Krievijā populārais "YouTube" blogeris "AcademeG" noorganizējis trieciena testu divus gadus lietotam "Lada Granta" automobilim, to triecot stabā ar aptuveni 50 km/h ātrumu. Ar šo testu autors vēlējies parādīt, cik nedrošs ir Krievijā ražošanā esošs populārs automobilis salīdzinājumā ar, piemēram, tāda paša gada gājuma dienvidkorejiešu spēkratiem.

Trieciena testam "AcademeG" ir izgatavojis speciālu poligonu – uzstādījis posmu ar dzelzceļa sliedēm, betona stabu un uz drezīnas novietojis automobili, kas trosē ir piesiets pie pikapa un rezultātā ar aptuveni 50 km/h triekts stabā. Salīdzinājumam – "EuroNCAP" testos trieciens stabā tiek veikts ar 32 km/h.

Kā redzams video, joprojām ražošanā esošais "Lada Granta" pēc trieciena stabā tika praktiski saliekts "banānā", demonstrējot, cik neizturīgas konstrukcijas ir tā virsbūve. Pēc trieciena stabs atradās pasažiera sēdekļa vietā. Modernajam žigulim bija saliekti ne tikai abi sliekšņi un visas virsbūves salaiduma vietas, bet arī lonžeroni.

Līdzīgi bojājumi "AcademeG" testā bija tikai 80. gadu "Toyota Mark II" sedanam, kas ir garāks par "Lada Granta". Savukārt mūsdienu "Hyundai Solaris" pēc tāda paša trieciena pat spēja turpināt patstāvīgu braukšanu. Tomēr "Lada Granta" pēc trieciena tika norauta pārnesumkārba.

"Lada Granta" ražošanā ir no 2012. gada. Tas ir kompakts sedans, ko "Lada" izstrādājusi sadarbībā ar "Renault" uz "Lada Kalina" platformas. "Lada Granta" bija vispārdotākais jaunais automobilis Krievijas tirgū no 2013. līdz 2015. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!