēda pakaļējā ritenī iebūvētais elektromotors. Līdz ar to pedāļi tiek mīti ar daudz mazāku spēku, turklāt velosipēds spēj pārvietoties ar ātrumu 20 līdz 25 km/h.

Izstādes apmeklētāji varēs ne vien aplūkot un iegūt plašu informāciju par elektrovelosipēdiem, bet arī paši varēs izbraukt ar šiem braucamajiem speciāli ierīkotā laukumā. "Vidē un enerģijā 2014" būs eksponēti vairāki gan Latvijas uzņēmuma "LGV Bikes" franču sadarbības partnera "Moustache Bikes" ražotie elektrovelosipēdi, gan Latvijā ražotie "Blue Shock Bike", kas izceļas ar pārdomātu dizainu.

Pirmoreiz plašākai publikai būs apskatāms elektromotorolleris "e-Lapsene" – uzņēmumā "LGV Bikes" pārveidots motorollera "Vespa GT125L" modelis. Jaudīgās itāļu "lapsenes" priekšrocība – pievilcīgs dizains, viegla vadāmība un vienkāršība, kas papildināta ar elektromotoru. "e-Lapsene" vienlaicīgi spēj sniegt braukšanas prieku un būt videi draudzīgs.

Uzņēmums "LGV Bikes" prezentēs arī Latvijas dizaineru radīto elektrotransportlīdzekļa prototipu ar intriģējošu nosaukumu "Sienāzis" (Grasshopper), kas ļauj braucējam veikt līdz pat 160 kilometru lielu attālumu bez akumulatoru uzlādes. Tas apvieno kalnu velosipēda un krosa motocikla īpašības, un tā dinamiku nodrošina klusa elektromotora piedziņa.

Izstādes apmeklētāji varēs iegūt plašu informāciju un klātienē iepazīt "Volkswagen e-up!" un "Volkswagen e-Golf" modeļus, turklāt pēdējais tikko ieradies no Vācijas. Jaunais "e-Golf" ir ne tikai videi draudzīgs, bet arī ļoti ekonomisks – elektroenerģijas izmaksas ir trīs eiro uz 100 km.

Izstādē tiks demonstrēta arī Latvijas uzņēmuma "Green Science" ražotā uzlādes stacija, kura spēj nodrošināt vienlaicīgi divu elektromobiļu maiņstrāvas uzlādi lēnā vai vidēji ātrā režīmā atbilstoši "Mode 3" standarta drošības prasībām. Šīs uzlādes stacijas drīzumā tiks uzstādīta visā Latvijas teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!